Вход
София
Времето в София 23 o C

ПЪРВО В ПИК TV: Борисов безкомпромисен: Пълно изсветляване! Който не се съобрази при тютюна и алкохола, е в ареста. Съветвам в горивата да си легализират бизнеса (ОБНОВЕНА)

ПЪРВО В ПИК TV: Борисов безкомпромисен: Пълно изсветляване! Който не се съобрази при тютюна и алкохола, е в ареста. Съветвам в горивата да си легализират бизнеса (ОБНОВЕНА)

на 26.02.2019
74207
38
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов безкомпромисен: Пълно изсветляване! Който не се съобрази при тютюна и алкохола, е в ареста. Съветвам в горивата да си легализират бизнеса (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
26.02.2019
38
74207

Премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров и вътрешният министър Младен Маринов и тютюневия сектор у нас представят резултатите от борбата с контрабандата на цигари за последното тримесечие на 2018 г. Традиционно данните за тези периодични проучване се събират чрез преброяване на празни цигарени опаковки както в голените, така и в по-малките градове в страната.

Арести и обиски в Пиринско за контрабанда на цигари

Арести и обиски в Пиринско за контрабанда на цигари

В хода на специализирана полицейска операция на...

на 02.11.2018

През третото тримесечие на миналата година беше отбелязан лек ръст на контрабандата, като тя достигна до 5,3%. Рекорд по ниски нива на незаконна търговия с цигари беше отчетен в периода март – юни, когато те достигнаха 4.7 на 100. Сега данните са още по-обнадеждаващи - 4,4%. 

Изследването на компаниите се провежда на всеки три месеца в 28 града от страната.

В началото на срещата експертите от бизнеса представиха данните от последните месеци, според които има по-добър контрол на контрабандата. Относно акцизите обявиха, че те не бива да бъдат повишавани, защото това би качило риска от преминаване на потребителите към контрабандни цигари. 

Тихомир Безлов отчете, че България бързо се справя с контрабандата в сравнение с Румъния и Гърция. "При нас има рязък спад на контрабандата и повишаване на приходите от акцизи", заяви той и подчерта, че към момента цигарите добавят повече акциз спрямо горивата.

До 2015 г. преди политическия натиск за справяне с незаконните цигари, горивата са внасяли повече акциз в бюджета от тютюневите изделия, отчете той. Безлов подчерта, че механизмите за борба с цигарите са успешни, но няма такива при горивата. "Там, където се изследват празните опаковки, има натиск и расте процентът на залавяния. Това показва, че този процес е успешен", заяви още той. 

УДАР: Митничари предотвратиха контрабанда на 2 кила злато</p><p>

УДАР: Митничари предотвратиха контрабанда на 2 кила злато

Опити за контрабанда на близо 2 кг златни бижута...

на 15.01.2019

Главният прокурор Сотир Цацаров отбеляза, че вече има разбити фабрики за нелегални тютюневи изделия.

"Като се взе повод от това и с активното съдействие на комисията в НС, бяха приети изменения в наказателния кодекс, които позволяват вече да се инкриминират не само държането и продажбата, но и тяхното производство и разпространение под всякаква форма. Регистрират се вече и вноса и износа, както и производството на машини за тютюневи изделия. Така че данните сега са израз на добрата ни работа заедно със законодателя на МВР и прокуратурата", каза Цацаров. 

"С внимание изслушах и темата за цигарите, и за горивата. Както Безлов каза, през последните години борбата е безапелационна и с това и повече приходи в бюджета. Политическата воля е важна, както и че колегите в МВР, митници, прокуратура, данъчни и гранична полиция направиха капацитет, с които да се върши успешно тази работа", заяви Борисов. Той отчете, че са добра тенденция и инвестициите на самия бранш в борбата и анализа. 

"Освен стотиците милиони от тютюневи изделия в бюджета, сериозно работиха колегите и за захарта, месата и други стоки. От 2014 г. до 2019 г. са се увеличили с 50% повече приходите от акцизи в бюджета и това показва политическата воля. 

За горивата - от 2008 г. до 2013 г. показват загуби и не плащат данъци. Не искам да говоря за политика, но това се знае при кой финансов министър и премиер е. 

След като колегите работят вече няколко години, бяха локализирани центровете и човешкия фактор, тъй като в тази сфера с много пари, лесно се корумпира", призна Борисов. Премиерът каза, че утре има среща с представители на МВР, за да прегледат справките от задържана контрабанда. 

"Вече има контрол на горивата във всяка областна дирекция. Всеки полицай от Икономическа полиция пише в края на деня коя бензиностанция как работи и има ли някъде гориво, което не знаем от къде е дошло. Сега ще излезе и наредбата за видеонаблюдението и започнаха да скърцат вече много", каза Борисов. Той припомни, че тези, които не са се съобразили с борбата с контрабандата на цигари и алкохол, сега са в ареста.

"Видяхте, че който не се съобразява е в ареста. Затова моят най-колегиален съвет към бизнеса с горивата е да си приведат бизнеса в бяло, защото колегите работят усърдно. Има съпротива и за касовите апарати, но няма да има компромис. Защото в същото време искат от държавата канализация, осветление и какво ли не. На приказка е лесно да искаш, а в същото време има съпротива да плащаш. Същите хора, които пушат и искат евтини цигари и да не плащат акциз, после искат и да им се увеличават пенсиите. 

Моят апел към темата за горивата е да направят така, че да изпълняват наредбите. Тези, които не се съобразиха в другите браншове, видяхте какво им се случи, а и тях преди 2 години ги предупредихме да си легализират бизнеса", каза Борисов. Премиерът отново припомни, че преди две години е казал, че предстои пълно изсветляване и това е непоклатима позиция на кабинета. След действията в секторите на тютюневите изделия и алкохола, сега предстои усилена работа в сектора на горивата, след приемането на новите промени. 

"Нека да започнат асоциациите на горивата да си привеждат нещата, ако трябва с неправителствения сектор да работят, но да направят така, че всичко да е легално. Ще се радвам и Безлов да споделите с нас, каквото имате като данни, защото ще ни улесните. Ето вчера от газовата асоциация са дали съмнителни бензиностанции в МВР и днес колегите са там. Днес ще имаме информация какво са открили. 

Трудно беше и в горивата, и в месата. Но успяхме. Приходите са 50% повече и парите са в бюджета - при данъкоплатците. 

Съпротивата е яростна. И мафията си позволява да излиза и да вика "Мафия", защото ги хващаме, че крадат. 

Но ще продължим и следим всеки ден всичко", закани се още премиерът. Той заяви, че всичко ще се снима и ще го има на филм  и призова Костов и Маринов да снимат всяка крачка, за да няма претенции. "Като кажат нещо после - ето, вадим филмчето и да гледат. Това ще правим и всичко ще се вижда на камерите. Няма да има никакви възможности за фалшиви новини", разкри още министър-председателят. 

След срещата той побърза да си тръгне и отказа да говори пред медиите, тъй като имал още много срещи. 

"Червените точки са по граничните райони, защото там хората имат право да внасят за лична употреба. Но се вижда, че положените усилия дават резултат от фокуса върху тези райони. Гранична полиция работи добре и анализите показват, че вследствие на разбитите фабрики има по-ниско ниво на организираност и минаване на зелена граница на много по-малки количества", отчете вътрешният министър Младен Маринов. Той припомни, че има и много задържани служители на митниците и се работи и в тази насока. По отношение на горивата, той обясни, че се работи по сигнали за проверка на бензиностанции и тепърва работата в сектора предстои, след задачите поставени от премиера.

Вижте цялото изказване на премиера Борисов и отчетените резултати във видеото на живо на ПИК TV:

Вижте и изказването на министър Маринов след срещата:

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 10388
архив

Мъж чака жена си, която се гримира вече от 1 час: - Не си ли готова вече, цял час се гримираш... - Хубавата картина изисква време, мили. - Ти не рисуваш, мила, ти реставрираш...

няма нови новини
Днес: 248
hot
най-четени новини в момента
сега
3319
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов с въздействаща реч на среща на високо равнище на ООН: Необходима е пълна мобилизация на международната общност (ВИДЕО/СНИМКИ)
x
Кои са най-важните витамини през есента
x