ПЪРВО В ПИК: Ченгета блокихара центъра на Благоевград - стотици на шествие срещу откриването на македонския клуб, скандират "Македония е българска" (СНИМКИ/ВИДЕО)

ФОТОГАЛЕРИЯ

ПЪРВО В ПИК: Ченгета блокихара центъра на Благоевград - стотици на шествие срещу откриването на македонския клуб, скандират "Македония е българска" (СНИМКИ/ВИДЕО)

98926
на 30.10.2022
ПЪРВО В ПИК: Ченгета блокихара центъра на Благоевград - стотици на шествие срещу откриването на македонския клуб, скандират Македония е българска (СНИМКИ/ВИДЕО)

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Напрежение в Благоевград около откриването на полузаконния македонски културен клуб "Никола Вапцаров“. Центърът на града е блокиран от ченгета, докато десетки граждани шестват по улиците и скандират "Македония е българска!".

препоръчано

Стотици плакати със същия текст са разлепени из града, а огромни транспаранти, отново носещи същото посление, бяха разпънати по магистрала "Струма“ и по пътя на делегацията от Северна Македония от пункта при Станке Лисичково до областния център.

Благоевградчани, които живеят в съседство пък изразиха позицията си срещу клуба, като окичиха балконите си с български знамена.

Преди това активисти на партията ВМРО не позволиха на началника на кабинета на Стево Пендаровски да поднесе цветя и венци на паметника на Гоце Делчев в града.

Македонците поставиха венците и цветята на плочките на площада и се отправиха към старинния квартал “Вароша“, за да се поклонят пред мемориала на Гоцеделчевския род. Групичката беше малобройна и беше охранявана от полицаи, за да се избегнат стълкновения и да се стигне до размирици по улиците.

"Целта на идеята е да хвърлим мост между българския и македонския народ през границата, искаме да минаваме без митници в преносен смисъл. Имаме си програма. Финансирането на клуба е от наши сънародници от Канада. Много улици се казват Никола Вапцаров, той е публична личност и не би трябвало да има проблеми с това", заяви пък по-рано през деня Атанас Мазнев, който е един от инициаторите за отварянето на частния клуб.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последната неделя на септември: Везните да не си губят времето с излишни срещи, Скорпионът да не атакува чужди територии САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последната неделя на септември: Везните да не си губят времето с излишни срещи, Скорпионът да не атакува чужди територии
ПИК TV x
Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО) Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО)
ново
Днес: 17
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК