Вход
София
Времето в София 6 o C

ПЪРВО В ПИК! Нов напън за Истанбулската конвенция в Европарламента: Отново ни призовават за незабавно присъединяване (ДОКУМЕНТ)

ПЪРВО В ПИК! Нов напън за Истанбулската конвенция в Европарламента: Отново ни призовават за незабавно присъединяване (ДОКУМЕНТ)

на 28.11.2019
27280
21
ПЪРВО В ПИК! Нов напън за Истанбулската конвенция в Европарламента: Отново ни призовават за незабавно присъединяване  (ДОКУМЕНТ)
Автор: ПИК
28.11.2019
21
27280

Европарламентът прие с голямо мнозинство днес предложение за резолюция относно присъединяването на ЕС към Конвенцията от Истанбул и други мерки за борба с насилието, основано на пола. По информация на ПИК българските евродепутати са гласували по различен начин, в зависимост от принадлежността към различните семейства. 

Това стана на пленарна сесия в Страсбург. Текстът призовава всички страни членки от ЕС да я ратифицират незабавно.

България засега не го е направила. У нас Конституционният съд обяви, че Истанбулската конвенция противоречи на Българската конституция. Според съда въпреки положителните си страни, международната конвенция се отдалечава от декларираните в нея цели за борба с насилието над жените, като въвежда понятие за пол, различен от биологичния или т.нар. „идентичност, основана на пола”. 

В решението се допълва, че подобен термин влиза в разрез с Конституцията и конвенцията би проправила път за въвеждането му в българската правна система. Конвенцията е отхвърлена с гласовете на общо 8 конституционни съдии. Четирима са подписали решението с особено мнение, като нито една от петте жени конституционни съдии не е гласувала в нейна подкрепа.

В мотивите за днешната резолюция, гласувана с мнозинство в ЕП, е записано, че, като се има предвид, че осем години след нейното одобрение, Конвенцията от Истанбул все още не е ратифицирана от всички държави членки, нито от ЕС, с резолюцията се призовава Съвета спешно да приключи процеса на ратифициране от страна на ЕС на Конвенцията от Истанбул въз основа на широко присъединяване без каквито и да било ограничения и да се застъпи за неговото ратифициране от всички държави членки; призовава Съвета и Комисията да гарантират пълното интегриране на Конвенцията в нормативната и политическата уредба на ЕС; припомня, че присъединяването на ЕС към Конвенцията от Истанбул не освобождава държавите членки от националните ратификации на конвенцията; призовава държавите членки да ускорят преговорите относно ратифицирането и прилагането на Конвенцията от Истанбул и призовава по-специално седемте държави членки, които са подписали, но не са ратифицирали конвенцията, да направят това незабавно;

Резолюцията призовава седемте държави, които са я подписали, но още не са я ратифицирали - България, Чехия, Унгария, Литва, Латвия, Словакия и Обединеното кралство, да го направят без отлагане.

В резолюцията е записано още, че остро се осъждат опитите в някои държави членки да се отменят вече приетите мерки

за прилагане на Конвенцията от Истанбул и борбата с насилието срещу жени.  

„За“ резолюцията са гласували 500 депутати. 91 са против, а 50 са се въздържали.

Сред вносителите на текста, изредени в началото му, е и българският евродепутат Илхан Кючюк от ДПС и либералната група „Обновете Европа“.

Пред ПИК евродепутатът Асим Адемов посочи, че от групата на ГЕРБ няма гласували "за", но има гласували "въздържал се". Лично Адемов посочи, че той и Александър Йорданов от СДС са гласували "против". 

Пред ПИК евродепутатът Андрей Ковачев обяви, чее гласувал "въздържал се". 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Сюжетът “Борисов с къща и любовница в Барселона” e:
Общо гласували: 8334
архив

Вечер. Семейство габровци седи пред телевизора. Мъжът чете вестник и не поглежда към сериалите. По едно време скача:
- Спечелили сме голямата награда от лотарията! Вече сме богати!
Жената го поглежда сърдито:
- А ти откъде взе пари за билет?

няма нови новини
Днес: 93
hot
най-четени новини в момента
сега
2687
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК: На границата с Турция - 15 километра опашка от тирове, ето къде са мигрантите (ВИДЕО/СНИМКИ)
x
Перфектният уикенд според зодията
x