Вход
София
Времето в София 19 o C

ПЪРВО В ПИК: Цацаров с нов удар по мафията - иска запори на няколко души за близо 3 млн. лв. Взима парите на нагла измамница, източвала наши и чужди фирми (ОБНОВЕНА)

ПЪРВО В ПИК: Цацаров с нов удар по мафията - иска запори на няколко души за близо 3 млн. лв. Взима парите на нагла измамница, източвала наши и чужди фирми (ОБНОВЕНА)

на 12.02.2020
110729
0
ПЪРВО В ПИК: Цацаров с нов удар по мафията - иска запори на няколко души за близо 3 млн. лв. Взима парите на нагла измамница, източвала наши и чужди фирми (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
12.02.2020
0
110729

На днешното редовно заседание Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ взе решение за внасяне осем искови молби за отнемане на имущество в окръжни съдилища в страната, на обща стойност 2 877 939. 42 лв. Това съобщиха от комисия "Анитмафия", оглавявана от Сотир Цацаров.

Два са исковете, които ще бъдат внесени в Софийски градски съд. Те са срещу Валентин П. и Ивайло П., обвинени от прокуратурата за това, че са участвали в организирана престъпна група за подправяне на платежни инструменти. Общият размер на исковете срещу тях е 246 936.91 лв.

КПКОНПИ внася в Плевенския окръжен съд искане за отнемане на имуществото срещу Десислав А. - обвинен за обир на инкасо автомобил, извършен на 28.03.2018 г. в гр. Плевен. Претендираната от Комисията сума срещу Десислав А. е в размер на 401 374.00 лв.

КПКОНПИ внася във Варненския окръжен съд иск срещу Александър Т. 47-годишният мъж е осъден с влязла в сила присъда „лишаване от свобода“ за избягване на установяване и плащане на данъчни задължения /ДДС/  в особено големи размери. Размерът на иска от страна на КПКОНПИ е 93 656.72 лв.

Искова молба за отнемане на имущество на стойност 622 262.82 лв. се внася в Окръжен съд Кюстендил срещу Росица С., обвинена от прокуратурата в засяване и отглеждане на канабис.

Иск в размер на 863 636. 14 лв. внася КПКОНПИ във Великотърновския окръжен съд срещу Наталия Б. Същата съзнателно се ползвала от неистински официални и частни документи, за което е привлечена в качеството си на обвиняема от прокуратурата. Представила за действащ управител на фирма на италиански инвеститор пред банков служител и така е наредила банков превод към друга фирма, с което значително е ощетила първото дружество.

За последния случай ПИК съобщи още преди 4 години. Става дума за скандална схема на Наталия Боянова, при която са източвани фирми, включително чужди. 

При измамата Массимо Поджо, италиански гражданин, е бил заличен като управител на фирмата си. Той твърди, че са фалшифицирани документите – сменя се управителят чрез декларация в Търговския регистър. Лицето Наталия Боянова е прехвърлила 880 000 лева от сметката на италианеца в нейната. Тя е необезпокоявана и до днес, била е само разпитвана.

Поджо разбира за прехвърлянето от служител в банката, в която са парите му. Той му се обажда, за да го пита, защото не знае, че фирмата е с нов управител и да каже за прехвърлянето на огромна сума от неговата в чужда сметка.

„Мина вече година, а нищо не се променя. Говорих с посланика на страната ни в България и му казах, че са длъжни - освен да рекламират ниските данъци в България, трябва да ни предупреждават и за опасностите. Тази схема за измама е жалка и не знам как минава пред властите”, казва през 2015 г. още Поджо.

Според прокуратурата по това време това не е единственият случай на подобен грабеж. Сред пострадалите има и родни фирми От думите на изпълнителния директор на Агенцията по вписванията Елена Маркова подобни схеми има отдавна и по последния случай се води предварително разследване от септември миналата година.

За да се избегнат подобни измами обаче, тя обясни, че е въведена система за известяване с SMS при смяна на собствеността. Така, според нея, всеки собственик получава съобщение в момента, в който е постъпило искане за смяна на собствеността и може да спре схемата до 3 дни. Не съдържаме регистър на адвокатите, които са недоброжелатели, коментира тя по отношение на защитниците, които обикновено са замесени в измамната схема.

Маркова апелира към Нотариалната камара да се създаде регистър по пълномощните, за да няма повече злоупотреби, но не успя да даде отговор как да постъпят вече опарилите се.

Сега комисия "Антимафия" на Сотир Цацаров най-после дава знак за възмездие на наглите схемаджии. 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 15832
архив

Говорят си двама: - Представи си, днес работих две смени. - Защо?? - Без да исках съм задрямал, а никой не ме разбуди.

 

няма нови новини
Днес: 36
hot
най-четени новини в момента
сега
1185
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Зверски задръствания в София заради тапите на безделниците на Бабикян и Манолова - палаткаджиите са само дузина, обърнаха центъра на клоака (ОБНОВЕНА/СНИМКИ)
x
Кои са най-често допусканите грешки при консумацията на вино
x