ПЪРВО В ПИК: Незаконни джипове изорават гората при Седемте рилски езера – возят нелегално туристи, изживяват се като местните братя Галеви (СНИМКИ)

БЪЛГАРИЯ ДНЕС

ПЪРВО В ПИК: Незаконни джипове изорават гората при Седемте рилски езера – возят нелегално туристи, изживяват се като местните братя Галеви (СНИМКИ)

44996
на 02.08.2020
ПЪРВО В ПИК: Незаконни джипове изорават гората при Седемте рилски езера – возят нелегално туристи, изживяват се като местните братя Галеви (СНИМКИ)
Автор:   ПИК

Истинска държава в държавата са си създали една група местни феодали, които са решили, че всичко им е позволено. Докато премиера Бойко Борисов се ядосва за един багер, който се е качил на Седемте рилски езера, за да оправя екопътеки по одобрен и необходим проект, в същото време едни джипове съсипват цялата гора.

препоръчано

Оказва се, че около 20 джипа съвсем необезпокоявано ползват изградения за лифта път, за да качват туристи на седемте рилски езера с мощните си дизелови джипове. Освен, че изорават пътя на лифта, който е предназначен и за спешни случаи, не се поколебават да влизат и в гората, където нанасят на природата почти непоправими щети. С уговорката, че предлагат на туристите невероятно офроуд изживяване, местните мутри не се отчитат на никого. В големите си джипове качват по 7-8 души, заедно с багажа им, прибират по около 10-20 лв. на човек и започват едно въртене на гуми в гората.

По информация на агенция ПИК в цялата схема е и кмета Калин Гелев, който поощрява бизнеса и не желае да сложи бариера, с което да предотврати изораването и замърсяването на гората. Според него това трябвало да се гласува от общинския съвет, за да не се нарушавали граждански права.

В същото време всеки един редови турист е длъжен да остави автомобила си на обозначения паркинг при лифта. И ако иска може да продължи нагоре пеша или с лифта, защото идеята е да не се замърсява природата и да не се съсипва гората. Точно там обаче са и едрите батки с мощните джипове, които нагло газят закона и без да им мигне окото и очевидно с протекцията на местната власт прибират тлъсти суми, за да превозват противозаконно нищо неподозиращите туристи.

„Кой ще носи отговорност, ако някои от тези джипове се обърне и хората загинат. Тогава ще се сетят, че е трябвало да ги спрат, ще си прехвърлят топката и ще се чудят какво да говорят. Очевидно тук си е държава в държавата. Не смееш нищо да кажеш“, възмущават се туристи, които милеят за природата.

„Помните за един багер какъв скандал стана. Новините на Би Ти Ви започваха с тази снимка, как багера се е качил горе, а когато джиповете ежедневно въртят в гората и я съсипват, никой дума не казва. Вчера видяхме министърът на екологията Емил Димитров да се кара с тях и иска да ги забрани, но може ли сам човек да се бори с вятърни мелници. Те си имат протекции от местната власт и кмета“, допълват възмутени жители.

Туристи разказаха, че пътуването с джип им спестява дългото чакане пред касите на лифт-станцията. Друго предимство, което предлагат собственици на джипове, е превоз и в късните часове на деня, когато лифтът не работи.

Достъпът до хижата за моторни превозни средства е забранен, а глобата за нарушителите е до 5 хиляди лева. Затова джиповете спират на километър под крайната станция на лифта. Тази територия е общинска и забрана за движение в нея няма.

Преди години общинските съветници искали да се забрани изцяло влизането на моторни превозни средства в горските територии на местността. Предложението обаче не било прието. Актове за глоби също са издавани многократно, но резултат до този момент няма, казаха от ръководството на лифт станцията.

Медията ни алармирала за проблема още през 2016 година. В свой материал агенция ПИК ясно и показала и джиповете, което въртят и замърсяват гората, но за огромно съжаление до момента още няма никакъв ризултат и беззаконието продължава. 

Сподели:
Бомба x
ИЗСЛЕДВАНЕ: Сексът с космати жени е неповторим ИЗСЛЕДВАНЕ: Сексът с космати жени е неповторим
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов и кабинета подпомагат общините с 3.7 милиона лева: Действаме максимално бързо за справяне с щетите от наводненията (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV: Борисов и кабинета подпомагат общините с 3.7 милиона лева: Действаме максимално бързо за справяне с щетите от наводненията (ВИДЕО)
ново
Днес: 314
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това