Вход
София
Времето в София 3 o C

ПЪРВО В ПИК! ОФИЦИАЛНО ОТ БЕЛИЯ ДОМ: Съвместно изявление на президента на Съединените щати Доналд Тръмп и министър-председателя на България Бойко Борисов - вижте и стратегическата рамка за партньорство (СНИМКИ)

ПЪРВО В ПИК! ОФИЦИАЛНО ОТ БЕЛИЯ ДОМ: Съвместно изявление на президента на Съединените щати Доналд Тръмп и министър-председателя на България Бойко Борисов - вижте и стратегическата рамка за партньорство (СНИМКИ)

на 26.11.2019
33894
20
ПЪРВО В ПИК! ОФИЦИАЛНО ОТ БЕЛИЯ ДОМ: Съвместно изявление на президента на Съединените щати Доналд Тръмп и министър-председателя на България Бойко Борисов - вижте и стратегическата рамка за партньорство (СНИМКИ)
Автор: ПИК
26.11.2019
20
33894

Официално от Белия дом разпространиха преди минути Съвместно изявление на президента на Съединените щати Доналд Тръмп и министър-председателя на България Бойко Борисов.

Ето какво се казва в него:

Ние, президентът на Съединените щати и министър-председателят на България препотвърждаваме силното приятелство и съюз между нашите две страни. Като приятели и съюзници ние се ангажираме да задълбочаваме нашето сътрудничество в областта на сигурността и насърчаваме икономическия растеж и просперитет на нашите две велики нации.

Днес обявяваме мерки, насочени към засилване на стратегическото партньорство между Съединените американски щати и Република България.

Главната цел на нашите отношения е укрепване на трансатлантическата общност като общност от нации, обединени от споделени саможертви и ангажимент към обща отбрана, демократични ценности, справедлива търговия и взаимни стратегически интереси. Преди трийсет години, след края на комунистическата диктатура, България свободно избра трансатлантическа ориентация. Преди петнайсет години България препотвърди своя трансатлантически прозападен избор, като стана съюзник в НАТО.

Съединените щати оценяват високо лидерството и ангажимента за споделяне на финансовата тежест на България, чиито разходи за отбрана надхвърлят два процента от БВП тази година. България също така планира в дългосрочен период да изпълни обещанието си за разходи за отбрана като член на НАТО до 2024 година.

Нашите въоръжени сили са обединени в защита на свободата и очакват да засилят своите отбранителни и възпиращи позиции по източния фланг на НАТО, включително и Черно море, което е от особена важност за евроатлантическата сигурност. Съединените щати и България извличат взаимна полза от съвместните учения и другите начини за оперативно използване от страна на САЩ на учебния полигон „Ново село“ и авиобаза „Граф Игнатиево“ и възнамеряват да проучат начини за по-нататъшно развитие на възможностите ни за съвместни учения в бъдеще. Съединените щати и България също така възнамеряват да продължат сътрудничеството си за унищожаване на излишни конвенционални оръжия.

Съединените щати оценяват високо неотдавнашното закупуване на осем изтребителя F-16 от България и усилията на страната да модернизира въоръжените си сили. България благодари на Съединените щати за подкрепата при тази придобивка. Съединените щати и България планират да задълбочат своето партньорство в отбранителната индустрия и технологии. Ангажираме се да развием допълнителни партньорства в областта на отбранителната индустрия и технологии, които са от решаващо значение за регионалната отбрана и възпиране, включително като продължаваме да улесняваме достъпа до високотехнологични отбранителни технологии и въоръжение, които Съединените щати считат за налични. България се ангажира да обмисли надлежно предложенията на американските компании, които желаят да се конкурират на българския пазар.

Съединените щати и България разбират, че енергийната сигурност е национална сигурност. Ние подчертаваме нашето общо разбиране, че диверсификацията на енергийните източници е гаранция за енергийна сигурност, независимост и конкурентоспособност за нашите икономики. Отчитайки интереса на България да премине към по-ефективни и по-чисти източници на енергия, ще си сътрудничим за увеличаване на доставките на газ от различни и надеждни източници и за диверсификация на сектора на ядрената енергия. В тази връзка Съединените щати възнамеряват да изпратят технически екип в България, който заедно със своите български колеги да проучи възможностите за по-нататъшно сътрудничество в различни области на енергетиката, включително и ядрената. Споделяме виждането за разработване само на енергийни проекти, които имат ясна икономическа основа или търговска необходимост. Съединените щати и България планират също така да работят заедно за засилване на енергийната сигурност на България, като подкрепят експедитивното лицензиране и използване на американско ядрено гориво за атомната електроцентрала „Козлодуй“ при стриктно спазване на изискванията за безопасност и диверсификация и разпоредбите на Европейския съюз.

Приветстваме стремежа на България да стане регионален разпределителен център за природен газ посредством завършване на интерконекторната връзка Гърция-България, придобиване на дял и резервиране на капацитет в плаващата платформа за съхранение и регазификация край Александруполис, Гърция, либерализиране на вътрешния си газов пазар, разширяване на капацитета и осигуряване на достъп до газовото си хранилище, сътрудничество със Сърбия по изграждане на друг интерконектор и инвестиране в реверсивния капацитет на Трансбалканския газопровод за диверсифициране вноса на газ за Източна Европа съобразно правилата на Европейския съюз. Всички тези стъпки значително ще подобрят енергийната сигурност на България, ще понижат цената на енергоносителите за българския потребител и ще направят България енергиен лидер в региона.

Също така споделяме желанието да работим заедно чрез многостранни форуми, особено чрез Инициативата „Три морета“ и Партньорството за трансатлантическо енергийно сътрудничество, за насърчаване на регионалното развитие, включително посредством разширяване на ключовата енергийна, транспортна и цифрова инфраструктура. Отчитайки, че сигурните мрежи за комуникация от пето поколение (5G) ще бъдат от жизненоважно значение, както за бъдещия просперитет, така и за националната сигурност, САЩ и България заявяват желанието си да засилят сътрудничеството си в тази област.

Съединените щати подкрепят неотдавнашните усилия на България да защити независимостта и суверенитета на страната от зловредни влияния. Подкрепяме дългосрочните усилия на институциите и агенциите, участващи в разследването и разкриването на нарушения на българското законодателство от страна на злонамерени чуждестранни фактори и потвърждаваме правото на България да определя своето собствено бъдеще.

Подчертаваме, че доброто управление и върховенството на закона формират основата на нашата обща сигурност и просперитет. Съединените щати приветстват постоянните усилия на България по отношение на икономическите реформи, добрите практики и регулаторната рамка, които са насочени към спазване на международните стандарти, включително тези на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). България подчерта своето желание да започне присъединителния процес към ОИСР възможно най-скоро.

Съединените щати насърчават България да продължи борбата с корупцията, която възпрепятства доверието в публичните институции и икономическия растеж. Съединените щати твърдо подкрепят медийната свобода в глобален мащаб, тъй като свободната преса е от съществено значение за демократичните нации, и насърчават България да продължи да защитава свободата на медиите.

Съединените щати и България с гордост изтъкват връзките в търговията и инвестициите между двете страни и общия ни интерес за формиране на инвестиционен климат, който предлага прозрачност, предвидимост и стабилност, както и равни условия за съответните компании. Ангажирани сме с принципа за справедливо отношение към инвеститорите, разрешаване на инвеститорските спорове по пътя на добросъвестни преговори и разширяване на двустранната търговия. Възнамеряваме също да работим заедно за определяне на момента, когато ще е възможно сключването на Споразумение за социална сигурност.

Съединените щати подкрепят желанието на България за присъединяване към Програмата за безвизово пътуване и приветстват продължаващия напредък на България по изпълнение на определените от закона изисквания за присъединяване към тази програма.

Съединените щати и България поемат ангажимент да провеждат редовен стратегически диалог между нашите две нации през 2020 година и след това.

Държавният департамент разпространи и стратегическа рамка за партньорство с три основни акцента:

Сътрудничество в областта на сигурността и отбраната, Икономическо, търговско и енергийно сътрудничество, и Укрепване на демокрацията и върховенството на закона. 

Целият документ вижте ТУК

Читателите на ПИК първи научават подробности за историческата визита от нашия специален пратеник Звездомира Мастагаркова. 

 нанна

Сподели:
Напиши коментар »
(20)
1
Абе оти немаше съвнестна пресконференция с Големио бел вожд и Винету
2
Цялото това съвместно съобщение е бля, бля , бля. Бог да ни е на помош и Русия
3
Тръмп едва издържа простата Тиква,но знае,че чрез този клоун, ще зароби България !
4
какво ли са ни прецакали този път ?
5
Тиквата никога не присъства на национални празници.Вижте Тръмп.На ревера му е американския флаг! А ,Тиквето е циганин.Мрази всичко българско.
6
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
7
мислех че бою е вече в мара лаго и играе голф, а каракачанката тича за топките.
8
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
9
Другарят президент да си сложи в рамка снимката, която е под заглавието на статията (как се ръкуват Тръмп и Борисов) ! И всеки път като мине покрай нея да отдава чест!
10
Другарят президент да си сложи в рамка снимката, която е под заглавието на статията (как се ръкуват Тръмп и Борисов) ! И всеки път като мине покрай нея да отдава чест!
11
Така сеРешават Държавни дела а не под чехъл ,оня ми завел една Бургаска циганка на екскурзия да се снима с бай Дончо и неговата манекенка
12
Поздрави от Америка! CNN дават в цяла Америка посещението на министър председателя на България. Гордея се че съм българин!
13
Цяла Америка се чуди какви са тия селяци , а Путин се е спукал от смях
14
Колега, видя ли при пристигането си във ФАЩ CBИHETE ни когато слизаха от самолета, какъв TAШAK бяха?!...Хахахахахаха, скъсах се от смях с тия СЕЛСКИ ЛОЕНИ ТОПКИ.....ХАХАХАХА.
16
Edna napulno bezsmielens sredhta !!!
17
Бог да пази България и Бойко Борисов!!!
18
Поздравления за отразяване на срещата!!!
19
Бог да пази Бойко Борисов!
20
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас арестът на Нено Димов е:
Общо гласували: 4756
архив

Два хипопотама си лежат по гръб в блатото, мърдат си ушите и правят мехурчета във водата. По едно време единият казва на другия: - Искаш ли да отидем в другото блато да плашим жабите? - Ти да не си луд, искаш да зарежа всичко тук и да се занимавам с глупости!?

няма нови новини
Днес: 239
hot
най-четени новини в момента
сега
3374
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV! Представител на потърпевшите от ЧСИ емва и рекетьорите от колекторските фирми. Евродепутати идват на крака у нас заради терора (ОБНОВЕНА)
x
СЕНЗАЦИЯ: Смъртоносният вирус Зика унищожава и ракови клетки
x