Вход
София
Времето в София 7 o C

ПЪРВО В ПИК: НСО и президентството проговориха за скандала с рушвети и ролекси от емира на Катар

ПЪРВО В ПИК: НСО и президентството проговориха за скандала с рушвети и ролекси от емира на Катар

на 19.12.2018
78980
29
ПЪРВО В ПИК: НСО и президентството проговориха за скандала с рушвети и ролекси от емира на Катар
Автор: ПИК
19.12.2018
29
78980

Националната служба за охрана и президентството проговориха за скандала с ролексите и парите, дадени като рушвети на служители на НСО от делегация на Катар.

Както ПИК съобщи преди всички, в службата, която е подопечна на президента, се е развихрил страхотен скандал, който е бил крит от медиите месеци наред. Военна прокуратура е извършила проверка, стигнало се е и до военен съд. 

Случаят е от март, имаше проверка на военната прокуратура, която завърши с дисциплинарно наказание, коментираха пред ПИК от НСО днес и посочиха, че нямат друг коментар за случилото се. 

ПИК изпрати мейл до президентството с въпросите дали президентът Румен Радев знае какво се е случило в НСО и как се отнася към скандала и очаква отговор от пресслужбата. 

От администрацията на Радев заявяват, че не коментират манипулации и съзнателно насаждани внушения. 

Припомняме, че скандалното дело за подкупи със служители на НСО към президентството тече от няколко месеца във Военния съд, както ПИК съобщи преди всички вчера. В шокиращата афера са замесени висши кадри на службата за охрана, които са на пряко подчинение на президента Румен Радев. Няколко месеца обаче скандалът е прикриван старателно от отговорните лица на "Дондуков" 2. Става дума за раздавани подкупи от емира на Катар на служители на Национална служба охрана на най-високо ниво.

Защо до момента президентът крие аферата, за която като отговорен за НСО е бил уведомен вероятно още в първите часове след избухване на скандала? Замесен ли е и той в схемата с рушвети, заради което да се налага да прикрива подчинените си? Тези въпроси неминуемо трябва да получат отговори от прокуратурата, която в момента обжалва решението на Военния съд спрямо служителите на НСО, съобщи още ПИК.

От документите по делото става ясно, че аферата датира още от началото на март, когато става ясно, че емирът на Катар Н.В. Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани ще пристигне на визита в България, по време на която, както и ПИК съобщи, се срещна с президента Радев.

Предварителната подготовка е извършена от о.р. подполковник Никола Николов, който е началник на сектор 1 в 4-ти отдел на НСО. Именно въпросният Николов е привлечен и като обвиняем по делото във Военна прокуратура. Причината е, че докато се занимава с предварителната подготовка, дописва себе си в списъците със служителите, които трябва да придружават делегацията.

На другия ден, след като срещата на емира на Катар с Радев минала успешно, подп. Николов се срещнал с дипломатическото аташе на паркинга на "Шератон" и там получил в присъствието на колегата си подп. Димитър Георгиев тестата с пликове и торбички от консула на Катар. Имало 19 плика, които били за шофьорите от НСО, а останалите 12 били за личната охрана и авангарда. Николов пък получил торбичка с ръчен часовник "Ролекс".

Няколко дни по-късно началникът на 1-ви сектор предал въпросните пликове на шефовете си, които се заели да ги разпределят на когото трябва. Той признал, че лично е получил подарък.

След като за случая е подаден сигнал до военна прокуратура за лично облагодетелстване в хода на разследването става ясно, че в пликовете за личната охрана е имало по 500 евро, а за шофьорите - по 100 евро, които са били иззети като доказателства.

Заради липса на предишни дела и присъди Николов не е осъден от Военния съд, но решението се обжалва от прокуратурата. Той обаче два месеца след случая е уволнен от НСО от началника Данчо Дяков.

Въпреки това за случая не е съобщил публично нито той, нито президентът Радев, който отговаря за службата. Аферата е особено скандална и не може да бъде приключена с уволнението на един служител при положение, че са замесени почти всички висши кадри на структурата. Общата сума надхвърля 10 000 евро, подхвърлени позорно като рушвети от чужд гост на служителите на НСО, които уж трябва да ни представляват пред чужденците и да пазят имиджа на родината.

Сподели:
Напиши коментар »
(29)
1
Toва е най-безличната, най-нищоправещата и ненужна институция в България.Освен общи приказки , нравоучения в стил ЗКПЧ, заплахи,екскурзии и безцелно скитане по света, до сега нищо смислено и в полза на България не е свършено.Само задкулисни завери и фатмашка простотия гарнирана с безкрайна наглост. По-зле от турски серил с отчайвощо некадърни актьори. . А за това недоразумение и огромния му антураж от нищоправещи бюрократчета , апаратчици и шуробаджанаци плащаме ние, работещите българи от БЛАТОТО .Влезте в сайта на президентството и ще се шашнете колко много дирекциики, съветници и т.н.отделчета и кабинетчета са се наместили на държавната маса за лапане.
2
МНОГО ДОБЪР И ЯСЕН ОТГОВОР И ОТ ПРЕЗИДЕНТА И ОТ НСО.ИМА НАКАЗАНИ ОТ ВОЕННА ПРОКОРАТУРА.КАКВО ИСКАЪЕ ОШЕ ?
3
Останалото в статията е препечатка от вчерашната ви повърня. Ето един знаещ коментатор ( № 1 ). Той разбира от всичко, със сигурност разбира и на урочасал xyи.
4
Практиката за получаване на подаръци тръгна от един инцидент с паднал (твърдо приземил се) хеликоптер преди 3 години - в него беше емирът на Катар, който остава доволен от реакцията на охранителите си от НСО за опазване на живота му - те буквално го обгръщат с телата си. За награда получават по един Ролекс. За подаръците знае лично Бойко Борисов. Скандалът от м. март е просто продължаване на “традицията”.
5
Охраната на Бойко Борисов ни струва 111 хил. лева на ден!!!
6
Радев нали искаше "Светлина" цитирайки Гьоте , ще си я получи неграмотника тъп! Това са предсмъртните думи на Гьоте, ама нали пРезидента е тъп сандък, чел е само Устава на БКП и БНА, за това не знае какво си пожелава!
7
I BOKO TOGAVA POLUCHI ROLEKS,PAK VIE NISHTO NE PISAHTE,MAIMUNI NIEDNI!!!!!
8
Искаме справедливост. Не моче човека който наляво и надясно говори за корупция и рушвети без доказателства, да крие доказаните в собствените си служби. Това е грозно, подло и тъпо. Просто се чудя откъде ти иде да го защитаваш. Явно - отзад
9
Е.БАН РОШКО- Е.БАНИЯ LZ1RGD--- Росен Георгиев Димитров ЕГН 7309296664...Напиван и Е.бан от руски тираджии преди 8 години в Холандия(екип двама) ... София квЛозенец улКричим№3 вхВ ет4 ап32 .. тел...0877 58 38 45....0889 67 66 78 ..http://roshkovip.snimka.bg/
10
Не ви е лесно!!
11
Президента Радев изобщо не е знаел за тези подаръци Както и Борисов не е знаел за 4 т суджуци за него
12
ЩЕ БЪДЕ УЗНАТО ЗА ПОДАРЪЦИТЕ НА НИШИТЕ СЛОЕВЕ НО ??? ЗА ГОРНИТЕ СЛОЕВЕ ЩЕ ЧАКАТЕ ДО БЕЗКРАЙНОСТ
13
Статията е за президентчето и антуража му, не за Борисов. Не търсете вина другаде и не прехвърляйте топката - ама и еди кой си така..... Нали любимеца ви иска прозрачност, светлина, борба с корупцията, присъди по върха... и какво стана "Не ме гледайте какво правя, а ме слушайте какво говоря". Да, ама НЕ ! Толкова резил за две години президент никога не е имало !!!
14
Защо не питахте от Президентството дали са взели торбички с часовници и пликове с пари?! Мога да ви гарантирам, че не само НСО за взели такива неща, тъй като Катарското посолство раздава скъпи часовници и пари главно на служители на Президентството и началници там, НСО са втора дупка на кавала - тъй като те не организират това посещение, а само участват в организацията му, чието главен организатор е Президентският протокол. Защо се правите на ударени. Директно задайте въпрос на Президентството "точно колко пари са взели техни служители в пликове и какви марки часовници?"
15
заявили,че"това е манипулация исъзнателно насаждано внушуние".Как така бе другари?Нали са се занимавали военната прокуратура и съд,има уволнени.Как ще е манипулация и внешение?Другарю презедент,изключи теле и радио затъмнението.Светни прожекторите борецо за справедливост и срещу корупцията.
16
...манипулации и съзнателно подклаждани внушения"? Брей , как екипа на Фатмака разбирали от" от внушения и манипулации", а само със това се занимават по адрес на Борисов и ГЕРБ! Само че към тях прибавят и доза откровени лъжи!Скоро късата памет на Фатмака намеси даже" Костинбродската афера",да оклепя Борисов! Безочието придобива комуноидни размери...
17
на президентското семейство, са срам за България.До сега такова чудо с предходните президенти е нямало.
18
На Деса Пачата ко дало Емирчето за благодарност, а?!
19
"това е манипулация и съзнателно насаждано внушение". Ако от президентството действително са ви отговорили по този начин, заведете дело срещу тях, по Закона за Достъпа до Информация. Вие имате право да знаете, всичко, свързано с финансовото облагодетелстване на техни служители - заплати, бонуси, часовници подаръци от Катар, пари в плик - КОЙ? КОГА? КОЛКО? Ако не ви дадат тази информация, почвайте делата срещу тях. Тези там, вече започнаха да мислят, че институцията е тяхна лична собственост, а не държавна. Май трябва ГДБОП и Прокуратурата да влезе в Президентсвото и да почне да ги вади там с белезници, като стартира то Радева.
20
отговор на коментар
Ами същите тези "дирекцийки, съветници и т.н. отделчета и кабинетчета"" ги имаше и при Плевнелиев! Някой от Пик да е протестирал тогава? Структурата на Президенството не е направена СЕГА и и то от РАДЕВ, нали?
21
Продажник до продажника , мила моя майко ле , Негодник до Негодника !
22
Како Пено, тук сега иде реч ЗА РАДЕВ, остави Плевналиев, той Ролекс е можел и сам да си купи още преди да стане президент.
23
От историята става ясно, че няма часовник за Бочко, обикновени подаръци, дори няма нужда от разследване и наказание,виж КТБ е друга бира,тя НЕ се разследва!
24
А един дебел депутат пазен от НСО, дали дава по прасенце всеки месец за награда на охраната?
25
Веднага резидента да наложи вето в НСО и неговите хора да взимат по-малко рушвети,блатотоооо доста си изперкал и ти.
26
Не гледай клечката в окото на другия, виж гредата в своето!
27
не завиждайте на т.н.президент и скъпата му натрапена втора съпруга от България / той заяви , че щастлив е този, който не е женен за българка, за ужас на Деса мерцедеса/ за ралексите и другите "подаръци" от Катар и от грипените, а да вемем да му подарим по-нормално елече и нови чорапи и чехли,че както са се изтипосали в Йордания на екскурзийката може прекрасно да минат за мигранти, току виж, че се наложи Борисов да иска съдействие за освобождаването им..
28
Пикови простотии. Сами се докарахте в това незавидно за медия ниво с ежедневните си тъпотии по адрес на президента. Всеки е наясно че сте ала-бала новинарска медия, на която основна цел е да изпълнява поръчки на властта.
29
Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, който е на държавно посещение в България.Фокус на разговорите е бил поставен върху възможностите за повече инвестиции от Катар в България, както и инфраструктурните проекти за свързаност на Балканите и Европейския съюз. Тук само с часовниче не става? ПИКъ да каже колко?
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого бихте гласували за кмет на София?
Общо гласували: 21990
архив

2060 год. 
Връщаш се вкъщи от екскурзия до Марс.
Сваляш екзоскелета, казваш на ваната да се напълни. 
Телепортираш се в хола.
Копираш от мозъка спомените и качваш снимки във фейсбук.
Накрая влизаш във ваната, а водата ледена!!!
Съвсем си забравил че топлофикация прави профилактика.

няма нови новини
Днес: 14
hot
най-четени новини в момента
сега
1076
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
Да ругаеш и блъскаш полицаи, а премиерът и МВР да ти се извинят? Може, ако си журналист в "Клуб Зет" и "Свободна Европа". Пияният Боришев към униформени: "Тъпанари, боклуци, тумбаци, ушеви, мразя ви! Освен че съм пиян, съм на наркотици!" После блъска униформен и... вика адвоката на Иванчева (ОБНОВЕНА/ДОКУМЕНТИ)
x
Какво се случва с организма, ако пием редовно доматен сок?
x