Вход
София
Времето в София 7 o C

ПЪРВО В ПИК: Цацаров с нови разкрития за апартамента на Владислав Горанов и арестуваните от "Джи Пи Груп". "Антимафия" подхваща финансовия министър

ПЪРВО В ПИК: Цацаров с нови разкрития за апартамента на Владислав Горанов и арестуваните от "Джи Пи Груп". "Антимафия" подхваща финансовия министър

на 23.11.2018
107335
29
ПЪРВО В ПИК: Цацаров с нови разкрития за апартамента на Владислав Горанов и арестуваните от "Джи Пи Груп". "Антимафия" подхваща финансовия министър
Автор: ПИК
23.11.2018
29
107335

Допълнение към интервюто си при Слави Трифонов от снощи пусна главният прокурор Сотир Цацаров. Той поднася уточнения и допълнения за проверката на прокуратурата на "Юлен", за задържаните от Джи Пи Груп и за министъра на финансите Владислав Горанов, за когото обвинител № 1 заяви снощи, че започва проверка на апартамента му. 

Ето какво се казва в съобщението, в което Цацаров допълва отговорите си на три от въпросите на зрителите на бТВ: 

По повод зададени въпроси към главния прокурор при участието му в „Шоуто на Слави“, Пресцентърът на Прокуратурата предоставя следната информация:

I. На 12.06.2018 г., главният прокурор Сотир Цацаров, след извършена проверка по сигнал на ПП „Зелените“, в изпълнение на правомощията на прокуратурата по надзора за законност, отправи предложение до министър-председателя, за следното:

„Министерският съвет на Република България

- да предприеме незабавни действия за изменение и допълнение на концесионния договор от 21.12.2001 г. с „Юлен“ АД за предоставена концесия с предмет особено право на ползване върху част от територия, изключителна държавна собственост – част от територията на Национален парк „Пирин“, община Банско, „Ски зона с център Банско“, при съобразяване с разпоредбите на действащото законодателство /включително и в частта относно определянето на концесионното възнаграждение/;

- да предприеме незабавни действия за осигуряване на пълно съответствие на ползваната от концесионера площ с тази по концесионния договор /99,55ха, съгласно Териториално устройствен план /ТУП/ на извънселищна територия „Ски зона с център гр. Банско“, индивидуализирана с координатите на точки от № 1 до № 252 в координатната система „1970г.“ по чупките на външната граница на ски зоната/.“

На 23.11.2018 г. главният прокурор изпрати писмо до министър – председателя, с искане за информация относно предприетите действия.

II. На 14.09.2018 г. във Върховна касационна прокуратура са постъпили два сигнала, съответно от заместник министър председателя г-н Томислав Дончев за нередности и съмнение за измами при усвояване на средствата от ЕСИФ (с приложена публикация от 10.09.2018 г. на сайта bivol.bg озаглавена „Гранд корупция с еврофондове и обществени поръчки през консултантски фирми“) и от г-н Атанас Чобанов – редактор на този сайт, с приложение на същата публикация.

Материалите са изпратени по компетентност на Софийска градска прокуратура (СГП).

На 08.10.2018 г. СГП е образувала досъдебно производство за:

- престъпление по чл. 304а НК - за това, че в периода от 01.01.2014 г. до месец октомври 2018 г. в гр. София, предложил и дал подкуп на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение

- престъпление по чл. 253, ал. 5 вр. ал. 1 НК- за това, че в периода от 01.01.2014 г. до месец октомври 2018 г. в гр. София извършил финансова операция или сделка с имущество, или прикрива произхода, местонахождението, движението или действителните права върху имущество, за което знае или предполага,, че е придобито чрез престъпление, като средствата или имуществото са в особено големи размери и случаят е особено тежък.

На 08.10.2018 г., сезирана с идентичен сигнал, Специализираната прокуратура, също е образувала досъдебно производство за престъпление по чл. 321, ал. 3 вр. ал. 1 и ал. 2 НК – за това, че от неустановена дата до настоящия момент на територията на Република България образували, ръководили и участвали в организирана престъпна група – структурно трайно сдружение на три и повече лица, с цел да вършат съгласувано в страната престъпления по чл. 253, ал. 1 НК, за което е предвидено наказание „лишаване от свобода“ повече от три години, като групата била създадена с користна цел и в нея участва длъжностно лице.

Поради идентичност на материалите, послужили като законен повод за образуване на двете досъдебни производства, същите са обединени (на основание чл. 217 НПК) и се наблюдават от Специализираната прокуратура.

До момента са извършени множество процесуално-следствени действия:

1. Разкрита е банкова тайна по отношение на членове от Съвета на директорите на „ДЖИ ПИ ГРУП“ АД, както и на самото дружество.

2. С определение от 26.09.2018 г. на основание чл. 73, ал. 3 Закона за мерките срещу изпиране на пари (ЗМИП) Софийски градски съд е допуснал обезпечителна мярка „Запор“ върху сметки на основание чл. 12, ал. 3 ЗМИП /общ размер 14 млн. евро/.

3. Извършени са претърсвания и са иззети вещи, находящи се в банкови сейфове на лица, свързани с „ДЖИ ПИ ГРУП“ АД, както и на самото дружество.

4. Възложени са оперативно-издирвателни мероприятия на агенти на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

5. Изискана е данъчна и осигурителна информация за лицата, посочени в журналистическия материал.

6. На 29.10.2018 г. като обвиняеми са привлечени лицата:

ГЕОРГИ ВАСИЛЕВ

- за престъпление по чл. 321, ал. 6 НК: за това, че от началото на 2014 г. до 07.10.2018 г. в гр.София се сговорил с Владимир Лозанов да вършат в страната и в чужбина престъпления, за които е предвидено наказание „лишаване от свобода“ повече от три години – такива по чл. 255, ал. 1 и по чл. 248а НК и чрез които се цели да се набави имотна облага

- за престъпление по чл. 253, ал. 5 вр. ал. 4 вр. ал. 1 НК: за това, че на 21.09.2018 г. в гр. София извършил финансова операция – наредил банков превод от сметка при банка „Уникредит Булбанк“ АД с титуляр Георги Василев към негова сметка в друга банка в размер на 14 00 0000 евро, за която сума знаел, че е придобита чрез тежко умишлено престъпление – такова по чл. 255, ал. 1 и по чл. 248а НК като имуществото е в особено големи размери и случаят е особено тежък.

Мярката за неотклонение на обв. Василев е парична гаранция в размер на 30 000 лв.

ВЛАДИМИР ЛОЗАНОВ

- за престъпление по чл. 321, ал. 6 НК: за това, че от началото на 2014 г. до 07.10.2018 г. в гр. София се сговорил с Георги Василев да вършат в страната и в чужбина престъпления, за които е предвидено наказание „лишаване от свобода“ повече от три години – такива по чл. 255, ал.1 и по чл. 248а НК и чрез които се цели да се набави имотна облага.

Мярката за неотклонение на обв. Лозанов е парична гаранция в размер на 15 000 лв.

Разследването касае множество проекти по различни програми, опериращи със средства, предоставени от Европейски съюз, както и длъжностни лица от различни институции, бенефициенти и други физически лица, които се намират на територията на цялата страна.

На 31.10.2018 г. изложената по-горе информация е изпратена чрез Дирекция за защита на финансовите интереси на Европейския съюз (АФКОС) на ОЛАФ.

III. По повод информация от зададен въпрос, че „министърът на финансите живее в апартамент 180 квадрата в луксозен жилищен комплекс, предоставен му безвъзмездно от български бизнесмен“, главният прокурор е разпоредил проверка за престъпления по чл. 283 НК/чл. 304б НК. Действия по проверката спрямо министър Владислав Горанов ще бъдат възложени на КПКОНПИ.

Сподели:
Напиши коментар »
(29)
1
Когато ФАКТИТЕ говорят, червените форумни тапири мълчат и се спотайват в блатото на крякащтите крастави жаби Шербета и Инпексова....
2
Му се размина и го отнесе преди време Трайчо Трайков, но май сега ще му се наложи да се обяснява по-надълго. Особено ми стана противен след като на морето си поиска 14 ст ресто за сервирана бира, противен човек.
3
отговор на коментар
Верно ли бе? 14 стотинки?
4
отговор на коментар
до Браво Цацаров!!! седя и си мисля, как е възможно толкова много прости и неграмотни хора като тебе да съществуват!!!!
5
.............................МААААААЛЧАНИЕЕ !..........
6
Горанов е най-добрия финансов министър за последните 30 години!!!
7
...................ТИ.....6.....СИ НАИ ГУУЛЕМИЯ ПЕЕРАЗ НА СЕЛО БАНКЯ !..................
8
Не попита снощи Славчо за Еленка и какво прави с Цецо убавецо.
9
френският министър Ерве Гемар подаде оставка заради 600 кв. м. Човекът имаще 8 деца но не му простиха. Нашето момче се свива на жалките 180 кв. м с три деца , жена и тъща- да го ожалиш сиромаха, дето не можеше да издържа семейството си с жалката си депутатска заплата.Не му стига и министерската, защото в бедните държави и министрите са бедни
10
На Горанов ,че му порят трътката, т.е., двете трътки, горната и долната, при постъпване в следствения арест. И ще му спукат плондира, колкото и да е от гьон. Ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха!!!!!!
11
Поредните фишеци за спасяване на режима.
12
Прокуратурата не прави проверка за резиденцията на Горанов в Бистрица,а за някакъв апартамент,който не бил негов.
13
масажистът на Лудогорец получи служебно жилище 180 кв. м
14
яко е нацапало гащите. Да оставим настрана подаръка на Домуса да живее безплатно в луксозен апартамент от 180 кв.м!. Това си е перекселанс 100% конфликт на интереси. Освен това нека това "кадърно" счетоводителче да даде сносни обянения как се строи къща-палат за милиони в месноста Ярема със заплата, пак било тя и министерска!
15
..ГОВОРИМ,ЧЕ Е ЦЕЛОКУПНО ГЬЗ...НЕ, ЧЕ Е ДЕБЕЛ, ОТ ТАМ И ДИРНИКА МУ..
16
Защо това кюмбе Цацаров не провери, с какви пари построи палата си на Ярема Витоша, оценен некъде около 5 МИЛИОНА????? Всичко е пинизи, залъгалки за глупаци. Кой ще го осъди докато е на власт Тиквун Трети, докато прокурор е Цацата? Цялата власт е ОПГ, заграбила и подчинила всички структури. Революция трябва, истинска, с АК 47!
18
...разпоредил проверка! Интересно ще е !
19
отговор на коментар
А защо да не си поиска рестото?
20
ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА ПРОВЕРИ КАК И С КАКВИ ПРАВА И ПАРИ ?? КОРНЕЛИЯ НИНОВА - ГОЛЯМАТА БОРКИНЯ ЗА ПРАВДА- Е ПРИВАТИЗИРАЛА ТЕХНОИМПЕКС , С КАКВИ ПАРИ Я КУПИ И ЗА КОЛКО Я ПРОДАДЕ И КЪДЕ СА ПАРИТЕ.
21
отговор на коментар
честно ли уе разсмя ме
22
ПЕЕВСКИ СПРЯ ДА ИЗЛЪЧВА ТЕЛЕВИЗИЯ BITЖЖ
23
е да си купи там едно апартаментче като бившия министър Ивайло Московски и сега не можеше да му кажат нищо.
24
Той е една от трите свине в кочината ( Делян Методиев Цацаров ). Горанов е ковчежник на кочината. Кирчо Гела ( Джапанката) е един от тези които пълнят копанята на свинете. Наивници, вижте колко малко трябва за да ви манипулират.
25
Горанов е много слаб финансист, питайте опитните от предните всички правитерства..в бюджета му тяма философия и мислене, а чисто счетоводно мислене без перспектива..винаги залага висок дефицит, за са воже докато са на враст плез декември да каже- имаме преизпълнение и почват да си раздават пари..Слаба мисъл, дребно надуто човече, много си вярва , но му се смеем от гилдията!
26
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
27
И естествено проверката няма да установи нередности по последната точка.
28
Дон Цаци, какво става с Митю Очите с Брендо с Василев КТБ , с братя Галеви , Баневи ? Нещо го оставохте в сянка тия хора ?
29
ЕЙ ВЛАСТТА!ЩО НЕ АРЕСТУВАТЕ И ЕШЕЦИТЕ НА БИВШИТЕ ВЕЛИЧИЯ ОТ ЦК НА БКП,ПОЛИТБЮРО И ДР. А?ТЕ СА МАФИОТИТЕ И НАЙ-ГОЛЕМИ БОГАТАШИ.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-успешният политик в България по време на прехода?
Общо гласували: 17791
архив

Туристи отиват на езерото Лох Нес с надеждата да видят известното чудовище. Сядат в един бар на брега, говорят си и чакат. По едно време единият попитал бармана: - Кога обикновено се появява чудовището? - Най-често след петото голямо уиски.

няма нови новини
Днес: 254
hot
най-четени новини в момента
сега
2482
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ГЕРБ и Обединени патриоти издигат Цацаров за шеф на КПКОНПИ: Или той, или няма смисъл (ОБНОВЕНА)
x
Как да се справим с настинките и грипа за едно денонощие?
x