Вход
София
Времето в София 18 o C

ПЪРВО В ПИК TV! Борисов и ген. Мутафчийски: Благодарим на всички, които спазваха мерките и запазиха здравето на близките си! Щабът приключва с брифингите, остава да работи до Нова година. 25 са новите случаи, един починал (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

ПЪРВО В ПИК TV! Борисов и ген. Мутафчийски: Благодарим на всички, които спазваха мерките и запазиха здравето на близките си! Щабът приключва с брифингите, остава да работи до Нова година. 25 са новите случаи, един починал (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

на 04.06.2020
87660
0
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов и ген. Мутафчийски: Благодарим на всички, които спазваха мерките и запазиха здравето на близките си! Щабът приключва с брифингите, остава да работи до Нова година. 25 са новите случаи, един починал (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
04.06.2020
0
87660

Шефът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса изнася последни данни за атаката на инфекцията.

Премиерът Бойко Борисов слезе заедно с щаба на брифинга днес. Той заяви, че днес се навършват 100 дни от създаването на щаба и благодари на всички медици, лаборанти, полицаи и други на първа линия, които работиха и се справиха прекрасно в борбата с пандемията. 

"Благодаря на всички и да не забравя някой. Справихме се много добре. Благодаря на всички хора, които спазваха мерките и се бориха заедно с нас и успяхме.

С приключването на ежедневния брифинг целя това лошо нещо, което ни се случи в света, дано да го няма вече, защото в Испания продължава извънредното положение...

Дисциплината на народа и това, че като нация показахме, че може да се съхраняваме. Безспорното на това заболяване е, че дистанцията и дезинфекцията, помагат и това даде възможност да подготвим болниците, облеклата, лекарствата. Огромен труд се вложи, но всички наши болни бяха лекувани с това, което се казваше в света, че е най-доброто. Това, което направихме е чудо и никой друг колега в Европа не успя да го направи. 

Благодаря на щаба! 

Снощи доц. Мангъров ми написа, че когато има победа героите са много. 

На всички, които денонощно работихме благодаря. 

Щабът продължава да работи до 31 декември, за да имаме готовност, ако дойдат по-лоши събития. Щабът трябва да гарантира презадоволяване със запаси от лекарства, облекла и всичко необходимо.  

Всеки ден медиите ще получават информацията, за да информират хората, ако искат", каза Борисов. 

Не ме интересува какво говорят хората на работа! Това отсече на въпрос на ПИК за нападките на опозицията и на Румен Радев премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет днес, че щабът е всявал паника.

"Точно мен да ме питате, не разбирам защо. Медиите ежедневно информираха за случващото се по света и вие сте показвали ежедневно. Не ние всяваме паника, а по света се случваше всичко това и вие ни питахте за камионите с трупове, за ужаса в болниците, това бяха въпроси на медиите и те показваха това от целия свят.

А иначе това са хора, които няма какво друго да правят и от всички хора се вижда това.

Пред очите на всички хора се случи всичко. Защото знаете какво стана с Чернобил и как една седмица не се знаеше нищо.

Сега всичко онлайн се случва пред очите на хората и вие излъчвате на живо. Най-навременните и най-меки мерки бяха в България. Какво ще каже някой, който си няма друга работа, не ме касае", каза Борисов по повод 100-те дни от старта на работа на щаба. 

Премиерът заяви, че решението за спиране на брифингите е политическо и е негово. "Трябва да щадим психиката на хората и да се научим да живеем с този вирус. Да се пазим, но и да живеем. Затова взех това решение, защото трябва да започнем да живеем с тази мисъл. Мерките, които щабът прецени, ще останат. 

Карантината няма да я сваляме от страни, където е тежка ситуацията. 

На 15 юни се разбрахме с Мицотакис за падането. На 24 юни той ще е тук. Страх ги е и те не считат, че пандемията е минала. 

От 15 юни в залите на закрито ще могат да бъдат запълнени 50% от местата. Но е важно да не изпуснем нещата, както стана в Македония, защото там се върнаха към повишаване на случаите. Затова винаги се обръщам към народа и ги моля да продължат да се пазят, за да не спираме икономиката", каза Борисов отново на въпрос на ПИК. 

"Притеснение и риск да се върнем назад винаги има. Но цели сфери на стопанския живот са жизненоважни и затова е важно да се отворят и ганиците. В Бургас чакаме 3 месеца немски инжинери, които да дадат гаранция за покрива. В много заводи е така. Така е и в туризма. Не е лесно, но трябва да можем да живеем в тази криза, макар и много внимателно и при спазване на мерките", каза още премиерът на въпрос дали няма да се върне коронавирусът и си тръгна от брифинга, защото трябва да пътува. 

"25 нови случаи има за последното денонощие от 1174 изследвани проби. 2585 са общо положителните проби у нас. 

Двама са заразените медици - в Пловдив и Сливен и са вече 270 общо.

Нови 116 души са излекувани - 1322 са общо. 

Мъж от Благоевград на 68 години е починал, 147 са общо. 

141 пациента са в болница, само 8 в интензивно отделение. 

САЩ има най-много заразени общо, но за денонощието ги надминава вече Бразилия.

В Швеция остава напрегнато и вчера имаше доста публикации след признанието на главния епидемиолог, че са сгрешили с мерките. 2214 заразени имат за деня, общо над 40 000 са заразените, 4500 са починалите. В Беларус също остава голям прираста на нови заразени", съобщи ген. Мутафчийски. 

Шефът на щаба отчете на кратко дейността на щаба, като заяви, че те са направили подробен доклад по въпроса, но е дългът и няма да отегчава медиите. 

Ген. Мутафчийски отчете колко болни в колко болници са лекували и от данните пролича колко огромен труд е вложен от хиляди хора на първа линия. 

"Благодаря на всички сънародници, които спазваха мерките и запазиха здравето си и на своите близки. Благодаря на всички колеги, които в този труден момент лекуваха пациентите си непоколебимо и денонощно. Благодаря на кметовете и областните управители, както и на доброволците. Благодаря на правителството за навременните и решителни мерки, за да не се случва това, което стана в много други държави. Благодаря на органите на МВР, които отговаряха за много важни неща в решителни моменти на кризата. Министерство на здравеопазването и РЗИ ограничиха клъстърите и работеха също денонощно.Всички тези звена имат много голям принос за тази огромна работа и за справянето ни с кризата. Всички работиха заедно и показахме дисциплина и общност като народ", каза ген. Мутафчийски. Той отново напомни, че у нас не е имало липса на облекла и материали, както е станало дори в САЩ и благодари на мобилизацията и на индустрията. 

"Благодаря и на медиите, защото ако не беше ежедневното отразяване на актуалната информация и текущите проблеми, на популяризиране на това, което става, нямаше да има този ефект. Благодаря и за това, че представяхте различни мнения, защото българските граждани имат право да бъдат информирани за проблема от всичките му страни и да решат на коя да повярват. Щастливи сме, че те повярваха на тази страна, която им спомогна да се съхранят много животи.", каза ген. Мутафчийски.   

Проф. Тодор Кантарджиев попита как щеше да реагира обществото ни, ако днес на 100-я ден трябваше щабът да признае това, което се случи вчера в Швеция. "Главният им епидемиолог вчера призна, че ако сега са в началото на кризата, щяха да приложат всички най-строги мерки. Той призна, че се чувства виновен, за това, че много хора са загубили живота си. А виждате у нас какво се случи и как в крайна сметка се доказа кои са мерките, които спасяват човешки животи", отчете проф. Кантарджиев.

Накрая проф. Мутафчийски благодари и на колегите си от щаба и на преводачите на глухонемите, тъй като те информираха всички между 200 и 300 хиляди българи, които не чуват. 

На въпрос за изследването в Пловдив, доц. Кунчев каза, че то още не е приключило и ще изнесат данни, когато се обобщят данните. 

"В Сърница в момента правим проучването и изследваме контактните лица. Вероятно се е появило това огнище от 25 души в резултат на религиозните празници в последните дни. Благодарение на изследването на огнищата намерихме там хора, които дори нямат симптоми. От всички 25 души, само 7 имат някаква клиника", каза доц. Кунчев.

На въпрос за заразени в детските граници доц. Кунчев каза, че продължават изследванията, като има единични случаи. "Знам за един случай на заразен, който е бил контактен и се взимат мерки, така че да няма риск за децата. 

На летищата планът е да отпаднат рестрикциите по движението на пътници в ЕС. Маските обаче остават в сила за хората, които не се чувстват добре. Маските пазят другите и затова продължаваме да ти препоръчваме", каза още доц. Кунчев и каза, че учениците ще се върнат наесен в училище, ако ситуацията позволява това. 

На въпрос на ПИК за проучванията на лекарства и ваксина, ген. Мутафчийски заяви, че се работи и у нас по такива проекти. "Лечението, което към момента се прилага е по световните препоръки. Вчера СЗО върна на хлорокина, защото се оказа, че е било спряно на база на статия, която не се е оказала достоверна. Продължава се и плазмотерапията и работим в тази насока, защото преливането е метод, който се е доказал и се вижда, че клиничната картина на такива болни се подобрява. Малък е броя обаче до момента, за да се направят статистически достоверни изводи", каза ген. Мутафчийски.

Пишман репортерът на кабеларката на Слави Трифонов опита отново да провокира шефът на щаба, но журналистите се намесиха и заявиха, че той не е човекът, който да дава морална оценка на медиците, спасили хиляди човешки животи. "Не може да им стъпите на малкия пръст! Нямате никакво морално право!", развикаха се всички репортери в залата и провокаторът млъкна. 

Доц. Ангел Кунчев заяви, че на 15 юни ще стане ясно дали ще се осъществи първоначалната им идея да отпаднат всички мерки и да останат задължителните маски само за хората със симптоми. Дали ще се случи обаче това е все още рано да се каже. 

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 1059
архив

- Къде съм попаднал аз?! - В изтрезвителното. - А защо съм тук? - Заради пиенето. - Ами налейте ми тогава, де!

няма нови новини
Днес: 51
hot
най-четени новини в момента
сега
2979
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Ад над София - страшен порой и градушка удариха столицата (СНИМКИ)
x
САМО В ПИК: Топ астоложката Алена с пълен дневен хороскоп - ето какво ви очаква този вторник
x