Вход
София
Времето в София -4 o C

ПЪРВО В ПИК TV: Борисов и американският посланик откриха Стратегическия диалог България - САЩ с голяма новина за визите! Премиерът със силни думи: Изграждаме най-мощната енергийна система (ОБНОВЕНА/СНИМКИ)

ПЪРВО В ПИК TV: Борисов и американският посланик откриха Стратегическия диалог България - САЩ с голяма новина за визите! Премиерът със силни думи: Изграждаме най-мощната енергийна система (ОБНОВЕНА/СНИМКИ)

на 08.01.2020
53483
31
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов и американският посланик откриха Стратегическия диалог България - САЩ с голяма новина за визите! Премиерът със силни думи: Изграждаме най-мощната енергийна система (ОБНОВЕНА/СНИМКИ)
Автор: ПИК
08.01.2020
31
53483

Премиерът Бойко Борисов и американският посланик Херо Мустафа откриват Първата сесия на Стратегическия диалог България - САЩ. Преди дни българският министър-председател проведе разговор с амбасадора на Щатите по тази тема и поредица от срещи с правосъдния министър Данаил Кирилов и вицепремиера Красимир Каракачанов, както и с български военни. Форумът е продължение на разговорите, проведени по време на последното посещение на премиерът Борисов в Белия дом и разговорите му с американския президент Доналд Тръмп.

Американският посланик Херо Мустафа посети "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Американският посланик Херо Мустафа посети "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Посланикът на САЩ в България Херо Мустафа посети южната...

на 30.12.2019

Посланик Херо Мустафа заяви, че Дейвид Хейл е бил помолен от Майк Помпео да остани в САЩ и да се занимае със сътуацията в Ирак.

На срещата в Министерски съвет е Майт Бойс, който е заместник-държавен секретар, като е придружен от голяма делегация, най-голямата довеждана до момента в София, както и представители от департамента по правосъдие и отбрана, както и експерти по енергетика. Херо Мустафа заяви, че дискусията ще продължи и през следващите месеци за добруването на България, а днешните разговори представляват една нова фаза за съвместните усилия между двете държави, за да бъде изведено на нови нива. 

Посланик Мустафа обяви също, че днес ще бъде обсъдена темата и за отпадане на визите за САЩ, а март месец у нас ще дойде помощник-държавния секретар по консулските въпроси.

"През последните няколко месеца с помощта на посланика, отношенията между България и САЩ се развиват много добре, а Америка цени България като стратегически сътрудник, а желанието ни е да задълбочим нашето стратегическо партньорство", заяви Мат Бойс като отбеляза, че днешните събития са възможни след отличната среща между премиера Бойко Борисов и американският президент Доналд Тръмп във Вашингтон. 

"Първо искам да изкажа своите съболезнования на близките на жертвите от самолетната катастрофа, защото голяма част от тях са от ЕС. По първоначална информация няма загинали българи", каза на свой ред премиерът Бойко Борисов.

"Няколко пъти се каза след историческата среща с президента Тръмп, няколко пъти се подчерта, че в тези пет сесии днес по всички стратегически теми всичко е договаряно около година и половина. Както и срещи с Помпео, като решихме двете страни да задълбочат стратегическото сътрудничество. Сами разбирате, че когато се изстрелват ракети, днес не е най-мирното време. Иран, Ирак, Сирия са в непосредствена близост до България, Русия е в санкции, а България е в този регион", заяви Борисов.

Той изрази задоволство, че след тази година и половина работа САЩ разбраха, че може с нас и с други държави в региона да се гарантират правата, свободите и сигурността.

"За енергийната сигурност за първи път с Тръмп бяхме изцяло откровенни и ясни и той даде своите указания и мисля, че към ден днешен ние се придържаме към това България да защитава своя интерес и тук е важно, че България се върна на газовата карта. Това става след амбициите на старата администрация България да е само клиент. 20 процента от акциите на терминала за втечнен газ, колкото има и гръзката държавна компания, и може да гарантираме три карга, може да стигнем и до пет затова в края на януари министър Теменужка Петкова ще опита директно с американски компании да постигне цени които да са много по-изгодни за България. България изгражда най-мощната енергийна система с американски съоръжения", подчерта Борисов..

"България никога не е водила политика срещу друга държава. Добросъседството и мира са ни били на първо място, работили сме и със Сирия и с Ирак и с Иран. Само мирът може да реши проблемите в близкия Изток. Ние ще се съобразим с решението на иракския парламент, но да не забравяме, че войските са там по тяхно искане", направи геополитечски коментар Борисов.

Той отново подчерта нулевата миграция, като изтъкна, че това не се постига само с перфектното опазване на границата, но и на базата на двустранните отношения с Турция.

"И аз не мога да не отговоря със същия жест на любезност и американските приятели го знаят", обясни Бойко Борисов.

Вицепремиерът Каракачанов на важна среща с посланик Херо Мустафа и военни от САЩ (СНИМКИ)

Вицепремиерът Каракачанов на важна среща с посланик Херо Мустафа и военни от САЩ (СНИМКИ)

Вицепремиерът Красимир Каракачанов и посланикът на САЩ...

на 07.01.2020

За визите, Борисов заяви, че две са нещата които сме поискали, като едното е именно отпадане на визите. "1За първи път въпросът за визите беше поставен от президента Доналд Тръмп, в момента сме под 10 процента отказ на визи, с Канада сме в безвизов режим, като те нямат никакъв проблем с българските граждани и това е допълнително наше предимство за отпадане на визите", обясни той. Борисов допълни, че се надява до година и половина темата да бъде приключена.

По повод Северна Македония, Борисов подчерта огромните усилия на България с подписването на договора за добросъседство, за да може уверено да вървят по пътя към НАТО и ЕС.

"Диалогъг за Западните Балкани трябва да продължи с усилията на всички нас", отбеляза Борисов.

"Освен Изток-Запад и Север-Юг интерконекторите ще работят на пълни мощности и искрено благодаря, че когато обявихме пред ЕК че това е важно, навсякъде пише, че България е газов хъб, стратегически за Балканите", изтъкна премиерът.

Премиерът се пошегува, че може и той да опита да говори на английски, но ще го спести и благодари на Херо Мустафа, че говори на български, защото това е уважение и всички българи го оценяват много високо.

Премиерът благодари и за указаната подкрепа по казуса с Желяз Андреев е благополучното разрешаване на казуса.

Сподели:
свързани новини
Премиерът Борисов и Херо Мустафа ще открият Първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ Премиерът Борисов и Херо Мустафа ще открият Първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ
Министър-председателят Бойко Борисов и посланикът на САЩ...
на 07.01.2020
Напиши коментар »
(31)
1
На Херо и бил по-голям от Боековия ….така разпраят де...
2
ти ли си най отворения трол? нали знаеш че ще те пляскам комуне оср§ано?!
3
И защо точно днес се провежда тази сесия? И защо ни залъгват за визите, какво точно искат от нас - контингент за мисия срещу Иран, спиране на работата по уж Балканския поток и преминаването само на втечнен газ, внос от САЩ, бързото изграждане на координационен щаб във Варна... Какво още? А Херо прилича на психопат.
4
не рззбрахте ли че от Боку нищо не зависи ?
5
Познавам г-н Борисов, но не играя карти с него, защото той не обича да губи. И много лъже....))))))
6
Да не би да си Юнака от Холандия водач на ТИР,но пострадал при други обстоятелства но сходни със Големината....и да внимаваш със водката.....????
7
Браво на Премиера, но такива новини скъсяват и вгорчават, живота на завесливия Каун и Импексовата му господарка...
8
Защо продължава да лъже простата Тиква за визите не ми е ясно... УСловието на САЩ към всички страни е отказите за визи да са под 3%. Даже и да приемем , че нашите откази са 10% в момента / със сигурност са повече/ , ще минат доста години докато спаднат под 3%.. Няма как с повтаряне да втърсване и са надупване да измоли падането им
10
Подробна информация и анализи може да видите в телевизията на БСП. Прекрасна телевизия, гледйте я другари, не стойте по вражески сайтове.
11
До 8, отговорът се съдържа във въпросът - защото е проста тиква.
12
...Помияри се разпознават лесно , напишете че България трябва да има избор на доставчици, и трябва да бъде енергиен фактор на Балканите, и ще бъдете залят с обилно количество Тролска помия!
13
Браво на Премиера, събра най великите си слуги, Путин и Ердоган на едно. Точно такива новини, кара да завижда Импексовата БСПдирастия, а главатарите им Импексовата курабия и Кауня Шербет, газ пикаят и кръв серат, от злоба и завист. Но къде е Кауна, кой ще им сервира шербета.?? Къде е селската му пръчка, кой ще им посвири след разговорите. Ха ха ха, сега вместо Кауна и селската му курабия, Вучич ще сервира и свири, на тримата войводи. Голям зор ще е ако Путин не се качи на стол, как ще се привие дългуча, ха ха ха...
14
Ако зорът е до отпадане на визите, то Корнелия Нинова например, може още утре да договори отпадане на визите с Русия, макар че /между нас казано/ никой нормален българин не иска да ходи там...
15
визите,никой от нашите политици не иска да няма визи за САЩ,билет в двете посоки до ЛА е 700$ 1200лв,много българи ще намерят пари за билет,ще отидат и там ще останат,повярвайте ми,преди 5 месеца бях там,върнах се защото съм на 82
16
„Физикaтa e изключитeлнo интeрecнa нaукa и в рaмкитe нa тaзи ceдмицa и зa мeн бeшe интeрecнo дa чeтa мнoгo зa интeрecни прoцecи и явлeния. И aз рaзбрaх, чe cлънцeтo би мoглo дa cвeти и дa e тoплo, дoри aкo нe e изгрaдeнo oт въглeрoд, кaктo e в мoмeнтa, a aкo e, ocвeн ядрoтo, нaвcякъдe зaoбикoлeнo oт бaнaни. Тoгaвa нaлягaнeтo нa бaнaнитe върху ядрoтo, вcъщнocт, щe дaдe cилaтa нa тoплинaтa…”, февруари 2019 г. - г-жа Ирена Соколова, депутат и областен управител на Перник, председател на ГЕРБ „Жени“, магистър по „социална психология“, кадър на ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград, по известен като Фолк Мутра Юнивърсити, „образовал“ Пеевски, Младен Младенов, евродепутата от ГЕРБ Андрей Новаков, Тома Биков, Велислава Кръстева, ... – (reduta.bg/няма-виновни-за-водомора-в-перник/)
17
Този лъжец до кога ще лъже народа си, още ли се заблуждава, че някой му вярва на алъш-вериша?! просто шут....
18
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
19
Проблем е за тези,които ще станат бреме на американското общество и на себе си,защото безвизовия режим разрешава престой до 90 дни,без право на работа. А по-голяма мъка от статуса на нелегален няма. Относно стратегическия диалог,притеснителното е че сме стратегически “СЪТРУДНИЦИ“, а не партньори!
20
Дреме ми за визите. И билет безплатен да ми дарят от посолството им, няма да си разваля рахатлъка в България.
21
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
22
Нема такъв блюдолизец храбър като Тиквока!! Тошо навремето целуваше Брежнев в устата но Българив получаваше големи аванти. А днес, блюдолизеца не само ги мляска а се е натъртил така, че който и да мине го опрашва яко!
23
Пита се докога мухата Безвизов режим ще бръмчи в главата на Борисов, няма ли читави съветници около него? Или ще досажда на хората докато им писне и го оъсвирят най-накрая.
24
Аве дебили уж "журналисти", не можете една статия @сътуация@да напишете без грешки. А и до Мустафата от кога България е колония на САЩ. Докога ще зависят нещата в България от американския посланик. ДОКОГА БЕ ГЕРБЕРАСТИ. А за визите лъже Тиквата, без визи ще патуваме до Америка когато Фолксваген дойде или видим ф16. Срам е тая Тиква премиер.
25
И НЕ МИ СТАВА.
26
Като не е хубаво ,защо синовете на Нинова и Цачева не се прибират или не отидат да живеят и работят в Русия.Последната предлага големи възможности за можещите и знаещите,ама всички я заобикалят.Първо идете,разходете се и поживейте в САЩ и тогава говорете.Повечето млади хора правят невъзможното да останат ,да се реализират и докажат там.Много от тях успяват.Мързеливите,тарикатите и неприсобимите системата ги изхвърля с основание.
27
Веси,ми ти със синовете на Нинова и Цачева ли ще се сравняваш? Тия са от друго тесто.То не е толкова просто,нарамиш си торбата и хоп в САЩ.А не вярвам ,че като паднат визите/ако паднат въобще/,народа ще се юрне масово да се "реализира"там.Много са ви грешни представите за живота отвъд океана.А да се реализираш като метач на летищено,да правиш пици и да метеш и миеш чинии,ми то и тук може,що да биеш път чак до Америка.
28
НАВРЕМЕТО ИМАШЕ ЕДНА ЕПИГРАМА НА РАДОЙ РАЛИН ПО ПОВОД НА ПОСЕЩЕНИЯ НА ВИСОКО МЕЖДУНАРОДНО НИВО :::,, АКО ДА СЕ НЕНАВИДИМЕ ......БАРЕМ ДА СЕ ВИДИМЕ ! !
29
УЖАС! НЯКОЙ МЕ АНАЛИЗИРВА! А-а-а-а-а-а....!
30
НЕ РАЗБРА ЛИ,ЧЕ ФОРУМЪТ НА ПИК НЕ ТИ Е КВАРТАЛНОТО ПАРТИЙНО ДЖАМБУРЕ,ДЕТО ДА СИ РАЗТЯГАШ ПУЧИТЕ МАСАЛИ И КОМ.МАНТРИТЕ,А ЧЕРВЕНИТЕ БАБИЧКИ ДА ФИТКАТ И ДА ТИ РЪКОПЛЯСКАТ?! НАЛИ СИ ЗНАЕШ,ЧЕ СИ ПОСРЕДСТВЕНА ЧУГУНЕНА ТИКВА И НЕ ТИ Е МЯСТОТО ТУК,ДЕТО МНОЗИНСТВОТО ОТ НОРМАЛНИТЕ ХОРА ГОВОРИМЕ МИНИМУМ ПО 4 ЕЗИКА,ТАКА,ЧЕ НЯМАМЕ НУЖДА ОТ ПРЕВОД И ИНСИНУАЦИИ!!
31
Ще зависят нещата от американският посланник още поне 45 години,за да се изравним по зависимостта която сме имали в предишните времена от руския,па тогаз ще помислим и ще решим как ще бъде по нататък!!Това ще го решат нашите деца и внуци!!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас арестът на Нено Димов е:
Общо гласували: 5817
архив

Срещнали се хипопотам и динозавър. Хипопотамът попитал: – Абе, Ной звъня ли ти? – Не, що? – А, нищо…

няма нови новини
Днес: 277
hot
най-четени новини в момента
сега
2637
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV: Валери Симеонов с разкрития за екшъна в хазарта - проектът за промени в закона мина на финансова комисия (ОБНОВЕНА)
x
Тези три зодии преживяват чудеса всеки ден
x