ПЪРВО В ПИК ТV: Правителството отговори на президента на мафията: Радев поиска цялата власт за себе си - опасен политически екстремизъм! Нека да мислим за народа през зимата, а не за проекта "Българско лято" (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Политика

ПЪРВО В ПИК ТV: Правителството отговори на президента на мафията: Радев поиска цялата власт за себе си - опасен политически екстремизъм! Нека да мислим за народа през зимата, а не за проекта "Българско лято" (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

133854
на 11.07.2020
ПЪРВО В ПИК ТV: Правителството отговори на президента на мафията: Радев поиска цялата власт за себе си - опасен политически екстремизъм! Нека да мислим за народа през зимата, а не за проекта Българско лято (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева дадоха изявление за медиите в Министерския съвет. 

препоръчано

Поводът за спешното изявление стана акцията на Христо Иванов и метежниците от ДеБъ в бургаския парк "Росенец", както извънредното обръщение на президента на мафията Румен Радев, който наруши Конституцията на България, като поиска оставката на правителството и главния прокурор.

"Няма да има огледална реакция. Няма да кажа, че правителството иска оставката на президента. Това би ни вкарало в още по-голяма институционална криза. Аз държа президентът да си изкара мандата, въпреки че аз не съм съгласен с голяма част от тезите му. Не очаквайте да хуля президентската институция и Румен Радев", обяви Томислав Дончев.

"Правителството се превърна в мафия, когато прокуратурата повдигна обвинение на съветниците на президента. Днес г-н президента поиска цялата власт, защото по процедура следва служебно правителство без парламент. Това правителство е единствената възможна конструкция, която може да се сглоби в Народното събрание. Като превод днешното му изявление значи, че иска цялата власт", коментира вицепремиерът.

"Искам да призова всички към малко повече мъдрост, особено полиците. Има точка, от която връщането назад е много трудна. Припомням, че Министерски съвет не е на Бойко Борисов, президентството не е на Румен Радев и МВР не е на Младен Маринов. Те са на всички българи. Призовавам всички да си пазим държавата, защото ние друга държава си нямаме", заключи Дончев.

Социалният министър Деница Сачева заяви: "Нека да мислим за това не просто как да подкрепяме псевдо проекта "Българско лято", а да мислим какво следва през зимата. Човек, който призовава към протести, трябва да знае на къде води държавата."

"Политическият екстремизъм, който практикува г-н Радев, е опасен за държавата", отсече тя.

"Ако на някого демокрацията не му е по-мярка, да излезе и да каже това. Г-н Радев вече 24 часа не е намерил време и възможност да коментира новината, че успяхме да направим пробив и да влезем в чакалнята на Еврозоната. Днес той дори намекна за това, че има забележки към Европа", разкри Сачева.

Тя призова за намаляване и деескалация на напрежението. "Призоваваме към това да се уважават институциите на България, защото ние друга държава нямаме", заключи социалният министър.

"Братя българи, не съм вярвал, че на мен ще ми се наложи да коментирам изказвания на президента, защото аз уважавам президентската институция. Да започнем от онази случка в "Росенец", когато едни гардове на НСО по един брутален, незаконен и глупав начин, когато възпрепятстваха едни хора. Този имот е продаден по времето на Иван Костов и е узаконен по времето на Орешарски. И сега наследниците на тези партии излизат и ни питат защо нищо не правим", негодува вицепремиерът Красимир Каракачанов.

"Казах много ясно, че тези, които хвърлиха българското знаме, трябва да бъдат наказани. Излиза обаче, че вината за всичко това е на правителството, въпреки че Службата няма нищо общо с правителството", добави той.

"Когато властите не работят заедно в полза на хората, нищо добро не се е случило за хората. Аз днес чух от президента Радев, че едва ли не казва на полицаите да не спазват нарежданията на своите шефове. Но не чух призиви да няма насилие срещу протестите, защото имаше съзнателни провокатори на тези протести. Очаквам всички да призоват, хората, които участват на протестите, по никакъв начин да не провокират полицията. Това е същата тази полиция, на която ние плащаме да пази нас и нашата собственост. Това е същата тази полиция, която тази година намали битовата престъпност с 40%. Има четирима ранени полицаи, това не е от братски прегръдки. Призовавам всички, които организират протестите, да не си играят с огъня", коментира вицепремиерът.

"Когато ние сме били разделени, когато институциите воюват, нищо добро не се е случило. Призовавам за диалог, 30 години омраза и провокация стигат", отсече Каракачанов.

Той попита защо Обединени патриоти не са получили подкрепа, когато са повдигнали темата за парк "Росенец". "Явно тук не става въпрос за национални интереси, а за борба за власт", сподели лидерът на ВМРО.

Той призова протестиращите да спазват законността, да не посягат на полицаите и да не нарушават чуждата собственост.

"Има начин да си изразиш намеренията и волята, без да чупиш, трошиш и да нападаш полицията. Не съм очаквал институциите да изпаднат във война. Единственото решение е диалог, защото не само президентът и маргиналните партии имат привърженици. И другите партии имат и то се видя", каза още Каракачанов.

"Начело на опита за пробив на полицейския кордон беше добре организирана футболна агитка. Не малка част от тези хора участват в такива мероприятия срещу определени възнаграждения. На наш симпатизант, който работи в охранителна фирма, са му предложили 50 лева, за да участва в протеста. Не знам кой плаща, но е факт, че има хора, които целят провокации и размирици, а не да протестират разумно", заключи вицепремиерът.

Сподели:
Бомба x
НОВАТА ЛЯТНА ТЕНДЕНЦИЯ: Коса в ледено синьо НОВАТА ЛЯТНА ТЕНДЕНЦИЯ: Коса в ледено синьо
ПИК TV x
СКАНДАЛ В ПИК TV! Свидетелят на Манолова неадекватен - Ива Николова му подари тест за наркотици, той не го направи! Заплаши депутати от ГЕРБ: Ще видите какво ще стане с вас (НА ЖИВО) СКАНДАЛ В ПИК TV! "Свидетелят" на Манолова неадекватен - Ива Николова му подари тест за наркотици, той не го направи! Заплаши депутати от ГЕРБ: Ще видите какво ще стане с вас (НА ЖИВО)
ново
Днес: 240
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това