ПЪРВО В ПИК: Проф. Мутафчийски разкри за още двама заразени - интубираха по спешност мъж в "Пирогов"

Животът днес

ПЪРВО В ПИК: Проф. Мутафчийски разкри за още двама заразени - интубираха по спешност мъж в "Пирогов"

155993
на 22.03.2020
ПЪРВО В ПИК: Проф. Мутафчийски разкри за още двама заразени - интубираха по спешност мъж в Пирогов
Автор:   ПИК

Математическият модел, който е изработен в сътрудничество с БАН, се сбъдва. В момента сме в началото на тази криза. Към този час вече са 17 случаите на заразените с коронавирус. Това заяви пред Нова тв. началникът на щаба за борба с коронавируса проф. Мутафчийски на въпрос за болните с коронавирус у нас.

препоръчано

"Единият е в Плевен, другият е в "Пирогов". Това е 67-годишен мъж, който е в тежко състояние и с пристигането си е интубиран. От София е и се намира в реанимация", разкри той.

"Пациентите, които са излекувани, ги лекуваме с антибиотици и вливания", уточни проф. Мутафчийски.

"Този вид усложнения не е нов. Нови са мерките, които взима персоналът, за да не разнесе вируса", обясни началникът на щаба за борба с коронавируса.

"Всички пациенти, които са със средно тежка и тежка картина, се лекуват с хининовите препарати. В момента, в който Тръмп обяви тези препрати, ние ги разпратихме по болниците. Естествено, че тези препрати имат странични ефекти", каза още директорът на ВМА.

"В пика на епидемията тези бройки, които сега ги съобщаваме, най-вероятно ще се удвояват в бъдещите дни, докато вече можем да катерим с по 30% от всички установени. Така вървят всички държави. Ние се надяваме с тези адекватни мерки, които взехме най-рано в Европа, да го отложим и да намалим тази ярост на епидемията. Това е целта", отсече проф. Мутафчийски.

"Оказа се, че трябва медиците трябва да се обучават, защото сега главите ни се изпразниха. Да, ние не знаем как да лекуваме коронавируса, но знаем как да лекуваме интерстициална пневмония", уточни той.

"От мобилните болници на НАТО една е в България. Тя се намира на Граф Игнатиево и е в готовност. Но те не решават проблема. Подготвихме "Арена Армеец" за часове. Ние трябва да се готвим за война, за да сме подготвени, когато тя дойде. България няма този ресурс на Китай, за да изгради болница с 1000 легла за 6 дни", разкри шефът на щаба за борба с коронавируса.

"Славата определено ме дразни. Не съм я желал и не я желая. Тежи ми. Но ако мога да помогна, ще го направя", отсече директорът на ВМА.

"Аз съм точно като премиера, винаги сверявам от 2 или от 3 неща решенията. Много правилен подход", заяви проф. Мутафчийски на въпрос за създаването на медицинския щаб към правителството.

"Плаши ме това, че ме спрягат за политиката. Не мисля за нея в никакъв случай. Забавлявам се с колажите. Схваната е идеята от автора", заключи той.

Сподели:
Бомба x
Наш астроном откри нова екзопланета в близост до Слънчевата планета Наш астроном откри нова екзопланета в близост до Слънчевата планета
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с извънредно изявление: Радев брутално излъга, че Сенатът на САЩ осъжда България (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с извънредно изявление: Радев брутално излъга, че Сенатът на САЩ осъжда България (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 239
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това