ПЪРВО В ПИК: Скандалите в парламента продължават - "Мутрите" на Манолова искат да върнат политическото номадство (НА ЖИВО)

Акценти

ПЪРВО В ПИК: Скандалите в парламента продължават - "Мутрите" на Манолова искат да върнат политическото номадство (НА ЖИВО)

76331
на 22.04.2021
ПЪРВО В ПИК: Скандалите в парламента продължават - Мутрите на Манолова искат да върнат политическото номадство (НА ЖИВО)
Автор:   ПИК

С почти пълно мнозинство депутатите гласуваха да не излизат във великденска ваканция, което обаче е едва два дни.

препоръчано

Следваща точка за разглеждане в парламента е правилникът по, който ще работи това Народно събрание, което по всичко личи, че то няма да има дълъг живот. 

Христо Гаджев отчете при обсъждането, че Хаджигенов и компания искат да върнат политическото номадство, а именно като влезеш от една политическа сила, ставаш независим и можеш да се влееш в друга група. По думите му така например можеш да влезеш в парламента като борец за свобода, а след това да се върнеш към своите от БСП. Гаджев припомни и практиките преди ГЕРБ да влезе в парламента, когато един човек гласува с няколко карти, без депутатите да са на власт.

Бабикян пък отчете, че предложението им било да се дава възможност една група да се влива в друга и не виждал нищо странно в това. Той загатна, че ако личния морал на един човек се разминава с ръководството на партията, то какво лошо има да отиде в друга. 

Александър Ненков определи това искане като тотална подмяна на вота. "2014 година Манолова казва: Това е предложение с което се слага край на парламентарното номадство", тя подкрепя ли сега това предложение и това ли е вашето разбиране за морал и честност към избирателите", записа Ненков.

"Очевидно в групата на "Мутрите" свободата като основна ценност изглежда, като че някой иска да отиде в друга група и можеха да го направят преди изборите", заяви Тома Биков и допълни, че хората са гласували затова, което им се предлага преди изборите. 

"Това е много грозен акт и се прави преди изборите. Това се прави, когато казваш своите приоритети, хем искате да управлявате държавата по-добре, а още в първия ден се чудите как да се разцепите. 2009 година се направи тази промяна защото хората го искаха и това е истинското задкулисие. Хубаво е с мегафоните и като влезеш в парламента да кажеш - еми то каквото било", заяви още Александър Ненков. 

"Ние в чуждата любов не се бъркаме, била тя и нечистоплътна. Ние сме имали коалиционни партньори, но е била ясна, прозрачна и публична. Като сте каза ли "а", кажете и "б", кажете с кого ще се сформирате и присъединявате и сега ще искате да се събирате?", запита Георг Георгиев от ГЕРБ, но така и не получи отговор. Оказа се, че Бабикян, Капон и останалите от "Мутирите" се отказват от искането, след като не намериха други съмишленици. 

Следващото предложение бе на "ДеБъ" на три месеца главният прокурор да бъде викан в парламента, за да отговаря пред депутатите. Хамид Хамид от ДПС пък припомни, че в предходния парламент не веднъж са викали шефа на ВКС, който отказва да се яви, въпреки, че е задължен поне веднъж годишно. От "ДеБъ" заявиха, че имало разлика, а Хаджигенов добави, че нямало какво да питат съдиите, защото присъдите са техни решения и никой не може да ги пита.

Хамид от ДПС поиска да се включат и шефовете на ВАС и ВКС, което беше прието. От "ДеБъ" очевидно се объркаха и тяхна депутатка се възмути, че пазят главния прокурор, без това предложение за неговото изслушване въобще да е подлагано на гласуване. Очевидно обаче, решението, че на задължително изслушване ще бъдат изслушвани ги изнерви, тъй като ясна тяхната топла връзка с шефа на ВКС Лозан Панов, който всъщност те пазят като рохко яйце.

"Спокойно, ние ще подкрепим това решение, но вие няма да продължавате да криете Лозан Панов от това Народно събрание", обърна се Хамид Хамид към "ДеБъ". С пълно мнозинство бе прието и главния прокурор да бъде изслушван в комисия по правни въпроси. 

Депутатите решиха, че освен в официалната страница на Народното събрание, пленарните заседания ще се излъчват на живо и в социалните мрежи на парламента.

При разглеждане на точката по предложение на Мая Манолова пленарните заседания да се излъчват не по БНТ2, а по БНТ 1. Според Радомир Чолаков от ГЕРБ/СДС това ще нанесе щети на националната телевизия и води до загуби на рекламни договири и предавания. "Разбирам, че е приятно да се гледаш по канал 1, но нека мислим за мисията на националните медии, включително и БНР. В нито една европейска държава, парламентът не се намесва в програмите на медиите", допълни още Чолаков, като направи предложение към медийната комисия, да се направят специални парламентарни канали към БНТ и БНР. 

Гледайте на живо по ПИК TV: 

Сподели:
Бомба x
САМО ЗА ДАМИ: Как да спечелите сърцето на един мъж САМО ЗА ДАМИ: Как да спечелите сърцето на един мъж
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов контрира Слави: Заял се колко струват изборите, да сметне и ваксините! 100 милиона му се виждат малко (ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов контрира Слави: Заял се колко струват изборите, да сметне и ваксините! 100 милиона му се виждат малко (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 208
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това