ПЪРВО В ПИК: Още една асоциация скочи срещу Радев заради отказа му да подпише указа за назначаване на главен прокурор

Политика

ПЪРВО В ПИК: Още една асоциация скочи срещу Радев заради отказа му да подпише указа за назначаване на главен прокурор

71838
на 08.11.2019
ПЪРВО В ПИК: Още една асоциация скочи срещу Радев заради отказа му да подпише указа за назначаване на главен прокурор
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Национална асоциация "Българско Черноморие" скочи срещу Румен Радев заради отказа му да подпише указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор.  " Ние сме притеснени от поведението и действията на президента. В своите публично разпространени мотиви, президента на републиката не акцентира върху законосъобразността на проведената процедура, а акцентира върху исканията на минимален брой български граждани живеещи в София, и незаконосъобразно блокиращи възлово кръстовище в столицата. Аргументите на президента, че „гражданското общество“ не желаело такъв тип процедура за избор на главен прокурор са несъстоятелни и неверни", твърдят от асоциацията в свое становище.  Те се обръщат към ВСС да не се "поддават на несъстоятелните и противоконституционни призиви на президента."

WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)

препоръчано

Ето какво пише в становището на  Национална асоциация "Българско Черноморие" :

"Ние, от Национална асоциация „Българско Черноморие“ (НАБЧ) сме притеснени от поведението и действията на президента на Р. България Румен Радев. На 7-ми ноември 2019 г. президента мотивирано отказва да назначи новият главен прокурор по предложение на пленума на висшия съдебен съвет, и така не изпълни задължение си по чл. 129, ал. 2 от Конституцията „Председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет…“.

Съгласно чл. 101, ал. 1 от Конституцията на Р. България, президента има право мотивирано да върне закон в Народното събрание за ново обсъждане, но тя не го задължава, но и не дава право на президента да мотивира отказа за назначаване на главен прокурор. Президента заблуди българският народ, прибягвайки до неговото конституционно право в чл. 102, ал. 1 „В изпълнение на своите правомощия президентът издава укази, отправя обръщения и послания“, формулирайки обръщението/посланието си, като мотиви за отказ да назначи предложения от Пленума на ВСС главен прокурор. Конституцията не изисква от президента да мотивира отказа си за назначаване на нов главен прокурор. А той използва казуса да направи обръщение/послание, което е негово право по Конституция, но не и в конкретния случай.

В същото време, Конституцията дава право на президента да поиска от Конституционния съд тълкуване дали мотивирането на неиздаване на указ за назначаване на нов главен прокурор е конституционно или противоконституционно. В случая президента реши да прилага Конституцията, така както той намери за добре.

В своите публично разпространени мотиви, президента на републиката не акцентира върху законосъобразността на проведената процедура, а акцентира върху исканията на минимален брой български граждани живеещи в София, и незаконосъобразно блокиращи възлово кръстовище в столицата. Аргументите на президента, че „гражданското общество“ не желаело такъв тип процедура за избор на главен прокурор са несъстоятелни и неверни. 500- 1000 човека по никакъв начин не могат да представляват пълнолетните българи, защото не са избирани по Конституционен ред от тях. Призивите на президента да не се спазва законността – процедурата за избор на главен прокурор, а да „слушаме“ улицата, според нас си е публично обявено искане за прилагане на политическия модел на анархия, а не на конституционно приетия политически модел – република с парламентарно управление. Споделяме и разочарованието си от лидери на политически сили, които унизиха българите, като оприличиха върховният орган на съдебната власт на хиподрум, а кандидата за главен прокурор предложен от колегията на прокурорите и следователите, като състезателен кон. Категорично възразяваме българският народ да бъде унижаван и обиждан по този безпардонен начин!

 

УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,

 

Вие сте хората, които сте избрани да защитавате законността в Р. България. Обръщаме се към Вас с призив, да не се поддавате на несъстоятелните и противоконституционни призиви на президента. Уличният натиск, ние не приемаме да бъде Вашият съветник. Вие вече доказахте на българското общество, че в своите решения, се водите единствено и само от правовия ред. Доказахте на българското общество, че чрез десет часов публичен дебат, по своя вътрешна убеденост и по законов ред, сте гласували категорично за предложената Ви кандидатура за главен прокурор. Членовете и симпатизантите на НАБЧ (които са част от работещото в България общество), Ви дават своята обществена подкрепа относно досегашните Ви и бъдещите Ви законосъобразни решения, които подкрепят правовия ред и не се влияят от политически натиск, натиск от улицата или дори натиск от президента на Р. България."

 

 

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 април - успех във всички начинания за Телците, лични проблеми терзаят Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 април - успех във всички начинания за Телците, лични проблеми терзаят Скорпионите
ПИК TV x
СУПЕР ИНТРИГА! Радостин Василев шокира: Синът на Теменужка Петкова е енергиен бос и медиатор между жената и дъщерята на Нотариуса! Депутатката от ГЕРБ: Лъжи! Ще се видим в съда (ВИДЕО) СУПЕР ИНТРИГА! Радостин Василев шокира: "Синът на Теменужка Петкова е енергиен бос и медиатор между жената и дъщерята на Нотариуса!" Депутатката от ГЕРБ: Лъжи! Ще се видим в съда (ВИДЕО)
ново
Днес: 121
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК