Вход
София
Времето в София 29 o C

ПЪРВО В ПИК: Нови чатове по аферата на "Дондуков" 2: Осъден за данъчни престъпления затворник натиска Радев да го помилва през Бобоков (СНИМКИ)

ПЪРВО В ПИК: Нови чатове по аферата на "Дондуков" 2: Осъден за данъчни престъпления затворник натиска Радев да го помилва през Бобоков (СНИМКИ)

на 30.06.2020
148557
0
ПЪРВО В ПИК: Нови чатове по аферата на "Дондуков" 2: Осъден за данъчни престъпления затворник натиска Радев да го помилва през Бобоков (СНИМКИ)
Автор: ПИК
30.06.2020
0
148557

Нови чатове с президентския съветник Пламен Узунов изтекоха преди минути. От тях става ясно, че осъден за данъчни престъпления в Румъния българин, който лежи в софийския затвор, моли през бизнесмена Пламен Бобоков президента Радев да го помилва.

Най-общо казано става дума за Петър Ненов, осъден на 6 години затвор в Румъния, който поискал съдействие от Пламен Бобоков да му уреди помилване от президента. За целта Пламен Бобоков ползва контакта си с Пламен Узунов. Комисията по помилване е в ресора на вицепрезидента Илиана Йотова.

В серия от чатове, за които ПИК съобщи през последните дни, става ясно, че президентският съветник е в постоянен контакт с бизнесмена и изпълнява различни негови молби като услуги, включително назначения на посланици.

Засега Узунов не е мръднат от позицията си, въпреки очеизвадните нарушения, недоппустпими за чиновник от неговия ранг. Да не говорим за президента Радев, който, оказва се, изпълнява всички молби, отправени чрез ходатайствата на съветника си.

Ето какво съобщават днес от спецпрокуратурата:

При продължаващия анализ на заключенията от компютърно техническа експертиза на мобилен телефон, ползван от П.Б., са установени следните нови обстоятелства: На различни дати през м. април и м. май 2020 г. П.Б. обменя текстови съобщения с лице, записано като „Pepi- Ro“, както и с „Prezident-Pl. Uzunov“, касаещи правомощията на Комисията по помилване към президента на Република България. 

След анализ на хронологията и съдържанието на кореспонденцията се стига до извода, че вероятно инициалите „Pepi- Ro“ се отнасят до лицето П.З.Н.,  български гражданин, осъден за данъчни престъпления от румънски съд на 6 г. лишаване от свобода, понастоящем изтърпяващ присъдата в затвора в гр. София.

На 07 април т.г. „Pepi- Ro“ изпраща на П.Б. снимка на писмо, адресирано до президент на Република България от Демократичен съюз на българите в Румъния, в което се иска помилване на българския гражданин П.З.Н. 

На 16 април т.г. „Pepi- Ro“ изпраща на П.Б. информация, отнасяща се до неговото пребиваване и осъждане в Румъния, вкл. направени от него дарения. Няколко часа по-късно П.Б. препраща съобщенията на „Prezident-Pl. Uzunov“, който от своя страна отговаря следното: „Ок. Поздрави!“ 

На 28 април т.г. в 15.04 ч. „Pepi- Ro“ отправя до П.Б. следното запитване: „Има ли някакъв резултат по моя въпрос?“. В 16.34 ч. е регистриран разговор между П.Б. и „Prezident-Pl. Uzunov“, след което в 16.36 ч. П.Б. изпраща на „Pepi- Ro“ съобщение със следното съдържание: „Утре ще се виждам по твоя въпрос! Ще има, но няма да е светкавично!“. 

На 11 май 2020 г. “Pepi- Ro” изпраща на П.Б. снимка със съдържание на чужд език, касаещо решение на румънските съдебни власти. На 12 май 2020 г. в 12.10 ч. П.Б. препраща снимката на „Prezident-Pl. Uzunov“. В 12.13 ч. П.Б. пише на „Pepi- Ro” съобщение със следното съдържание: „Трябва официално извлечение от румънския съд и превода му на български!“ 

На 20 май 2020 г. „Pepi- Ro“ в съобщение до П.Б. отново отправя запитване: „Има ли някакъв резултат от комисията?“, на което П.Б. отговаря: „Не още! Действай с превода!“.

С оглед на гореизложеното Специализирана прокуратура изиска официална справка от началника на Затвора, гр. София. Установява се, че П.З.Н. е задържан в България през м. ноември 2018 г. във връзка с издадена  Европейска заповед за арест от съд в Румъния през 2014 г. в следствие на постановена присъда от шест години лишаване от свобода за данъчни престъпления.

Анализът на информацията от експертизата и приложенията към нея продължават.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 23651
архив

- Обвинен сте, че сте откраднали една домашна патица - казва съдията. - Това беше дива патица, господин съдия! - Откъде разбрахте? - Трябваше само да видите колко се измъчих, докато я хвана!

 

няма нови новини
Днес: 226
hot
най-четени новини в момента
сега
4677
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
НАПАДЕНИЕТО НАД ПИК: Изповедта на Ива Николова от първо лице: Замеряха ме с яйца и ме псуваха на работното ми място (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Ето ги златните правила за живот без високо кръвно налягане
x