Вход
София
Времето в София -13 o C

ПЪРВО В ПИК ТV: Проф. Мутафчийски с последни данни - заразените с коронавирус вече са 242 (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

ПЪРВО В ПИК ТV: Проф. Мутафчийски с последни данни - заразените с коронавирус вече са 242 (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

на 25.03.2020
93002
0
ПЪРВО В ПИК ТV: Проф. Мутафчийски с последни данни - заразените с коронавирус вече са 242 (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
25.03.2020
0
93002

Началникът на щаба за борба с коронавируса у нас проф. Венцислав Мутафчийски изнася последни данни за броя на заразените у нас.

"242 са заразените с коронавирус у нас", обяви проф. Мутафчийски. По думите му за деня в световен мащаб случаите са скочили с близо 100 000.

Новата област, в която има заразени, това е Сливен, допълни началникът на щаба.

Шефът на "Гранична полиция" обяви, че е отменена заповедта за забрана за влизане на тежкотоварни автомобили у нас. Той разкри, че в момента Младен Маринов и турския му колега водят разговори, за да се облекчи режима за преминаване на тирове през границата.

"22 са новите случаи. 2 са в Благоевград, 1 в Плевен, 1 в Сливен, 2 в Пловдив и 16 в София. Пациентите в "Пирогов", които бяха в тежко състояние, са стабилизирани, но остават в тежко състояние", уточни проф. Мутафчийски.

"Пациентите в "Софиямед" за изписани тъй като имат отшумяващи симптоми. Но имат последици и те могат да останат дълго време след изписването", добави той.

"Не ми е известено лекар от Центъра за Спешна помощ да е под карантина или да е с положителна проба за коронавирус", разкри началникът на щаба.

"Първа пробва се взима на 21-я ден, втората се взима на 24 часа", каза още шефът на ВМА и добави, че ако има две отрицателни проби, пациентът е излекуван.

"Не водим статистика колко от заразените случаи са открити в частни лаборатории", уточни проф. Мутафчийски.

"Хантавирус си има от край време в Китай. Ние също имаме в Северозападна България. Имаме такава болест около 10-12 случая годишно. Тя се предава от гризачи и не се предава от човек на човек", обяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

"В Благоевград е заболяло едно семейство, което няма нищо общо с другите случаи. В София нямат нищо общо помежду си. Има някои, които са служители в Пета градска болница. За Сливен няма нищо общо с другите случаи. В Пловдив и Плевен също нямат общо с другите случаи", разкри началникът на щаба за борба с коронавируса.

"40 души са в болница", добави той. "Има нови излекувани лица. Поинтересувах се за случая в "Софиямед", Още сутринта поисках пълна информация по случая. И двата отрицателни резултата са от нашата лаборатория във ВМА. Имаме четвърти оздравял. Имахме надежда за още един, но един от тестовете беше съмнително положително. Госпожата, която искахме да изпишем, 22 дни лежи в болница", разкри директорът на ВМА.

Проф. Мутафчийки показа и графика, която съпоставя броя на заразените на България и Белгия, тъй като двете страни са установили първите си случаи на заразени по едно и също време. При Белгия скалата рязко върви нагоре, тъй като според началника на щаба там мерките са взети много по-късно и са изпълнявани по-лежерно.

"Само твърдите мерки биха дали резултат. Като започнат изключенията, нищо няма да стане. Щом премиерът може да спази, всичко което му се казва, значи всеки трябва да ги спазва. И го потвърждавам това, защото премиерът стои на стои на един малък радиатор и се топли в кабинета си, защото сме спрели цялата климатична инсталация по препоръка на германския Роберт Кох институт", разкри директорът на ВМА.

"Беше направена прогноза, че ако така вървим, в края на май ще се намираме в по-лека ситуация. Ние все още продължаваме да се катерим много плавно. Това е в резултат на рестриктивните мерки. Някъде се казваше, че трябва 80% да преболедуват този коронавирус. Това означава, че около 1 100 000 души ще са в тежко състояние, а 500 000 ще се нуждаят от апаратна вентилация. Толкова уреди няма в цяла Европа. Разбирате ли какво правим? Правим го за да не умират хората по улиците", обясни той. 

Проф. Катарджиев даде за пример Банско, където според него резултатите след блокадата на града ще са много добри.

"От тежко болните, които са 20% заразените, близо 1/3 се нуждаят от апаратна вентилация. И на някои от тях и това не помага. Оттам идва и голямата смъртност. Италия в момента има поръчка на 5000 респиратора. Чехия - 150. Ние сме поръчали - 200-250. 50 вече се доставиха и се раздадоха", добави директорът на ВМА.

"Основното търсене на държавите в момента е да се намери надежден, истински бърз тест. Очакванията са до 4-6 седмици да се направи такъв тест. Оставете парите, но в сегашните бързи тестове няма никакъв смисъл. Ще има смисъл от тях чак в края на опашката. Сега мислим по израелски маниер как да направим по-бързо тестването с истинските тестове", каза проф. Мутафчийски.

"Никой не е забранявал или отменял работа на частни лаборатории с бързи тестове. Снощи в Бургас са изследвани доказано болни с бързи тестове. При двама от тях не са установени никакви антитела след една седмица. Никъде в света не се говори за масов скрининг. На тези тестове ли да вярваме", негодува доц. Кунчев.

"Легализирахме спор, който никъде го няма в света", възмути се и началникът на щаба за борба с коронавируса.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 21120
архив

Един габровец се качил на покрива на къщата си за да го поправи защото била се счупила една керемида. По едно време се подхлъзнал и взел да пада надолу. Прелитайки обаче до прозореца той извикал на жена си: "Женоо, днес готви за един по малко!"

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Зам.-министър Начева показва старта на електронните направления, хартиеният носител засега остава (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Възможно ли е жена да си докара 134 оргазма
x