Вход
София
Времето в София -2 o C

ПЪРВО В ПИК TV! Борисов за тайните чатове на Радев с Бобоков: Няма да говоря за тях! Пак ще пишат, че водя войни - аз правя пътища и супер компютри (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

ПЪРВО В ПИК TV! Борисов за тайните чатове на Радев с Бобоков: Няма да говоря за тях! Пак ще пишат, че водя войни - аз правя пътища и супер компютри (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

на 02.07.2020
80963
0
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов за тайните чатове на Радев с Бобоков: Няма да говоря за тях! Пак ще пишат, че водя войни - аз правя пътища и супер компютри (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
02.07.2020
0
80963

Премиерът Бойко Борисов ще направи символична първа копка на сградата на българския суперкомпютър, който ще бъде част от Европейската мрежа EuroHPC. Церемонията ще е в в София Тех Парк.

Проектът за високопроизводителната машина се реализира от консорциум „Петаскейл суперкомпютър – България“ с водещ партньор „София Тех Парк“ АД, съобщиха от Министерството на икономиката.

В събитието участват министърът на икономиката Емил Караниколов, еврокомисарят с ресор „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ Мария Габриел, кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на организациите партньори в консорциум „Петаскейл суперкомпютър – България“. 

Суперкомпютърът ще е един от 5-те petascale суперкомпютъра, имащи за цел да надградят изчислителната мощ на Европа. Кандидатурата на българския консорциум беше одобрена по процедура на EuroHPC Joint Undertaking, в която бяха избрани 8 локации, на чиято територия да бъдат изградени суперкомпютри: 3 pre-exascale и 5 petasacale суперкомпютри.

Основната цел на суперкомпютъра е да повиши конкурентоспособността на българската икономика, да ускори развитието на научноизследователски и иновационни дейности, базирайки се на съвременни методи за моделиране и симулиране на процеси от реалния живот.

Капацитетът на машината може да бъде използвана в много приложни области на голям брой публични и частни потребители, включително малки и средни предприятия на българско, регионално и европейско ниво. Присъствието на България в европейската мрежа на суперкомпютри ще ускори получаването на резултати в анализа на медицински данни, за клетъчна и молекулярна диагностика, която ще подпомогне избора на подходящо лечение на клетъчно ниво на тежки заболявания. Системата ще бъде оптимизирана за работа в множество научни области, включително биоинформатика, фармация, молекулярна динамика и механика, квантова химия и биохимия, изкуствен интелект, микроелектроника и др.

Министър-председателят пристигна на мястото от Велинград. В "София Тех Парк" дойде и министърът на финансите Владислав Горанов, както и кметът на столицата Йорданка Фандъкова. 

Посрещна ги президентът до 2017 г. Росен Плевнелиев. България е 10 години напред пред Гърция в тази област, обясни Плевнелиев. Борисов пък посочи, че ние сме назад с 50 години по някои параграфи като например пътищата. 

"Пет такива са компютрите в Европа и те ще бъдат мрежа, т.е. ние ще сме част от най-мощната мрежа", коментира Борисов.

"И с "Фолксваген" има морална победа. Обадиха се и казаха, че явно нашата оферта е по-добра", каза президентът Плевнелиен по повод отказа на компанията да прави завод в Турция. 

"Не сме и мислили, че ще имаме този суперкомпютър, единствени в целия регион. Към 16 милиона лева участва и България. Да благодарим и на ЕК, посочи Борисов и припомни как преди време Плевнелиев му говорил един час за това нещо, а по това време Мария Габриел още тичала по поляните, била дете.

Кога свършва ретроградния Меркурий? По-добре до 12 юли не стройте, изчакайте, че е гадно съвпадение", коментира движението на планетите премиерът със строителите на шега.

"Вече не нося телефони, сутрин снимам чекмеджета, дрешници, гардероби", пошегува се Борисов заради изтеклите снимки от дома му преди време. 

На въпрос на Ива Николова за тайните чатове на Радев с Бобоков и натиска на Радев върху БНТ, Борисов отсече: "Няма да говоря за тях! Пак ще пишат, че водя войни - аз правя пътища и супер компютри".

Министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че утре в Пазарджик се открива нов завод, в Пловдив също ще има четири инвестиции, сред които и предприятие за технологичен текстил. Това означава, че българската икономика работи и по време на криза, допълни той.

"София Тех Парк" се развива изключително добре през последните три години и сега се изпълва със съдържание. Плевнелиев е бил на това място в казарма и сега се връща като баща на този проект. Това е перла в короната му. Тук сега е и Световната банка, което е изключителен имидж за България, каза Караниколов.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 17335
архив

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник.

x
СУПЕР ТАКТИКА: Валери Симеонов буди дремещите в парламента за бюджета с цветисти забележки (ОБНОВЕНА)
x
Сигурни признаци, че партньорът ви си мисли за друга
x