Вход
София
Времето в София 5 o C

ПЪРВО В ПИК TV! Бисер Петков и синдикати обсъждат дали да плащаме повече за пенсии (ОБНОВЕНА)

ПЪРВО В ПИК TV! Бисер Петков и синдикати обсъждат дали да плащаме повече за пенсии (ОБНОВЕНА)

на 09.08.2018
27757
6
ПЪРВО В ПИК TV! Бисер Петков и синдикати обсъждат дали да плащаме повече за пенсии (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
09.08.2018
6
27757

Социалният министър Бисер Петков се среща с национално представени организации на работодателите и с дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. Те ще обсъдят дали е възможно и кога ще се въведат минимални работни заплати по браншове, както и дали ще ни се наложи да заделяме повече пари за пенсия. 

Бисер Петков: Поканих майките на деца с увреждания да се върнат в работната група

Бисер Петков: Поканих майките на деца с увреждания да се върнат в работната група

Имах подкрепа, така и от управляващата коалиция,...

на 26.07.2018

Министър Петков отчете, че работата е продължила почти година, а през месец април е била създадена и работна група с участието на юристи, които са подготвили текстовете на концепцията. "Днес обсъждахме тези текстове", заяви социалният министър.

"Като основен продукт е осигурената задължителна пенсия. Втората пенсия ще е пенсията за старост. При достатъчно натрупване в пенсионния фонд, пенсията на лицето може да бъде отпусната до 1 година преди самото пенсиониране", изтъкна Петков. Промяната е значителна, тъй като до момента срокът е пет години.

През есента на 2021 г. първите пенсионери ще добият право на пенсия от допълнителните пенсионни фондове. "Това ще са жените, родени преди след 1 януари 1960 година", вметна министирът.

"Законодателството регламентира допълнителна пенсия за старост с период на наследяване. През този период, който може да е 5,10 или 15 години, пенсията ще се изплаща на наследниците му, ако лицето изрично е поискало това", продължи важната тема Бисер Петков.

"В договора да има записан гарантиран размер на пенсията за старост и той да бъде изчислен на базата на допълнителните вноски, отчетени от НАП. Независимо от това каква доходност е постигнало дружество това, което е удържано от лицето. Това е вид гаранция, която пенсионните дружества заплащат за гарантиране на брутния размер на допълнителните вноски", продължи министърът. Според него това е една гарантирана доходност. 

"Програмираното теглене зависи от лицето. Размерът на това еднократно месечно плащане следва да бъде не по-малко от 20%. Ако размерът на натрупаните средства не надвишават до три минимални пенсии за осигурителен стаж - около 600 лв. към момента, то пенсионерът може да получи сумата еднократно и накуп", заяви още Петков.

През 2021 г., една жена, която се осигурява непълно в периода от 2002 г., ако тя се е осигурявала, гарантираната сума трябва да е над 6000 лв., но ако тази сума е 6000 лв., то остатъкът ще бъде доплатен от резерва на пенсионното дружество. Така една пенсионерка ще получава по 36 лв. пенсия, изчисли министър Петков. "Ако това лице дочака 2024 г. или повече време, тогава картината е друга. Сумата от вноските ще бъде 8700 лв. Месечният размер на първата пенсия ще е 60,20 лв".

Според Ася Гонева от КНСБ заяви, че по повод на концепцията, съветът на синдикатът е изразил задоволство по няколко точки. "И днес с гордост трябва да благодаря на колегите, защото виждам отговор на нашите претенции. Категорично държахме дружествата, които са поели ангажимента към допълнителното осигуряване, да бъдат плащачите на допълнителните и пожизнени пенсии. Това нещо е направено. На второ място КНСБ искаше да види гаранции за вноските на хора такива, каквито те са отчислени", заяви тя. "Отговорностите, които поемат пенсионно-осигурителните дружества, заслужават респект", продължи синдикалистката. 

Сподели:
Напиши коментар »
(6)
1
Повече за пенсии тогава, когато на държавните служители започнат да им се удържат вноските за пенсии, здраве и всички осигуровки. Те не са по-бедни от останалите, за да имат такива огромни привилегии.
2
БЕНЧО И МИТЬО СА СЕ ОСИГУРЯВАЛИ НА МИНИМАЛНИ ЗАПЛАТИ И ЩЕ ВЗЕМАТ МИНИМАЛНИ ПЕНСИИ ЗАРАДИ ЛАКОМАТА НИНОВА! ТЕ ЗА ТОВА СА ПАЛИЛИ И ПРЕБИВАЛИ КЛИЕНТИТЕ СИ МОМЧЕТАТА, ЩОТО НЯМАТ БЪДЕЩЕ!
3
искат със много думи,завоалирано и неясно да ни кажат,че ние сме маймуни и ни разиграват като такива.Абе какви са тези"частни" пенсионни фондове в който е намесена и държгавата и тя определя,съвместно със синдикати и мафиоти от фондовете правилата за да получиш накрая ....38 лв.пенсия.Само за тези т.н.частни пенсионни фондове с прякото участие на държавата,трябва Народен съд за огромната гавра със народа от дълги години насам.
4
Ще стане като частните болници! Уж частни, пък опъват от държавата! И после по 20 имота !!!
5
Държавните служители да плащат, а манговците в каменоломнити да произвеждат екологични павета и да плащат осигуровки!
6
господа докога едни ще плащат осигуровки и накрая ще получават минимални пенсии а други държавата ще ги осигурява и накрая получават максимална пенсия докога народът ще бъде лъган докога докога ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого бихте гласували на евроизборите през май?
Общо гласували: 8164
архив

Ако вашата религия ви позволява да убивате хора, то започнете със себе си.

няма нови новини
Днес: 288
hot
най-четени новини в момента
сега
2398
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
СКАНДАЛ В ПИК TV: Корнелия Нинова изгони медията ни за втори път от "Позитано" 20 - за имотите за милиони ли се страхуват да отговорят с Елена Йончева (ОБНОВЕНА)
x
ВНИМАВАЙТЕ: Липсата на достатъчно вода пречи на диетите
x