Вход
София
Времето в София 29 o C

ПЪРВО В ПИК TV: Борисов и Вучич в полет над магистрала "Европа". Премиерът отсече: От Белград до Бургас ще пътуваме само по магистрали, може и до Истанбул. Сръбският президент впечатлен от бързината на строителството (НА ЖИВО/ВИДЕО/СНИМКИ)

ПЪРВО В ПИК TV: Борисов и Вучич в полет над магистрала "Европа". Премиерът отсече: От Белград до Бургас ще пътуваме само по магистрали, може и до Истанбул. Сръбският президент впечатлен от бързината на строителството (НА ЖИВО/ВИДЕО/СНИМКИ)

на 01.06.2020
46736
0
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов и Вучич в полет над магистрала "Европа". Премиерът отсече: От Белград до Бургас ще пътуваме само по магистрали, може и до Истанбул. Сръбският президент впечатлен от бързината на строителството (НА ЖИВО/ВИДЕО/СНИМКИ)
Автор: ПИК
01.06.2020
0
46736

Министър-председателят Бойко Борисов и президентът на Сърбия Александър Вучич оглеждат от въздух "Балкански поток" и магистрала "Европа".

"Дясната страна е готова в посока Сърбия, сега асфалтираме лявата. Може да видите, че сме почти готови. Това е магистралата, която ще ни свърже със Сърбия", обясни по времена полета Борисов на Вучич. А събският президент каза, че изглежда страхотно и си направи снимки, които да показва в Белград.

"Като тръгнеш от Белград до Бургас си вечерта. Или нашите, както обичат да ходят на ресторант в Белград, за нула време ще стигат. Даже до Истанбул вече ще се ходи само по магистрали", каза премиерът.

После двамата прелетяха към "Балкански поток", а по време на полета Борисов показа карта с газопроводите у нас и му обясни кои се стоят и кои са действащи, като му показваше по картата и къде се намират към момента във въздуха.

А накрая двамата се качиха и на джипа, управляван от премиера, за да разгледат и на земята мега строежа. По време на пътуването двамата си говореха без преводач и Вучич отново отбеляза, че се разбират учудващо добре и дори си преподадоха 

Борисов показа на Вучич как се поставят и заваряват тръбите, а после отчете, че преди българите са работели на строителните обекти за италианци и гърци, а сега те строят за нас. "Вчера спирам на Околовръстното и говоря на работниците, а те мълчат. Реших, че нещо ми се сърдят, а то се оказа, че били гърци. Само шефът им беше българин, доста мургав", разказа премиерът.

Проектът е приоритетен за българското правителство. С неговата реализацията се цели повишаване сигурността на доставки на природен газ от различни източници, засилване на конкуренцията и прозрачността на пазара с природен газ, което от своя страна ще окаже позитивен ефект върху потребителите на природен газ. Като ключов проект за пазарната интеграция, Балкански поток ще допринесе за гарантиране на доставките на природен газ за страната и за региона, като същевременно ще допринесе за създаването реални условия за диверсификация на източниците и маршрутите и възможност за пренос на допълнителни количества природен газ за и през България. „Всичко е по правилата на Европейския съюз“, подчерта премиерът Борисов по време на инспекцията. 

„Булгартрансгаз“ ЕАД изгражда газопровод с обща дължина 474 км. Общо са доставени във временните строителни бази 26 489 броя тръби или 324,26 км. На пристанище „Бургас“ има доставени още 10 935 броя тръби или 133,52 км, които ежедневно се транспортират към временните бази. Общият почистен хумус от сервитута на газопровода е 403,19 км. Разнесените тръби по трасето са 281,22 км, от които са заварени 153,06 км. Изкопаната траншея за полагане на газопровода е 100,44 км. Положеният газопровод в траншеята е 91,43 км. Териториите с археологически обекти по трасето се проучват и освобождават за строителството, с оглед опазване на културното наследство на страната ни при изграждането на „Балканки поток“.

За цялостната реализация на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската до българо-сръбската граница ще бъдат изградени и две компресорни станции – КС „Расово“и КС „Нова Провадия“. Предвидените компресорни агрегати на двете станции ще бъдат най-ново поколение, производство на американска компания, която е лидер в сектора. Към настоящия момент се изпълняват строително – монтажни работи на бъдещата площадка на Компресорна станция Расово. На площадката освен три газотурбокопресорни агрегати ще бъдат разположени и административна сграда, производствени и обслужващи сгради.

Разгледано бе и подземното газово хранилище „Чирен“, което се използва за компенсиране на сезонната неравномерност на потреблението на природен газ у нас и е един от инструментите за гарантиране на сигурността на газовите доставки, като активният му капацитет е 550 млн. м3. С развитието на газовата мрежа на територията на страната и в региона ще се насърчи търговията с природен газ, ще се повиши пазарната конкуренция и ще допринесе за функционирането на ликвиден газов пазар. С цел развитието на „Чирен“ като търговско хранилище се работи по неговото разширение. Планираното разширение се състои от поетапно увеличаване на обема на хранилището – по-големи обеми складиран газ, увеличено налягане на горивото в резервоара, по-голям дебит на всекидневно нагнетяване и добив. Проектът предвижда увеличаване на обема работен газ до 1 млрд.м3 и увеличаване на дебита на добив и нагнетяване до 8 - 10 млн. м3/ден. За целта ще се сондират 10 нови експлоатационни сондажа, както и 3 наблюдателни. През 2019 г. стартира изпълнението на 3D сеизмични проучвания върху площта на Чиренската структура. Проучванията се съфинансират от Механизма за свързване на Европа – безвъзмездните средства са до 3 900 000 евро (50% от стойността на проучването).

Както ПИК съобщи по-рано Вучич пристигна на еднодневно посещение в България по покана на премиера. Почетен шпалир приветства сръбския президент на летище София, където след кратка двустранна среща Вучич и Борисов отпътуваха, за да инспектират по въздух напредъка по изграждането на АМ „Европа“ и „Балкански поток“.

Развитието на транспортната и енергийната инфраструктура е сред приоритетните теми в двустранните отношения между България и Сърбия. В началото на месец ноември миналата година премиерът Борисов прие поканата на президента Вучич и участва в официалното откриване на новоизградения автомагистрален участък по Коридор №10 от българската граница до Ниш, Сърбия. Борисов и Вучич разговаряха по приоритетните за двете страни теми и по време на срещата им през януари месец тази година в Истанбул, където участваха в церемонията по откриването на газопровода „Турски поток“.

Отличните двустранни отношения между България и Сърбия бяха потвърдени и при посещението на министър-председателя Бойко Борисов в Белград през 2019 година, когато президентът Вучич удостои българския премиер с най-високото държавно отличие на Сърбия „Орденът на Република Сърбия“ за изключителните заслуги на Борисов за развиването и затвърждаването на миролюбивото сътрудничество и приятелските отношения между двете държави.

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 7802
архив

В тъмна улица се разминават двама. - Господине, да сте виждал наоколо полицай? - пита единият. - Не, не съм - отговаря другият. - Добре тогава, сваляйте палтото и часовника!

няма нови новини
Днес: 100
hot
най-четени новини в момента
сега
3748
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПИК TV: Вътрешният министър Младен Маринов за бияча на полицаи от ДеБъ: Освободихме арестуваните в "Росенец" по разпореждане на премиера Борисов, ще искам оставката на шефа на МВР в Бургас (ВИДЕО)
x
АСТРОЛОГ: Ден за алхимия на духа, време за постигане на висша мъдрост
x