ПЪРВО В ПИК: Зеленият октопод Тома Белев подлива вода на ППДБ - щял да маха Мария Габриел (ФАКСИМИЛЕТА)

Акценти

ПЪРВО В ПИК: Зеленият октопод Тома Белев подлива вода на ППДБ - щял да маха Мария Габриел (ФАКСИМИЛЕТА)

247846
на 12.02.2024
ПЪРВО В ПИК: Зеленият октопод Тома Белев подлива вода на ППДБ - щял да маха Мария Габриел (ФАКСИМИЛЕТА)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Имам 110 начина да накарам ГЕРБ да махнат Мария Габриел. Това твърди настоящият съпредседател на “Зелено движение“ и бивш заместник министър на екологията Тома Белев. В затворена група във Фейсбук, където зелените обсъждат за какво и как ще действат, той се хвали пред негови последователи, че

препоръчано

Въпреки, че “Зелено движение“ е част от управляващата коалицията, Белев е недоволен, защото не е министър или заместник-министър, каквито лични амбиции има, пише "Еконовини“. Това е и  причината непосредствено след като стана съпредседател на “Зелено движение“, еколозите да  свалят политическото си доверие от Юлиян Попов. Опитът на Белев и компания да махнат настоящия министър е, защото зелените отново искат да се върнат в Министерството на околната среда и водите.

Постът на Белев е ясен знак, че зелените ще се опитат по някакъв начин да рекетират преди ротацията, може би с компромати срещу Мария Габриел, за да се доберат отново до бюджета и влиянието, с които разполага министерството.

Изявлението на Белев  е от 4 декември, няколко дни след като е избран за съпредседател на “Зелено движение“.

На 19 ноември миналата година, след многомесечни скандали и взаимни обвинения за финансови измами, на конгреса на зелените, дългогодишните съпредседатели Владислав Панев и Добромира Костова са отстранени от всички постове в партията. На тяхно място са поставени Тома Белев и Даниела Божинова, депутат от квотата на еколозите в Коалицията ППДБ.

Всъщност “Зелено движение“ вече е превзето от кръга на Белев и Сандов. Партията “Зелено движение“ е с изключително ниска електорална подкрепа - под 0,4%. За зелените обикновено гласуват не повече от 17-18 000 избиратели. Заради участието на еколозите в съмнителни финансови схеми, нагласени обществени поръчки и рекета върху инфраструктурните проекти в България, има силен обществен неприязън и непоносимост към зелените. Вместо да добавят гласове към ДБ, те повече отнемат, защото хората им нямат доверие. Благодарение единствено на факта, че поради конюнктурни съображения, зелените бяха вкарани в коалицията “Демократична България“, те успяха да се уредят с депутати, министър и зам. министър на екологията в кабинета на Кирил Петков. Така те управляваха ресурс от 3 милиарда лева.

Роденият в Кърджали зелен активист Тома Белев, в края на деветдесетте години на миналия век гравитира около СДС. Те са силната партия, спечелила абсолютно мнозинство на изборите през 1997г. и с най -голям властови ресурс. Тогава той е приближен на покойната вече Свободка Стефанова, депутат от 36 и 37 Народно Събрание и влиятелен член на СДС по линия на Русенския екокомитет. С нейните протекции, без конкурс, Белев е назначен за директор на Природен парк Витоша. Като такъв той остава на поста до 2012 година, когато е проведен конкурс и Белев е класиран едва на трето място. Това е тежък имиджов удар за него , който поставя под сериозно съмнение професионалните качества и претенции за голям експерт на свръх амбициозния еколог.

Докато е директор на парк Витоша, Белев създава частна неправителствена организация, която дублира функциите на държавните паркове и е наречена със заблуждаващото наименование “Асоциация на парковете в България“. В нея участват дирекциите на 8 от 11 държавни природни парка. Асоциацията е учредена без знанието и съгласието на принципала Министерство на земеделието и горите.

След поредица от скандали и намесата на Прокуратурата, през 2016 г. държавните паркове  напускат организацията и тя остава във владение на еколозите от кръга на Белев.

Освен кариерни амбиции, Тома Белев има и политически. Въпреки че се въртял около СДС, на евроизборите през 2007г. Белев е водач на листата на ултра лявата “Зелена партия“ на Александър Каракачанов, която тогава е коалиционен партньор на БСП, част от “Тройната коалиция“. Резултатът на Белев е повече от скромен.

През следващата 2008 година еколозите, групирани около коалицията „За да остане природа в България“, учредяват политически проект наречен ПП „Зелените“. Ментор на новия политически субект е степендианта на Централния комитет на Българската комунистическа партия - политологът Евгений Дайнов. Той, заедно с Тома Белев, Борислав Сандов, Андрей Ковачев, Петко Ковачев, Петко Цветков и още няколко, са идеолозите на партията. Целта е, подобно на зелените движения в Западна Европа, да имат участие във властта и преразпределението на милиардните фондове за екология и зеления преход.

Противно на очакванията, и въпреки огромната медийна подкрепа, на всички избори зелените се провалят. Дори не можаха да достигнат мечтания 1% за субсидии. Накрая успяват да се домогнат до властта чрез коалицията “Демократична България“.

Покрай тази коалиция Белев става общински съветник в София. Там не довършва мандата си, защото се урежда за заместник министър в кабинета Петков. Пост, на който не успя да постигне нищо за природата и обществото, а единствено за себе си.

Докато Белев беше общински съветник се забърка в тежък антисемитски скандал. Дори прокуратура повдигна обвинения към него.

Тома Белев има самочувствието, че е голям играч на българската политическа сцена, но истината е, че той и зелените бяха използвани, защото са шумни, за да защитават икономическите интереси на един медиен кръг. По тази причина бяха вкарани и в коалицията “Демократична България“.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Финансови проблеми за Рака, Лъвовете да не пътуват САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Финансови проблеми за Рака, Лъвовете да не пътуват
ПИК TV x
Иван Таков пред ПИК TV: Нинова пречи на лявото обединение! Ето какво трябва да направим, за да е успешно (ВИДЕО) Иван Таков пред ПИК TV: Нинова пречи на лявото обединение! Ето какво трябва да направим, за да е успешно (ВИДЕО)
ново
Днес: 9
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК