Вход
София
Времето в София 20 o C

ПЪРВО В ПИК TV: Боил Банов със страхотна новина - инжектират спешно 5 млн. лева в културата. Министърът отсече: Колекцията на Божков се пази! Рашидов е талантлив творец и работим добре (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

ПЪРВО В ПИК TV: Боил Банов със страхотна новина - инжектират спешно 5 млн. лева в културата. Министърът отсече: Колекцията на Божков се пази! Рашидов е талантлив творец и работим добре (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

на 11.05.2020
44479
0
ПЪРВО В ПИК TV: Боил Банов със страхотна новина - инжектират спешно 5 млн. лева в културата. Министърът отсече: Колекцията на Божков се пази! Рашидов е талантлив творец и работим добре (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
11.05.2020
0
44479

Министърът на културата Боил Банов съобщава допълнителни мерки, които ще бъдат предприети за подпомагане на културния сектор в страната.

Малко по-рано здравният министър Кирил Ананиев обяви разхлабвяне на мерките в културата. Със заповед той разреши посещения на музеи на закрито, галерии и библиотеки на открито и закрито, при спазване на изискването за социална дистанция и на всички противоепидемични мерки. Позволява се и провеждането на концерти и други сценични прояви, на сцени на открито, с допустима заетост на местата до 30% от максималния капацитет. 

"Това за нас, хората на културата, е добър знак", каза на пресконференция Боил Банов. Всеки организатор на събития трябва да решава отделно как да организира събитието си. "Със сигурност всички зрители трябва да са с маски и шахматно разпределени на столовете. Сигурен съм за зрителите. За артистите на сцената - разбира се, че се препоръчва в началото да излизат моноспектали и по-малки спектакли. Абсурдно е да бъдат изкарвани артисти с маски. Колективите трябва да седнат и да обсъдят. Ако аз бях директор на театър, щях да промотирам моноспектакли", обясни Банов. Той уточни, че ще обсъдят с министъра на здравеопазването да се спре климатизацията в салоните. 

"Досега държавата пое пълна гаранция върху средствата на всички културни институции, като гарантира заплащането на тези сектори. Няма никакво ощетяване на бюджетите. И на археолозите са отпуснати средства за теренна работа. Във всички сектори няма нито един ощетен. Допълнително разписахме една мярка с подкрепата и разрешението на премиера, където заделихме 2,5 млн. лв. за най-засегнатите творци на свободна практика, самоосигуряващите се  при минимални работни заплати с осигуровките към тях. Над 1000 са записалите се да се възползват от тази мярка. Това бяха първите мерки с оглед съхраняване и на свободния сектор.  Сега вече преминаваме към мерки за укрепване на дейността на свободните творци, неправителствените организации на целия сектор", каза Банов. 

Още 5 млн. лв. допълнително още утре ще започнат да се инвестират. По 500 хил. лв. от тях ще бъдат отпуснати за нови театрални, музикални и танцови постановки. 500 хил. ще отидат за визуалните изкуства. Още 800 хил. лв. ще бъде отворена програма за разпространение на театрални, музикални и танцови изкуства. 

700 хил. ще бъдат отпуснати за малки проекти, свързани с единични артисти и реализиране на културни проекти чрез интернет. 

Тази година през норвежка програма на два пъти се разпределят над 7 млн. лв. за свободни артисти, неправителствени организации за съвременни изкуства. 

"Това са мерките към момента. Мисля, че са адекватни. Ще има и още. Работи се и по други мерки. Всичко зависи от динамиката на ситуацията", поясни Банов. 

По скандала на Червената къща той каза, че не разбира казуса. "В нея има смесена собственост. Защото един от наследниците дарява своя част от къщата на държавата. После тя се превръща в публична държавна собственост. По-късно отново единият от наследниците успява да си върне част от къщата чрез реституция - първи надпартерен етаж, което сече връзката между останалите части и 12/14 части от ателието му, плюс някакви идеални часто от двор, мазе и така нататък. Този парадокс, който го е допуснал, на неговия морал и етика оставяме. Това е този, който е допуснал реституцията. От тогава Червената къща е странно място", поясни Банов. 

"Казус има с една къща, която е свързана с културата и изкуството на България. Но има частен собственик, който е пуснат неправомерно. Защо през годините никой не се е опитвал да се справи с това нещо. А запалването на тези коментари става, защото миналата седмица ние засичаме в един сайт, че собственикът се опитва да даде под наем неговата си част. Той няма право на това, защото имотът е публична държавна собственост", поясни Банов. 

"Аз с Вежди Рашидов работя добре. Той е изключително талантлив. И като талинтлив творец той е човек на крайностите", така Банов коментира обвиненията на Рашидов. 

За колекцията на Васил Божков министърът каза: "Още от началото пълзяха слухове, че се изнасят в чували експонатите. Това не е вярно. Полагат се всички грижи, които са нужни. Колекцията се пази".

"За мене е важно, че ще се измъкнем от тази клоака, наречена коронавирус", каза Боил Банов. 

На въпрос на ПИК какво ще се направи за преводи на българска литература и разпространението й извън граница, Банов отговори, че вече  има програма. 

В моловете има възможност да се отворят киносалоните.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 31536
архив

Гинекологът Петров тайно гледаше снимки на облечени жени през обедната почивка…

няма нови новини
Днес: 4
hot
най-четени новини в момента
сега
1392
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Апелативният спецсъд пусна Лилана под домашен арест! Дружката на Божков се хвали, че плащала по 3500 лв. на подчинените си, върнала млади българи на работа у нас (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Тези женски недостатъци подлудяват мъжете
x