Вход
София
Времето в София 14 o C

ПЪРВО в ПИК! Става страшно! Валери Симеонов разкри стряскащи факти за Иво Прокопиев и "Икономедиа". Лъсват скандални схеми с препродажби, офшорки и фотоволтаици

ПЪРВО в ПИК! Става страшно! Валери Симеонов разкри стряскащи факти за Иво Прокопиев и "Икономедиа". Лъсват скандални схеми с препродажби, офшорки и фотоволтаици

Скандалният бизнесмен отново пътува към прокуратурата, този път жалбата ще е от парламентарната комисия по енергетика
на 25.09.2015
6864
32
ПЪРВО в ПИК! Става страшно! Валери Симеонов разкри стряскащи факти за Иво Прокопиев и "Икономедиа". Лъсват скандални схеми с препродажби, офшорки и фотоволтаици

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов ръководи една от най-ключовите парламентарни комисии  - тази за енергетиката.

Откакто пое управлението на комисията, Симеонов не спира да изважда на бял свят притеснителти факти за задкулисните връзки в енергетиката.

Потърсихме г-н Симеонов за повече подробности около дейността на Комисията по енергетика.

 

Интервю на Ивайло Крачунов

 

- Г-н Симеонов, достигна ли до нови разкрития за задкулисни зависимости в енергийната комисията, която ръководите?

- Ние продължаваме с нашата изключително трудна работа, която е свързана с проверка на огромен обем от информация. Последните две заседания на Комисията по енергетика бяха показателни с това, че достигнахме до едни дебри, които до момента не бяха пребродени, а именно големите външни поръчки на трите ЕРП-та, възлагани и превъзлагани на принципа на т.нар. аутсорсинг.

Стана ясно, че това е ставало с приближени, сродни фирми-майки.

На заседанието в сряда, което беше още по-интересно, без да опоменавам конкретни фирми, тъй като нямам това право, но само ще ви кажа разкритията, на които станахме свидетели. Установихме, че по-голямата част от ветропарковете и по-големите ВЕИ-централи са получавали много висока цена за енергията, която са продавали без да имат това право, защото законът е регламентирал какви са номиналните часове, през които работи един фотоволтаик, в случая 1250 и 2250 за ветропарковете. И когато един ветропарк даде по-голям брой часове, то енергията, която е произвел, трябва да бъде на по-ниска цена. Разликата е с около 300 лева, но те са продължавали да пускат фактури на високата цена и са работили на над установения срок за работа, като тези пари са им изплащани.

Изненадващо е, че някои радетели за борба с корупцията и за борба с олигархията също фигурират в този списък.

- Кои са тези хора?

- Това са немалка част от фотоволтаиците с първоначален произход Иво Прокопиев като собственик на капитала. Това установяване е безспорно. Аз стоя зад тази информация, тъй като лично съм се убедил в нея.

- Как достигнахте до тези притеснителни данни?

- Много трудно. Искам да ви кажа, че добирането до тази информация е изключително трудно, тъй като до този момент те са преминали през 4-5-6, а в някои случаи и през 10 продажби. Има случаи, в които само в рамките на една година на 4-5 пъти е извършвана препродажбата на един фотоволтаичен парк.

В крайна сметка нещата отиват към "Икономедия". Даже мога да ви кажа, че има няколко такива фотоволтаични централи, които са собственост на различни фирми, но всички те са с адреса на офисите на Иво Прокопиев.

Не върви да раздаваш морал от високо, след като самият ти нарушаваш законите.

- Казахте, че собствеността на фирмите е променяна на няколко пъти. Това с цел замитане на следите ли е?

- Естествено. След като видите, че една фирма, регистрирана в България, се продава на офшорка, след това тази офшорка придобива по-големия процент, е ясно, че става въпрос за замитане на следи.

Искам да ви припомня, че същият този, не мога да го определя като политик или бизнесмен, защото не е нито едното, нито другото, но същият този при проверките, извършени от КЕВР на 15 февруари т.г. установиха драстично разминаване между някои негови фотоволтаици. Като например в документите за въвеждане в експлоатация е представена една мощност, а присъединена към ЕРП-то, съответно НЕК - доста по-голяма мощност. Въпросът е как е нарастнала мощността на този фотоволтаичен парк.

Просто някакви чудеса явно се случват в енергетиката, и те са свързани с магьосника Иво Прокопиев.

- Ще сезирате ли прокуратурата за действията на този магьосник?

- Да. Този процес вече започна. Подали сме сигнали срещу длъжностни лица от НЕК и КЕВР. Всички материали по случая вече се обработват.

Искането за проверка от страна на Държавната финансова инспекция също е наше. Това е и новината от заседанието на Комисията по енергетика в сряда.

Решихме да сезираме КЕВР и съответно министър Теменужка Петкова, за да се вземат спешни мерки и да се наложат санкции. Но отделно от санкциите с прихващането на надплатените суми или прекратяване на изплащането на по-високи суми, ние ще подадем сигнали и в прокуратурата.

- Не се ли опасявате, че Иво Прокопиев ще използва медиите си като щит от прокурорско разследване и ще ги насочи към контролните органи, които го проверяват?

- Това е последната ми грижа. Ние сме тук, за да си вършим работата, а всеки може да се защитава по избран от него начин, който отговаря на неговите морални и етични качества.

- Ще извади ли Комисията по енергетика и други интересни лица от Кутията на Пандора?

- Да. Запазете вашето внимание и интерес. Няма да бъдете подведени в очакванията си.

 

Сподели:
Напиши коментар »
(32)
1
Великият морален стожер Прокопиев е време да бъде поставен на мястото му - сред бандитите от Централния затвор.
2
КАПИТАЛ СА ХРАНЕНИЦИ НА ФОНДАЦИИ И СЛУГИ НА СОРОС. ТЕ НЯМАТ ОБЩО С БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА-
3
Браво, дано не попречат на патриота Симеонов да разрови клоаката докрай.
4
Прокопиев трябва да бъде разследван и за "Каолин" - и за участието си в схемата "Килърите" заедно с Кюлева
5
Каде си госпожо МАКОЙ ако е сако енергетиката добре но където разровиш мерише
6
Гаааааз до дупка. Иво Прокопиев е най-гнусното лице на прехода, за един ден назначен милионер от Иван костов
7
ДОБРЕ СЕГА ПРЕД ИЗБОРНО ЩЕ ИМА МНОГО ДАННИ ЗА КОЙ ЛИ НЕ ТОВА ЗА ТИЯ ХОРА Е ИЗВЕСТНО И ВИДНО НО КАКВО ЩЕ НАПРАВИТЕ ПО ВЪПРОСА ГОСПОДИНЧО НИЕ ВИДЯХМЕ КАКВО НАПРАВИХТЕ СЛЕД КАТО СЕ НА МЪРДАХТЕ В ПАРЛАМЕНТА ПРЕДАДОХТЕ МНОГО ХОРА САМО ЛАЕТЕ ДЕЛА ДЕЛА ТРЯБВАТ А НЕ ПРЕД ИЗБОРНИ ЗАРЯ
8
Провинциален слагач е Валерката
9
А- Бе хора ............ с това ВСЕКИДНЕВНО – Плюене , превърнахте Прокопиеви в МЪЧЕНИК и СВЕТЕЦ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
10
Не очаквайте от този посредствен продажник В.Симеонов смислени действия!!!
11
А, бе той ( В. Симеонов) имаше и доста интересни факти около една среща на Доган и Искров, в бургаския вилает на Доган, заварден от НСО - три дни преди атаката срещу КТБ и щеше да разкрива много интересни факти, даже зададе въпрос на Искров дали е бил на такава среща, Искров неумело отрече, а от НФСБто казаха, че имат доказателства, но.....после замълчаха. Пита се, каво ги спря да се доизкажат, да представят данните си?! Така, че на този пъчко вече гледам с неособено доверие.
12
ОТ ДНЕС ЗАПОЧВА ПРЕД ИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ КАКВО СВЪРШИХТЕ ДО СЕГА ПИТАМЕ ОСВЕН ДА ВДИГАТЕ ПОСЛУШНО РЪЧИЧКИ ДА СЕ ПОДСМИХВАТЕ НАГЛО И ДА ПЪЛНИТЕ БАНКОВИ СМЕТКИ НЕ МЕРСИ ПИСНА НИ
13
Днес сутринта по bTV Бойко Борисов на зрителски въпрос – още ли смята българите за лош материал, реплика, която изрече в Чикаго на среща с българи през 2009 година, отговори ядосано така: „Ако този човек ми донесе запис, че аз съм казал „лош материал“ си отивам като премиер!“ Айде, сега си отивай, Борисов! Сега! Ето доказателството http://www.vbox7.com/play:81f4c96b! Припомняме и реакцията от думите му – публикация на в. Сега от 6.02.2009 година: „Управляващи и роми разпнаха Бойко за „лошия материал“ Председателят на ГЕРБ побърза да се извини на засегнатите Галя Горанова
14
Този коментар е обозначен като спам.
15
Този коментар е обозначен като спам.
16
Предизборни пушилки,за да се вдигне някой друг процент на НФСБ за предстоящите избори.Удар в празно пространство са действията на Симеонов и той най добре го знае,но някой друг калпак ще прибави по време на изборите.Хватки,на които все по-малко хора се хващат вече.
17
Пик, МОЛЯ не ми пречете да го намеря и да си се джафкаме с ментето!Това не е спам, а коментари по темата!!!!Мхм!!! Да!!!!!!
18
Някой да не си мисли че Цацаров ще разследва Прокопиев.
19
Този коментар е обозначен като спам.
20
Българина му са на сърце простите хора,кюфтета ,бирата и чалгата.Той мрази учените ,успелите и интелигентните.Еми Прокопиеви са умни интелигентни и успели.Крайно време е народа да разбере,че комунизма остана далече в историята и за да успее човек трябва много да учи ,а не по цял ден да чете жълта преса и да се прехласва по Путин.Разрешавам да ме мразите !
21
Става още по страшно ! Тази сутрин като станах ... слънцето изгря и имаше въздух за дишане !
22
Гледах клипа който flash посочи че ББ е казал ЛОШ МАТЕРИАЛ никъде не казва това.Източника са новините на ТВ7.Троловете на Кутев добре си вършат работата..8thf
23
А, бе казал, не казал - точно това е искал да каже и много му е точно определението! Инъче, нямаше да ни управлява втори мандат!!
24
Най ме е страх от Симеонов и най-вече от страха. А пък хипер ме е страх да не надебелея като Пеевски.
25
най четения сайт има такава цензура? Това не означава ли че и най-нехаресвания?
26
То голям айдотлук голямо чудо...Даже и църквите и манастирите не пожалиха.МНОГО ВИСОК ТОК НАЙ-ВИСОКИЯ В ЕВРОПА.Параклисите дет се вика дето нямат електричество и те получиха известия за неплатени сметки.Мръсни електро мошеници.КАК КРАДАТ САМО И ПОСЛЕ ПОСТАВЯТ НОВИ ЕЛЕКТРОМЕРИ УЖ БИЛО ГРАТИС.БЕЗПЛАТЕН ОБЯД НЯМА.Е га ти мизерията.Няма ли гавази в тая държава да одруса крадците бре.СЕ СИ ЦАР КРУМЕЕЕ.СТАНИ ОТ ГРОБА И ОТРЕЖО НЕ САМО ЕЗИЦИТЕ НЕ САМО РЪЦЕТЕ НО И ГЛАВИТЕ НА ТЕЗ ИЗЕДНИЦИ
27
браво на симеонов, че се е заел с тази доста трудна работа. ако наистина успее да разобличи този доста съмнителен биснесмен, натрупал богатства с далавери, ще бъде голямо постижение.
28
не само прокопиев, а всички такива случайно забогатели, с неясно натрупани милиони чрез препродажби и офшорки, би т/о да минат през прокурорско разследване и да докажат всяко левче от къде идва. това е пътят. иначе ще си останем една силно корумпирана държава в която офшорковците ще дирижират парада.
29
А АБ-то не участва ли и то? Я проверете.
30
НЯМА КОЙ ДА ГИ ОПРАВИ! ПЪЛНА АНАРХИЯ, НА 5 ГОДИНИ СМЕНЯТ ЕЛЕКТРОМЕРИ- ЗАЩО НАЛИ СА ВЕЧЕ МОДЕРНИ ,ЕЛЕКТРОННИ И ТОЧНИ ИЛИ ИМА ОЩЕ НЯКОЙ ДА СЕ ГУШИ ИЗОСТАНАЛ ТОЙ. ПИТАЙТЕ ЕВРОПА ДАЛИ ГИ СМЕНЯТ КАТО ПРИ НАС.НИЕ НАЛИ НЕ СМЕ ОТ ТАЯ ПЛАНЕТА- ТАКА ЩЕ Е.
31
Очакваше се отдавна кагебистът Валэра Симеонав да атакува президента по някакъв начин, ако не директно ,то чрез приятелите му Изпълнява горкият, даже се престарава, путкинските директиви! Нали затова му помогнаха да стане депутат. Трябва да си аработи заплатата!
32
Някой да не си мисли, че Цацаров ще разследва и крадливия Борисов и престъпника Цветанов! Докато е прокурор - НИКОГА! Но идва и видьов ден! Времето и живота слагат всеки и всичко на мястото му.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого ще подкрепите за кмет на София?
Общо гласували: 14326
архив

Жена най-накрая се поглежда в огледалото след серия пластични операции: нови гърди, нос, уста, бедра, дупе, крака... Докторът е доволен от резултата и пита дамата как се чувства.
- Всичко е чудесно, докторе, но не може ли да ми направите очите по-големи и изразителни?
- Може! Сестра, донесете сметката!

няма нови новини
Днес: 132
hot
най-четени новини в момента
сега
2510
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Михаела Маринова разбива клишета - вижте как поп звездата тества любовта на футболист на ЦСКА с театър и симфоничен оркестър
x
Ето кои плодове и зеленчуци трябва да ядемм всеки ден за да сме здрави
x