Вход
София
Времето в София -2 o C

ПЪРВО В ПИК: Епидемиологът от Оксфордския университет Петър Марков със стряскаща прогноза - другата седмица ще регистрираме стотици случаи на ден с коронавирус

ПЪРВО В ПИК: Епидемиологът от Оксфордския университет Петър Марков със стряскаща прогноза - другата седмица ще регистрираме стотици случаи на ден с коронавирус

на 26.03.2020
105777
0
ПЪРВО В ПИК: Епидемиологът от Оксфордския университет Петър Марков със стряскаща прогноза - другата седмица ще регистрираме стотици случаи на ден с коронавирус
Автор: ПИК
26.03.2020
0
105777

Епидемиологът от Оксфордския университет Петър Марков направи притеснителна прогноза във връзка с разрастването на коронавируса у нас. По думите му до края на седмицата ще се докладват по над 50 случая на заразени дневно, а през следващата седмица те ще са стотици на ден. Все пак според Петър Марков, ако сме дисциплинирани и търпеливи, само след месец може да имаме конкретни и окуражаващи резултати.

Ето какво написа той във Фейсбук:

Времето, което беше необходимо за да бъдат докладвани първите 100 случая беше 12 дни. За вторите 100 случая бяха достатъчни по-малко от 4 дни! Това е ясен признак за ускоряване на заболеваемостта. Какво можем да очакваме през следващите дни и седмици от епидемията в България?

Ще започна с две добри новини. Първо, фактът че дотук има само 3 смъртни случая е известен окуражителен прогностичен белег за размера на реалната епидемия – т.е. за броя на все още неразкритите случаи, за които не знаем че са заразени. И второ, благодарение на стряскащия пример на Италия и на ранна мобилизация, България предприе първите мерки за ограничаване на предаването доста експедитивно и рано. В това отношение имаме известна преднина в сравнение с други държави в Европа гледано спрямо етапа на епидемията у дома и в случая правителството трябва да бъде похвалено за бързината на мерките и за това че даде силен мандат на специалистите от щаба за борба с епидемията.

Стъпките за социално дистанциране са най-ефективния инструмент за пресичане на пандемията. Интензивните социални контакти са „горивото“ на епидемиите от въздушно-капкови инфекции. Когато хората в обществото контактуват помежду си с голяма честота, епидемията лумва. Когато хората си останат в къщи, контактите спират и това отнема „кислорода“ и „задушава огъня“. Само че, при коронавируса, резултатът не идва моментално след въвеждане на мерките. Това е така поради една особеност, която съм коментирал и преди.

Това е дългото време което минава от момента на заразяването до настъпването на тежките симптоми. Това забавяне в протичането на инфекцията съответно води до подобно по дължина забавяне между момента в който сме въвели мерки за социално дистанциране и момента, в който те биха дали желания резултат (намаляването на броя на заболелите и починалите). Или другояче казано, случаите, които ще бъдат приети в болница след седмица ще са хора, които са се заразили 3 или 4 седмици по-рано – доста преди въвеждането на мерките за дистанциране. А тези които се разболеят да речем след две семици ще са хора заразили се малко преди въвеждането на първите ограничения в България, и т.н.

Синът на заразената с коронавирус от Карлово с емоционален разказ за майка си (ВИДЕО)

Синът на заразената с коронавирус от Карлово с емоционален разказ за майка си (ВИДЕО)

Изповед с цялата история около установяването на майка му...

на 24.03.2020

На практика това означава че при въведени мерки, дори много стриктни, случаите ще продължават да се покачват, докато не мине близо месец. Нещо повече – през следващите семици потвърдените случаи ще започнат да нарастват по-стръмно, с повече болни на ден и най-вероятно при зачестяване на смъртните случаи. За съжаление към края на седмицата вероятно ще се докладват вече по над 50 нови потвърдени случая всеки ден, а следващата ще се стигне до регистриране на стотици дневно. Подобно нещо макар и в друг мащаб се случва и сега в Италия. Въпреки че хората там са „заключени“ вече от повече от 2 семици, през предишните дни там епидемията се движи от драматична към по-драматична и над 600 души си отиваха от инфецкията всеки ден. И това именно е втората особеност на епидемията. По самата си природа разпространението на инфекциите е процес, разклоняващ се на всяка стъпка от разпространението по модел на геометчична прогресия. Всеки зара̀зен заразява средно два или повече човека и те на свой ред по късно като заразни също заразяват по двама или повече и т.н.

Какъв е изводът от всичко това за нас, които сме в тази мъчителна „временна мярка за неотклонение“? Просто давайки си сметка за тези особености на начина, по койото работят мерките за справяне с коронасируса ни дава разбиране и воля търпеливо, дисциплинирано и, бих казал педантично да се придържаме към карантинните мерки, без да се обезкуражаваме от факта че броят на докладваните случаи ще започне да нараства по-бързо. Ако стриктно си стоим в къщи, след около 2 до 3 седмици най-вероятно ще започнем да виждаме забавяне на нарастването, което ще е разултат от първата вълна мерки въведени преди 10 дни. И после, една седмица по-късно се надяваме на плато в кривата и евентуално начало на спад, което ще е резултат от по-строгите мерки за ограничаване на движението въведени миналия петък. С други думи, ако сме дисциплинирани и търпеливи, само след месец може да имаме конкретни и окуражаващи резултати. Всичко зависи от нас.

Сподели:
свързани новини
Синоптичката Гери Малкоданска: Със симптоми на коронавирус съм, чакам резултата Синоптичката Гери Малкоданска: Със симптоми на коронавирус съм, чакам резултата
Синоптичката от Нова телевизия Гергана Малкоданска и...
на 24.03.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 17335
архив


Детективът, специалист в преговорите, пристига на местопроизшествието.
- Каква е ситуацията? - пита той.
- Тежка! Двама са се барикадирали във винпрома, имат заложници - казва шефът.
- Имаме ли контакт с тях? - пита специалистът.
- Говорим с някой, представя се като Вуте.
- Какви са исканията им?
- Идея си нямам, трети ден ги формулират.

x
СУПЕР ТАКТИКА: Валери Симеонов буди дремещите в парламента за бюджета с цветисти забележки (ОБНОВЕНА)
x
Сигурни признаци, че партньорът ви си мисли за друга
x