Вход
София
Времето в София -2 o C

ПЪРВО В ПИК! Премиерът Борисов: Оставка на кабинета няма да има след евроизборите! Радев го уважавам и вършим, каквото сме се разбрали. Нямам доверие на Лозан Панов, защото се изявява като политик (ОБНОВЕНА)

ПЪРВО В ПИК! Премиерът Борисов: Оставка на кабинета няма да има след евроизборите! Радев го уважавам и вършим, каквото сме се разбрали. Нямам доверие на Лозан Панов, защото се изявява като политик (ОБНОВЕНА)

на 08.05.2019
54827
54
ПЪРВО В ПИК! Премиерът Борисов: Оставка на кабинета няма да има след евроизборите! Радев го уважавам и вършим, каквото сме се разбрали. Нямам доверие на Лозан Панов, защото се изявява като политик (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
08.05.2019
54
54827

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов проговори за предизборната битка и визитата на папа Франциск в България. 

"Въодушевени от посещението на папата бяха много хора, защото това е световно събитие", заяви Борисов на въпрос на водещата Цветанка Ризова. По думите му второто посещение на папа у нас е изчистване на негативния образ, без да има България вина, по повод атентата.

"Благодарен съм на всички хора, които без проблем се справиха с тежката организация - полицаи, лекари. Виждате, че папата нарече нашия патриарх брат и свят човек, целуна кръста и иконата, отправи прекрасно послание за Св. Св. Кирил и Методий като основа на българщината. Говори за свързаността и подчерта, че това, което прави България за единението на Западните Балкани към ЕС е изключително добро, както и магистралите и мостовете, които ни свързват", заяви Борисов. Премиерът бе категоричен, че папата изрично е казал, че е важно да се строят пътища, защото това осигурявя и всяка друга свързаност.

По повод призива на папата за мигрантите, Борисов уточни, че той е имал предвид доброто отношение към всеки бягащ от войната човек, който е болен и близките му са избити. "Говореше за доброто отношение към хората изобщо. Кой добър човек няма да помогне на болен и в тежко състояние човек? Извън това, всичко друго са някакви конспирации. Папата не е говорил изобщо за мигрантски центрове и каквото и да е", обясни Борисов.

"Ако навън има ураган, вие няма ли да пуснете някой бягащ тук? За такива хора говорим. Не за икономически мигранти, каквито знаете, че тук няма и България се пази най-добре и нашите граници не пропускат такива хора", уточни премиерът.  Той бе категоричен, че посланията на папата са били чисто човешки. 

"Но ето, че се намери кой да опорочи и думите на папата. Това си мислех, че щом и на него му намерихме кусури, дали и ако слезе Бог и на него ще му намерят? Това са жълти, кафяви и лъжливи новини", категоричен бе Борисов по повод фалшивите новини, че папата е искал да се пска мигранти у нас.

"Дядо ми са го пратили и убили в Белене. И аз ли искат да отида в Белене? Като какъв да изляза в отпуска?", попита Борисов след въпрос на водещата за искането на БСП до ЦИК той да излезе в отпуск, докато тече кампанията за евроизборите. 

Премиерът изброи ангажиментите си в последните дни, уточнявайки, че всички са държавни, а не партийни.

"Посещението на Папата да не е предизборна кампания? Знае ме на малко име, но да влезе в кампанията и да ме подкрепя, ми се вижда прекалено.

Бях на парада, но там президентът Радев ни нападна тежко.

После бях на протест в Пловдив за зелена площ, защото ме викаха 1000 души, за да им реша проблема. Това не го считам за партийно мероприятие, бяха граждани и не е имало никой от ГЕРБ.

Бях на събиране на борда на фирми и съм отишъл с кола, защото ще правят инвестиции край Раковски. Нали искат инвестиции или не? Правителственият хеликоптер отиде до Раковски за инвестиции от милиарди евро, но аз не съм бил на борда, отидох с колата.

На месата също бях, но там бяха поканени всички. 

В Ямбол бях заради болницата, където от 40 години БКП/БСП, които са заровили милиарди, не са намерили пари за тази болница. 120 хил. души в ямболска област ще им кажат, че няма да им направят болница ли? Ето къде съм бил. Нямам нито едно партийно мероприятие. Всичко е държавно. Днес дадохме 20 млн. лв. за училищни автобуси за децата, за да не се допусне някой инцидент. Те не искат автобуси за децата ли? За тях днес дадохме 9 млн. лв. за машинно гласуване, което те искат. 

Да съм отишъл на партийно мероприятие, за да говорят, на кое? Утре съм в Румъния също на съвет европейски", каза Борисов. 

На въпрос за апартамента на Порожанов, Борисов заяви, че е купен 2004 г., а той е влязъл едва 2009 г. в публичния сектор. "Тогава е било друго правителство на власт, ако е било незаконно, да са го съдили. Порожанов се справи добре с много от задачите и в сектора е спокойно. Днес се срещна с пчеларите, вчера за градушките", обяви премиерът и заяви, че Порожанов е бил готов да даде оставка, но той не му я е поискал. 

По повод къщите за гости, Борисов заяви, че програмата е добра и затова е предвидена от ЕС. "Има много места, където къщите за гости работят добре и са пълни с туристи. Те са за китните места извън големите курорти. Това, че има хора, които са направили нередни неща, ще си получат заслуженото. Сега проверяваме всичко, туристически такси, данъци и всичко. Който е нарушил, ще върне в троен размер парите. Фондът е правил проверки и изпълнил строги правила. 

Питате ме само за Порожанов и явно сега той е на прицел и всички се съсредоточават върху него. Следя внимателно и ако има някакво нарушение, където и да е, ще взема мерки", каза Борисов. От другите партии не дават оставки, припомни отново премиерът. 

Бойко Борисов отново припомни, че у нас има свобода на словото и благодари на медиите за всички разследвания, които са правени и е доволен, че по всички тях има резултати и текат разследвания. Той благодари на "Труд", ПИК, "Бивол" и Би Ти Ви за разследванията. "Преди медийните публикации има 30 разследвания и върнати пари за къщи за гости, свършена е много работа, но ние не тръбим за това. Просто си вършим работата и сме взели мерки. Не всичко е по журналистически разследвания, но при вас е микрофонът и камерата и затова се чува. Преди време имаше МВР с камери и микрофон и се пускаха филми. Сега ние си вършим работата и има над 30 проверки и върнати пари за къщи за гости, преди да излязат тези разследвания в медиите, но ние какво искате, да се хвалим с тях ли?", каза Борисов. 

Ризова отново напомни ареста на Иванчева и Борисов припомни, че се е обадил тогава, защото и на него му се е сторило прекалено, но от полицията са обяснили, че не е имало как да мине по-бързо, защото е трябвало да се броят парите. "Дори най-тежкият престъпник трябва да бъде уважават като личност. След като сложиха белезници на тази крехка жена, тя дори да е виновна, вече изглежда като жертва. В последствие вече арестите бяха по-семпли и се надявам, че си взеха поука и след това не са допускани такива грешки. Виждате колко арестанти и от чужбина се докараха без шум и показност", каза Борисов. 

Премиерът заяви, че парламентът е избрал шефът на КОНПИ Пламен Георгиев на въпрос дали му има доверие. 

"КОНПИ свърши много работа. Над 2 млрд. лв. са конфискувани и запорирани. Проверката в столична община относно апартамента на Пламен Георгиев е завършила и ще се събори, каквото не е законно. Но защо ме питате само за него, а не за Лозан Панов?  

За председателят на ВКС защо не ме питате? Нямам му доверие, защото се изявява като политическа фигура. Не си гледа съда, а се намесва в политиката. Всичко е оправено в съда ли? Панов има много политически изказвания и му нямам доверие", заяви Борисов и отново се учуди защо го питат само за Пламен Георгиев. Според него случаите с апартаментите на Георгиев и Панов са идентични, но единият е излязъл в отпуск и съдейства на разследването, а другият не.

На въпрос за мониторинга по темата правосъдие и критиките, че няма разследвания по високите етажи на властта, Борисов заяви, че само преди седмица Юнкер му е казал, че има само още няколко стъпки и до момента има много положителни оценки. 

"В следващите дни в парламента ще се направят тези стъпки и ние изпълняваме всичко. Виждате, че последните доклади са положителни, а сега ще има и много разследвания по високите етажи, които вече текат", каза Борисов. 

По повод възстановяването на военното училище, премиерът заяви, че още преди време е говорил за това с президента Румен Радев и сега изпълнява обещаното. "Съвместно сме го мислили и сега се надявам да е доволен и да си каже", обяви премиерът и призна, че реагира само на критиките на Радев, защото той е държавен глава и се съобразява с неговото мнение по тази причина.

"Когато си първият човек в държавата, все да казваш, че не си от властта и да се разграничаваш, редно ли е, като си от властта.

БСП на мен ми прави сметка дали съм пеша или с метрото, защо не му прави на него?

И той е от властта. Когато си изпратиш шефа на пресцентъра в листата на една партия, не участваш ли в изборите? Не трябва ли и той да излезе в отпуска?

В личен план аз го уважавам и се надявам и той да ме уважава. Знам, че каквото сме се разбрали, сме го изпълнили", категоричен бе премиерът. 

"Има много двуличници, има хора, които идват при мене и се милят да останат на постове в ООН и после отиват в друга партия и ме плюят. Идват хора за посланици, викат: Ти си най-готиния, най-великия...само и само да седят на меко по посолствата", разочарован е Борисов.

"Хората са казали - най се лъже преди избори и на лов.

Притеснявам се от това, което направи Виктор Орбан. Не е добър сигнал, че е свалил подкрепата си от Манфред Вебер, каза още Борисов.

Нямам никакво основание да подам оставка. Първо, това са евроизбори. 9 милиона дадохме само за машинно гласуване. Няма да даваме още 50 милиона и през октомври пак да даваме пари, отсече премиерът. Не можах нищо да си кажа за реклама", пошегува се Борисов в края на интервюто по повод въпросите на Ризова, че си прави реклама, вършейки работа като премиер из странтата.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас кой от изброените лидери на отделните власти работи най-добре?
Общо гласували: 10029
архив

На един му присадили уши, но след упойката той казва разтревожен: - Докторе, присадили сте ми уши на блондинка! - Защо мислите така? - Ами чувам всичко, но нищо не разбирам!

няма нови новини
Днес: 13
hot
най-четени новини в момента
сега
1227
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Ето я мистериозната жена на Васил Божков - Елена Динева се появи в съда и обеща да не бяга (ЕКСКЛУЗИВНА СНИМКА/ОБНОВЕНА)
x
ДОКАЗАНО: Учителките са най-търсени в порно сайтовете
x