Вход
София
Времето в София 6 o C

ПЪРВО в ПИК! "Лукойл" дава под съд Иван Костов и лабораторията му! Командира ще отговаря пред закона в Лондон! (обновена)

ПЪРВО в ПИК! "Лукойл" дава под съд Иван Костов и лабораторията му! Командира ще отговаря пред закона в Лондон! (обновена)

на 27.05.2015
5531
30
ПЪРВО в ПИК! "Лукойл" дава под съд Иван Костов и лабораторията му! Командира ще отговаря пред закона в Лондон! (обновена)

Петролната компания "Лукойл" ще заведе съдебен иск срещу лабораторията за управление на риска на Иван Костов, научи ПИК.

Повод за реакцията на фирмата ръководена от Валентин Златев са твърденията на Костовите хора, че "Лукойл" е продавал на българския пазар горива със завишени цени.

От компанията потвърдиха новината ни и уточниха, че ще заведат делото в чужбина, най-вероятно в Лондон.

Публикуваме и становището на "Лукойл":

 

"ЛУКОЙЛ България» ЕООД заявява, че разпространеният документ изобилства от неверни сведения и интерпретации, които допълнително деформират истината. Всъщност, внасяният нефт тип Urals, който е основна суровина за преработка от Лукойл Нефтохим Бургас АД, се закупува от Лукойл Нефтохим Бургас на пазарни цени.

Тези пазарни цени са нито по-високи, нито по-ниски от тези, по които друга рафинерия, намираща се на територията на Европейския съюз, заплаща за доставяния нефт тип Urals.. В доклада цената на доставяния нефт Urals за Лукойл Нефтохим Бургас АД и вносът й, който е направен на територията на България, се съпоставя с котировката Br dtd.

Всъщност, ценовата формула на доставяния нефт Urals е обвързана с котировката Ur rcmb. Котировките Br dtd и Ur rcmb представляват публикации на международно признат и използван в търговията с нефт и нефтопродукти борсов бюлетин Platts.

През последните няколко години Ur rcmb е с около 1 долар на барел по-евтин от Br dtd. Ur rcmb включва стойността на суровия нефт и транпортните разходи от пристанище Новоросийск през Бургас. Ценовата формула на доставяния нефт Urals на ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас» включва отстъпка от котировката Ur rcmb, защото се редуцира стойността на транспорта от Бургас.

Това още веднъж доказва, че рафинерията купува нефт по пазарни, а не по завишени цени. На база статистика за последните 2 години средната стойност на: котировката Br dtd = 86, 737 долара на барел; котировката Ur rcmb = 85,789 долара на барел; средно доставна цена на нефт Urals до пристанище Бургас, включително всички расходи = 85, 680 долара на барел.

Тези факти са публикувани и достъпни за широката общественост. Разпространението на сведения, които не отговарят на истината и накърняват бизнес репутацията на компанията, е наказуемо в съда.

Лукойл Нефтохим Бургас» има намерение да защитава бизнес репутацията си с всички допустими законови средства, включително пред българския съд, а при необходимост – извън страната".

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Според вас кой от изброените лидери на отделните власти работи най-добре?
Общо гласували: 3390
архив

- Вчера ходих в гората, набрах две кила гъби и ги подарих на тъщата.
- Ами ако случайно са отровни?
- Никакво "случайно" няма тук!

няма нови новини
Днес: 287
hot
най-четени новини в момента
сега
2902
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Бойко Борисов на метри от Румен Радев след словесната атака на президента - стопи леда и се здрависа с държавния глава, но го захапа в речта си (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
x
Ароматът на любимия подобрява съня
x