Първо в ПИК! САЩ забрани хидрогенираното масло – причина №1 за инфаркт, инсулт, диабет и рак! Има го и в нашите банички!
У нас то е неизменно във всички банички, вафли, чипсове, бисквити, майонези и кетчупи
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Масовата употреба на хидрогенирано масло в храните накара Държавната агенция за храните и лекарствата в САЩ – FDA, да го обяви за вредно и да го забрани. Това стана само преди дни, когато федералният регулатор на всички фармацевтични концерни призна, че тази модификация на натуралните мазнини – олио, масло и др. е опасна за здравето.
Това полуизкуствено масло е завзело почти целия наш пазар като маргарин и като компонент в банички, кифли, вафли, бисквити... Пише го на почти всички етикети на захарните изделия у нас като хидрогенирано растително масло, но и по други начини.
В САЩ досега беше позволено на етикетите на храните да не се изписва, ако количеството на хидрогенираното масло е под 1%. Но производителите се изхитриха и масово слагаха 0.9%.
Докато у нас никой не знае с колко са тъпкани храните с тази евтина "биопластмаса". Тя се отлага по кръвоносните съдове, тъй като не се разгражда от организма.
В становището на FDA се обявяват причините за забраната му, до които се е стигнало след продължителни и задълбочени проучвания на въздействието му:
1. Забавя метаболизма (обмяната на веществата) в организма.
2. Увеличава възпаленията в целия организъм.
3. Намалява добрия холестерол – HDL.
4. Увеличава лошия холестерол – LDL.
5. Причина е за диабет, сърдечни инфаркти, мозъчни инсулти, деменция и рак.
Хидрогенизираното масло всъщност в началото е естествен продукт – растителна мазнина, в чиито молекули по изкуствен начин се добавя 1 атом водород (хидроген). Така се увеличава трайността на продукта, което е важно за търговската мрежа. Но мазнината се превръща в нещо средно между храна и пластмаса, какъвто е и маргаринът.
Наши диетолози препоръчват - Не употребявайте масло с масленост под 82,5%! Те са по-конкретни за вредния ефект от консумацията на трансмазнини, както още се нарича хидрогенираното масло.
Ето и вредните последици, които то предизвиква:
Употребата на хидрогенирани мазнини намалява способността на организма да се противопостави на стресовете, увеличава риска от депресии.
Продукти, които съдържат хидрогенирани масла (трансмазнини):
Маргарин
Меките масла, миксовете от краве и растителни масла
Рафинирано растително масло
Майонезите
Кетчупите
Продукцията на бързото хранене (фаст-фуд)
Сладкарски изделия – торти, пасти, бисквити
Снаксове, чипсове, пуканки
Замразени полуфабрикати