Вход
София
Времето в София 15 o C

ПЪРВО В ПИК: Голяма новина за България от Брюксел - проекти за природен газ във въглищните райони ще могат да се финансират по Зелената сделка

ПЪРВО В ПИК: Голяма новина за България от Брюксел - проекти за природен газ във въглищните райони ще могат да се финансират по Зелената сделка

на 17.09.2020
46181
0
ПЪРВО В ПИК: Голяма новина за България от Брюксел - проекти за природен газ във въглищните райони ще могат да се финансират по Зелената сделка
Автор: ПИК
17.09.2020
0
46181

Изключителен шанс се очертава за България след като Европейският парламент късно вчера одобри преходни проекти включващи природен газ да бъдат допустими за финансиране по Фонда за справедлив преход (най-важния инструмент по т.н. „Зелена сделка“). Евродепутатите със сериозно мнозинство подкрепиха това предложение като мощна подкрепа дойде дори от най-зелено настроените среди от либералите и социалистите.

Източници на ПИК в Брюксел разкриват, че редица политически групи не само от Източна Европа са започнали да осъзнават, че амбициозните цели на Комисията не могат да бъдат постигнати толкова бързо само с възобновяеми енергийни източници и енергийна ефективност – особено ако възстановяванеот от COVID рецесията е бързо и европейската индустрия и потребители увеличат отново консумацията си на енергия. Европейските планове за зелен водород са все още в зародиш, а ексклузивният фокус върху ВЕИ ражда епизодични енергийни кризи като режима на ток в Калифорния и огромния скок на цената на тока в Германия едва преди няколко дни. Затова и евродепутатите са склонни да позволят финансиране на проекти за природен газ като преходни през следващите десетилетия при следните условия за природния газ:

1. Да се използва като заместител на въглищата

2. Да е съвместим с зеления водород, биогаз и биометан

3. Да е съвместим с целите на ЕК за декарбонизация

4. Да намалява съществено въглеродните емисии

5. Да допринася за преодоляване на енергийната бедност

6. Да не пречи на интеграцията на ВЕИ и да е синергичен с възобновяемите енергоизточници

Гласуваните от Европейския парламент предложения се очаква да влязат в така наречения триалог – тристранни преговори между парламента, Европейската Комисия и Европейския съвет след няколко седмици.

Ако предложенията бъдат приети в този си вид, бъгларските въглищни централи ще могат да финансират прехода си към газови, водородни и ВЕИ технологии по Фонда за справедлив преход. За съжаление, той е относително малък за България и трудно ще стигне за покриване на самите капиталови инвестиции, но по него ще могат да се покрият ключови разходи за проучвания, инженеринг, анализ, проектиране и създаване на нужната газова инфраструктура. Без съмнение, международните финансови институции ще гледат и с по-добро око на енергийни проекти, които са получили подкрепа от Фонда за справедлив преход.

Както Агенция ПИК първа разкри, постепенната трансформация на Маришкия басейн от изцяло виглищен енергиен център в комбиниран такъв на газ, зелен водород и възобновяеми енергийни източници може да привлече публични и частни инвестиции над $3 милиарда само в енергийната сфера. Това ще спомогне и за запазване на значителна част от работните места в „Мини Марица Изток“ като даде сигурен хоризонт на Европейската Комисия за постепенното заместване на въглищата срещу което ние да поискаме тяхнот разсрочено използване най-малкото до 2035 г. Имайки предвид високата категория труд на миньорите, това ще позволи на огромна част от работещите във въглищните мини да завършат основната си кариера по специалност, а на най-младите да бъде осигурена преквалификация и работа в газовите, водородни и ВЕИ централи и инфраструктура или очакващите се индустриални и производствени инвестиции.

От ключово значение е през следващите седмици премиера Борисов, българските политически сили и лидери да се обединят около защита на приетите от Европейския парламент предложения и да ги защитят пред Европейската Комисия и Европейския съвет. Източници на ПИК от Брюксел са категорични, че нашите евродепутати приемат консенсусно възможностите и са готови на обединение в такава цел като се надяват и на подобно държавническо мислене и в България. Премиерът Борисов вероятно ще получи мощна подкрепа и от колегите си от Гърция, Румъния, Полша, Унгария, Хърватия, Словения, Чехия, които търсят по-дълъг хоризонт на въглищната енергетика и източници за финансиране на заместващи газови и водородни мощности. От гласуването в зала си личи, че сериозна подкрепа идва и от Франция, Испания и Италия, където местните икономики също са силно зависими от газови и ядрени технологии и се търси по-дългосрочен и диверсифициран подход към декарбонизацията на енергетиката.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34847
архив

- Как можахте да се напиете така?
- Попаднах в лоша компания. Бяхме четирима души. Аз имах бутилка водка, а останалите не искаха да пият.

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Здравните власти с аларма: За последната седмица е отчетен ръст на смъртността от 50% (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Астролог предупреждава: В никакъв случай не се женете този четвъртък - работата ще завърши с развод
x