Вход
София
Времето в София 3 o C

ПЪРВО В ПИК TV: Борисов и министрите спешно променят НПК на извънредно заседание. Премиерът хвърли ръкавица на БСП за партийните субсидии (ОБНОВЕНА)

ПЪРВО В ПИК TV: Борисов и министрите спешно променят НПК на извънредно заседание. Премиерът хвърли ръкавица на БСП за партийните субсидии (ОБНОВЕНА)

на 07.12.2019
96588
52
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов и министрите спешно променят НПК на извънредно заседание. Премиерът хвърли ръкавица на БСП за партийните субсидии (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
07.12.2019
52
96588

Извънредно заседание на правителството се провежда днес в Министерски съвет. Кабинетът спешно ще разгледа проект на Решение за одобряване на проект на Закон за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс.

Иван Гешев от Брюксел: Тезата за безотговорния и безотчетен главен прокурор не отговаря на истината

Иван Гешев от Брюксел: Тезата за безотговорния и безотчетен главен прокурор не отговаря на истината

Прокуратурата ще съдейства за изработването на механизъм,...

на 02.12.2019

Проектът, който министрите ще разгледат най-вероятно е свързан с възможността за контрол на тримата големи в съдебната власт. През лятото правосъдният министър Данаил Кирилов обяви, че наесен ще бъдат внесени промени в Наказателно процесуалния кодекс, с които ще бъде възможно председателят на Върховния касационен съд,  председателят на Върховния административен съд и главният прокурор да подлежат на наказателно преследване.

Премиерът Борисов заяви, че когато е обсъждан мониторинговият механизъм, е изпратил писмо до ЕК да изпрати указания какво трябва да се направи, за да отпадне механизмът. Венецианската комисия изпраща експерти, провеждат се срещи - в МВР, съдебната система.

"Вчера им беше финалното заседание, излезе анализ - исторически, с препоръки. И както бях обещал - правим извънредно заседание, с което показваме желанието си и готовността да се съобразим с всички препоръки на Венецианската комисия", заяви Борисов и допълни, че решението ще бъде изпратено до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Министър Данаил Кирилов обяви подготвените промени в НПК, с които се доказва, че няма да се засегне независимостта на съдии.

"Предлагаме "тримата големи" да имат еднаква подсъдност. Те считат, че така ще бъде накърнена независимостта на съдиите. Ние се съобразяваме с тях и махаме това. Остава само наказателната отговорност на главния прокурор", поясни Борисов.

"Второ - създава се длъжност прокурор, завеждащ инспекторат във ВКП", отбеляза министър Кирилов.

"Отново пояснявам. Досега, ако има сигнал или е заподозрян главният прокурор, негов подчинен го разследва и го докладва. С изменението, което правим сега, правим абсолютно независим прокурор, който разследва главния прокурор (при хипотеза - извършено престъпление). Той не е зависим от главния прокурор - разследва и не докладва", заяви Борисов.

"Третото важно обстоятелство - предложените промени са изцяло в конституционната рамка и по никакъв начин не се засяга функцията на разследване и обвинение. Т.е. създава се фигура, която има независимост и самостоятелност, за да проведе разследването в случай на деяние, извършено от главния прокурор и неговите заместници", заяви още министър Кирилов. 

"И - изслушване на главния прокурор от парламента", допълни премиерът.

Министър Владислав Горанов заяви, че предложението не предвижда допълнителни финансови тежести и одобрява обосновката му. 

"Венецианската комисия ни дава възможност да се съобразим с конституцията. И би трябвало вече и съдиите, и прокурорите да се успокоят, да си гледат работата и да не се занимават с партийни дела. Така че приемаме точка първа и използвам, докато медиите са тук, да направя коментар за партийните субсидии. В парламента се предизвика криза, беше прекъснато заседанието на парламента. Ние не можеше да направим кворум да приемем бюджета. Оказа се, че партийните субсидии могат да попречат да се приеме бюджетът. За мое най-голямо съжаление, в момента, в който се гласуваха партийните субсидии, 30 точки ги минахме само за един час Сиреч - другите партии са се интересували само от партийните субсидии", заяви Борисов.

Премиерът заяви, че бюджетът за него е по-важен - защото става въпрос за цяла година как ще се разпределят парите на държавата - в общините, в производството. "Но това не значи, че темата за партийните субсидии ще я сваля от нашето внимание. На практика, чухме обидни думи - нито съм говорил с Корнелия Нинова (ако тя се е срещала с Валери Симеонов, нека си кажат), но пред мен стоеше само едно нещо - или приемаме бюджета, или си търсете мнозинство. Защото пък другата теза, че предложението на ДПС за финансиране с дарения поставя под риск по-малките политически партии или другите субекти да не могат да намерят финансиране за нормален живот. Затова аз възлагам на финансовия министър да ми направи анализ. Защото ние на сляпо подкрепихме БСП, за да приемем бюджета. Откъде дойде тази цифра 8 лева? На базата на какво, на какви сметки?! Второ - този див популизъм - оставете партиите без финансиране, води рано или късно до диктатура. Демокрацията е доказала, че с работеща многопартийна политическа система дава най-добрите резултати и е най-полезна за хората. Но ние трябва да решим - не само за сумата на субсидията, а и за какво да се харчи тя. Субсидията трябва да бъде регламентирана - за какво ще се дават тези пари. Ние например много харчим за църкви, манастири, джамии, за хора с увреждания, за болни деца. Имаме ли право или не. Всичко това трябва да се регламентира. С тази партийна субсидия можеш ли да правиш телевизия И тук - моето предложение - БНТ и БНР да станат безплатни за всички партийни мероприятия по време на избори. За нас е важно да има правила - за какво могат да се харчат парите, да има рамка. Така че тези, които говорят за брак... Нека разберат, че ние се съгласихме заради бюджета, но сега ще диктуваме ние правилата", подчерта премиерът.

"Така че, Горанов, говорете с колегите от Обединени патриоти и да върнем темата отново за разискване. Благодаря ви и на вас. Пожелавам ви хубава събота. Ако бях такава неправителствена организация за правата на животните, вчера щях да организирам бурни протести. Убиха шараните! Иначе по Дискавъри - показват как хващат шараните, погалят ги по главата и ги пускат във водата... А на мен ми беше мъчно за рибите като ги дават по телевизията - едвам дишат", пошегува се накрая премиерът Бойко Борисов.

Сподели:
свързани новини
Кристиан Вигенин за партийните субсидии: Няма никаква договорка с ГЕРБ Кристиан Вигенин за партийните субсидии: Няма никаква договорка с ГЕРБ
Омръзна ми от интригите на ДПС. Внушават някакви сделки,...
на 06.12.2019
Напиши коментар »
(52)
1
Да се внушава : " Ти си го избра" !! Масите са добре обработени на тази опорка тролчета изроди мои, трябва само да се поддържа огъня, така че - фърлете им още веднъж един здрав бой в главите !!
2
трепери Heдодвялkoоооооо
3
Ами ние не сме глухи , чухме едни записи в които стана ясно че Бойко си ги избира , за какви внушения говориш бе тиквоч ?
4
Кой ли е "виновникът" за този пожар, Панов, Цацаров-Гешев или Чолаков. Панов, другари и другарки от ГЕРБ. А би трябвало да е т.н. дебил Гешев, представител на престъпната комунистическа-ГЕРБ диктатура - крадци и простаци, които ограбват България и лично народа и, водени от Борисов и хранещи такива комуняги като този мръсен и изродски сайт, също комунистически и измамнически.
5
ШУТ В ГАЗЪ ЩЕ ПОЛУЧИШ НА ИЗБОРИТЕ . ЖАЛКОТО Е ЧЕ НЯМА ХОРА КАТО ИЛИЯ МИНЕВ ДА ПОВЕДЪТ МАСИТЕ ВСИЧКО Е ОТ КОТИЛОТО НА БКП ВКЛЮЧИТЕЛНО И ТИ.
6
Гледах вчера по еврокома ,нещо което никя от продажните ни медии не показа , как направиха корумпето Гешев на посмешище
7
ще ви натръцкам червените тролски дупе*нца мангасарчета долнички
8
Изгоряха офшорките на Heдялкo хихихихи
9
А ако джендърите от,,Репортери без граница,, дето са дупе и гащи с нашите недобити протестъри пойскат да им направиш по една свирка ,пак ли ще предадеш народа , мухлю Борисов?
10
А ако джендърите от,,Репортери без граница,, дето са дупе и гащи с нашите недобити протестъри пойскат да им направиш по една свирка ,пак ли ще предадеш народа , мухлю Борисов?
11
Абе, банкянската мутра от СИК нищо май доста се е уплашил, понеже си вижда края! Спешно заседание, защото от Венецианската комисия направиха за резил "проекта" на много смешния и жалък "правосъден" министър на престъпника от подземния свят - Боко Тиквата! Само че, нещастнико долен, дето го играеш "правосъден" министър, колкото и да ти е тъжно, съдиите остават извън контрола, а това ще се отнася само за Главния прокурор! И ако си мислиш, Даниелчо Кириловия, че номерът ти ще мине пак с избирането на независим прокурор от ВСС, дълбоко се лъжеш! "Ти си го избра" няма да мине!
12
Вaшaтa мaмa ГEPБ-epacтка, колкото по мърдате толку по-дълбоко ще ви влаза!!!
13
"Натръцкай" го на майка си в червата, долно герберастко нищожество!
14
Как намерихме пари за субсидиии а за пенсиите нямате пари? Засрамете се очи нямате ли?
15
БЯХ ЧЛЕН НА ГЕРБ.С ВСИЧКИ ТЕЗИ ДИВОТИИ КОИТО НАПРАВИХА ТЕЗИ СЕДМИЦИ-СЪС СУБСИДИИТЕ И ПЕНСИИТЕ СЪМ ОТВРАТЕН.ЗАТОВА НЕ ЧАКАЙТЕ ПОДКРЕПА ОТ МЕН.
16
Сланинова е ревала като магарица пред Борисов за субсидии
17
Страхотно.Вторият разследва първия,третият разследва втория и така до последния.Идиот...За всеки случай.
18
Формула за дебили !
19
корумпирания съдия лозан панов няма да има кой да го разследва е "браво" на венецианската комисия изпълни успешно желанията на корумпираните съдии и нпо-тата, съдиите ще продължават да пускат предсрочно убийците от затвора, да оправдават изнасилвачите и да намаляват присъдите на престъпниците да си получават рушветите за така издадените присъди да си живеят богато и нашироко, никой да не им търси отговорност, а потърпевшите потърпевшите "кучета ги яли"- тъпа венецианско комисия
20
...им става на психодесните Тролове, спомене ли се името на Гешев,и започва зверско Тролско разстройство, направо мазало! Явно на някого са бръкнали надълбоко , щом вият още преди да е започнал работа! По- интересното тепърва предстои, така че , не бързайте да се разшляквате толкова бързо...
21
Килията за Лозан Панов не трябва да е повече от 1,5 на 2.00 метра.
22
за нашите шарани, дето все още ти се връзват.
23
от фалшивите "патриоти".
24
25
ЩЕ ГИ СПЕЧЕЛИ И ТОГАВА "ЧАО" НА ВСЯКАКВИ ПРЕТЕНЦИИ.ОБЕДИНЕНИТЕ МУХЛЬОВЦИ ЩЕ СА АУТ.
26
Веднъж Тиква - цял живот Тиква.
27
Само в Северна Корея,т. нар. главен прокурор,може да властва диво в държавата си.Необходимо е да се знае от всички,че живеем в 21-вия век,че държавата ни е Демократична България и че над всички двуноги у нас,е само и единствено Господ.Няма безгрешни хора по света,които са навъртели доста години на белия свят.Из съзнанието в кьошетата на днешните фактори,дремят случаи на престъпилите закона под една или друга форма.Да не се правим на по големи от света.
28
...за Меката китка да стане наблюдаващ, той винаги ще намира конценсус...А и какво зависи от Главния Прокурор...Той като разхвърля задачите на тези под него , наблюдаващия ще му крепи само м...те, и то ако той му позволи! Празна ,куха структура,която надали ще събере две-трети от НС!
29
А КОЙ ще разследва т. нар. Независим прокурор??? Излиза, че сега Той ще Е по- голям от Главния прокурор и сега Той е още по- Най независим от никого и от нищо?????
30
СУБСИДИИТЕ ЗА ПАРТИИТЕ СЕ ДАВАТ ВСЯКА ГОДИНА ЗА ИЗДЪРЖАНЕ НА ПАРТИИТЕ!ОТ ТОВА СЛЕДВА,ЧЕ Е ПРАВИЛНО НЕИЗРАЗХОДЕНИТЕ ПАРТИЙНИ СУБСИДИИ ЗА ВСЯКА ГОДИНА,ЗАЕДНО С ОТЧЕТА ПРЕД СМЕТНАТА ПАЛАТА ДА СЕ ВРЪЩАТ ОБРАТНО В ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ!НЕИЗРАЗХОДВАНИТЕ СУБСИДИИ ДА СЕ ТРУПАТ НА ВЛОГ В БАНКИТЕ НЕ Е ПРАВИЛНО И НАЙ-МАЛКОТО Е МОРАЛНО!НЕИЗРАЗХОДВАНИТЕ ГОДИШНИ СУБСИДИИ ДА СЕ ВРЪЩАТ ОБРАТНО В ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ!ТОВА Е ПРАВИЛНО И ТОВА ГО ИСКАТ БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ!
31
Нека си го кажем:Тиквата се одупи на Джендърите от Венецианската комидия!
32
НЯМА ТАКАВА ТЪПОТИЯ КАТО ТАЗИ ДЕТО ИЗМИСЛИХА ТЕЗИ НЕКАДЪРНИЦИ С ПРОМЯНАТА В НПК И ЗАКОНА ЗА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ. БЪЛГАРИНА НАИСТИНА Е МНОГО ТЪПОСЪЩЕСТВО АМА ТОЗИ ДИВ НАРОД СИ ГО ЗАСЛУЖАВА - ОВЧИ НАРОД ЗАЩО СЕ СТРАХУВАТЕ ОТ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР БЕ - ЗАЩОТО ВТАЗИ ДЪРЖАВА ОСЪДЕНИ НЯМА ДА ИМА,ОСЪДЕВИНЯМА ДАИМА, ОСЪДЕНИНЯМАДАИМА,ОСЪДЕНИ НЯМА ДА ИМА ДАЙТЕ ДА СЪСИПЕМ ПРОКУРАТУРАТА, ЗА ДА МОЖЕ КОРУМПИРАНИТЕ ПАНОВЧЕТА ДА СИ ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ИСКАТ - ПРОБЛЕМА НА БЪЛГАРИЯ Е СЪДА. ЗНАЧИ ПАНОВ СЕЗАНИМАВА С ПОЛИТИКА И ПАНОВЧЕТАТА ОКОЛО НЕГО - ПОДИГРАВАТ СЕ С ХОРАТА И НЯМА НИКОЙ ДА ГИ РАЗСЛЕДВА - НАИСТИНА НЯМАТАКАВА ДЪРЖАВА
33
Лоши хора се опитват да рушат държавата на мутрите, която Бочко си изгради с толкова мерак и усилия, а колко държавна пара потроши ....
34
Ваше "Величество", Вие не зачитате ли Народното събрание?
35
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
36
Свърши се, аз бях до тук. Не мога да повярвам.
37
..............ТОЯ ПЕЕРАЗ ВИНЕТУ ГУ ИБЕ ЦЕЛ СВЕТ !.......ПЕРКОФ ФАЛКОНСКИ ПУШКОФ ПАРЦАЛЕТ !........КВО СТААНА С ПУШКАТА НА ВИНЕРУ ЗА ГРИНГО.......ША УТЕПАТ НЕКОИ У АМЕРИКА ?........ПОСЛИ ВИНЕТУ ВИНОВЕН !.......И ША ГУ ШТРАКАТ С ЕЛИКТРИЧЕЗТВО И ИНЖЕКЦИИ !........МИ СМРЪТНА ПРИСАДА !.........НИЕ САВЕЦКА USA НЕ ЗНАИЕМЕ ШЕ МУТАФКАТА БЬИЛА ЧАРЛИ ЧАПЛИН !.......ЛОЛА А НЕ Е МААЛИЯ ЦАКСОН ?.......А КОИ Е ЕЛТОН ЦОН ТУГАА ?.......
38
Шефе, баба Ива, кака Звезди и джендърите сме много притеснени. Не знаем КОЙ ти е най-важен. КОЙ ще се погрижи за нас, когато опре ножа до кокала. КОЙ ще ни извади от помията-Гешев, Премиера или КОЙ? Искаме спешно заседание в неделя.
39
Върнете един лев субсидията иначе с нищо друго не се отличавате от комуниста, страхливи сте и вие, слушате Нинова защото се видя че ви командва, върнете единия лев.
40
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
41
На извънредното си заседание тази сутрин министерски съвет реши, че с допълнение на наказателно-процесуалния кодекс ще бъде създадена нова длъжност, която да контролира работата на главния прокурор. Това ще е прокурор, оглавяващ инспектората на прокуратурата, който ще се избира с 2/3 от прокурорската колегия във ВСС. До сега председателстващият този инспекторат се посочваше от главния прокурор, а при съмнения и сигнали срещу него, негов подчинен го разследваше и му докладваше пряко. При новата длъжност главният прокурор ще бъде разследван без да му бъде докладвано, както и няма да има право да отменя разпоредби на разследващия го прокурор. Промените бяха направени от МС по спешност след забележки на Комитета на министрите към Съвета на Европа и Венецианската комисия. От правилата за разследване на тримата големи отпадат председателите на двете върховни съдилища - на Върховния касационен и на Върховния административен съд. Всъщност правилата ще касаят само и единствено главния прокурор. .......Сега нека предложат на тази длъжност БОЙКО АТАНАСОВ, и корумпетата ЦАЦА и ГЕШЕФТев ще останат много "доволни".
42
боже до къде паднахме. Някакви нещастници нареждат на правителството ни как да управляват държавата. Това е падение ако ги послушаме. Това ще покаже колко сме незначителни за тези от ЕС. Сигурно ще ни принудят и за джендарите. ПАДЕНИЕ.
43
"От къде дойде тази цифра 8 лв."Господин премиер ние от форума ПИК също питаме -ОТКЪДЕ.Парламента има 80 процента недоверие.Данъкоплатеца който плаща заплатите им даже и на патриота Ревизоро си каза думата, а тя е искаме отговорност и пестеливост на парите ни.Същотп са казали и английските ескуайърина краля си през дванадесети век чрез ВЕЛИКАТА ХАРТС
44
Оставка означава СЛУЖЕБНО, т.е. СЛУЖЕЩО, СЛУГИНСКО правителство на пРЕЗИ/Л/ДЕНТА !!! А не си ли спомняме ЗЛОБНИТЕ му ЗАКАНИ, че "СЛЕДВАЩИЯ ПЪТ..." Той само това чака, за да оправдае мисията, възложена му от Решетников и сие и от КУРни..- ПУЧ-ПРЕВРАТ, РЕВАНШИ, ПОГРОМИ и РЕСТАВРАЦИЯ на БСП. За щастие мандатът на изцяло зависимия и подчинен пРЕЗИ/Л/ДЕНТ изтича /а той НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕ ПРЕИЗБРАН/ - ПРЕДИ следващите ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ през 2022 г., когато ГЕРБ ще спечели САМОСТОЯТЕЛНО МНОЗИНСТВО !
45
Бай Ганьо, сегашното ни управление е в стил Северна Корея.Ако ти е мъчно за такъв тип държава, пАли мотора и газ към КНДР........ГЕЙберастки ТЪПАНАР.......И се поинтересувай коя е "Венецианската комисия", кои държави са в нея, и тогава ЯЖ ЛAЙHA.....БОКЛУК.
46
Не слушайте Първата свиня какво говори. Лъже ви. Бях в НС когато получих SMS от него - " Направете ги 8 лева, иначе утре подавам оставка ако не приемат бюджета." Веднага събрах Пекинската патка, Менда кавалджийката и помакинята Дариткова. Казах: Или 8 лева или утре не сме същите. Показах им SMS-а от Свинята и трите клекнаха. Седнах на мястото си и ги наблюдавах. Един - два пъти се правеха на портокали, гласуваха по хавата си, но на третия път заковаха на 8 лева. Няма къде на кypa му да ходят. Тези говеда отлично знаят, че ако не е първата свиня с 570 лева заплати не могат да преживяват и целогодишно ще затварят буркани с домашна лютеница. Нинова е интелигентна и правилно образована жена, а това и пречи да разбере нещо много важно. При субсидия от 11 лева тя не успя да спечели избори ( освен за президент). При 8 лева още по малко. Ако иска БСП да спечели следващите парламентарни избори тя от днес трябва да търси простак за председател на партията си. Ама този простак да е по голям простак от нашия простак в "Шайка". Колко години трябва да изминат за да и стане ясно, че хората в България харесват простаците ?
47
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
48
Накърнена независимоста на "шибаната" съдебна система ! Стига мантри , всички знаят , къде е "заровено" кучето ! Проблемите са точно там , в независимите и недосегаеми съдии.
49
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
50
Това е нашият нов Министър-председател!!! Каквото и да правят, комунистическите бандити няма да го спрат!!! Всеки честен българин ще застане до ИВАН СТОИМЕНОВ ГЕШЕВ!!!
51
.......вярно ли е , че Бб е бил комунист ? Ако е така / което е почти 100 % истина / , то той ще е първия бог , който е с комунистически корени и закалка. Браво !
52
НЕЗАВИСИМ ПРОКУРОР!Виц на 2019г.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
След като прокуратурата извади СРС с разговори на Румен Радев, смятате ли, че поведението му е укоримо и той трябва да бъде разследван?
Общо гласували: 54
архив

Разярена съпруга към съпруга си: – Пешо, вчера оставих две бутилки водка в хладилника. Защо сега има само една? – Защото не съм я видял!!!

 

няма нови новини
Днес: 10
hot
най-четени новини в момента
сега
1210
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: БСП с първи коментар за СРС-аферата с президента - лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов: Ако има доказателства, всеки трябва да носи отговорност (ОБНОВЕНА)
x
3 двойки зодии, между които няма химия в леглото
x