Вход
София
Времето в София 19 o C

ПЪРВО В ПИК TV: Борисов и министрите спешно променят НПК на извънредно заседание. Премиерът хвърли ръкавица на БСП за партийните субсидии (ОБНОВЕНА)

ПЪРВО В ПИК TV: Борисов и министрите спешно променят НПК на извънредно заседание. Премиерът хвърли ръкавица на БСП за партийните субсидии (ОБНОВЕНА)

на 07.12.2019
100870
52
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов и министрите спешно променят НПК на извънредно заседание. Премиерът хвърли ръкавица на БСП за партийните субсидии (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
07.12.2019
52
100870

Извънредно заседание на правителството се провежда днес в Министерски съвет. Кабинетът спешно ще разгледа проект на Решение за одобряване на проект на Закон за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс.

Иван Гешев от Брюксел: Тезата за безотговорния и безотчетен главен прокурор не отговаря на истината

Иван Гешев от Брюксел: Тезата за безотговорния и безотчетен главен прокурор не отговаря на истината

Прокуратурата ще съдейства за изработването на механизъм,...

на 02.12.2019

Проектът, който министрите ще разгледат най-вероятно е свързан с възможността за контрол на тримата големи в съдебната власт. През лятото правосъдният министър Данаил Кирилов обяви, че наесен ще бъдат внесени промени в Наказателно процесуалния кодекс, с които ще бъде възможно председателят на Върховния касационен съд,  председателят на Върховния административен съд и главният прокурор да подлежат на наказателно преследване.

Премиерът Борисов заяви, че когато е обсъждан мониторинговият механизъм, е изпратил писмо до ЕК да изпрати указания какво трябва да се направи, за да отпадне механизмът. Венецианската комисия изпраща експерти, провеждат се срещи - в МВР, съдебната система.

"Вчера им беше финалното заседание, излезе анализ - исторически, с препоръки. И както бях обещал - правим извънредно заседание, с което показваме желанието си и готовността да се съобразим с всички препоръки на Венецианската комисия", заяви Борисов и допълни, че решението ще бъде изпратено до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Министър Данаил Кирилов обяви подготвените промени в НПК, с които се доказва, че няма да се засегне независимостта на съдии.

"Предлагаме "тримата големи" да имат еднаква подсъдност. Те считат, че така ще бъде накърнена независимостта на съдиите. Ние се съобразяваме с тях и махаме това. Остава само наказателната отговорност на главния прокурор", поясни Борисов.

"Второ - създава се длъжност прокурор, завеждащ инспекторат във ВКП", отбеляза министър Кирилов.

"Отново пояснявам. Досега, ако има сигнал или е заподозрян главният прокурор, негов подчинен го разследва и го докладва. С изменението, което правим сега, правим абсолютно независим прокурор, който разследва главния прокурор (при хипотеза - извършено престъпление). Той не е зависим от главния прокурор - разследва и не докладва", заяви Борисов.

"Третото важно обстоятелство - предложените промени са изцяло в конституционната рамка и по никакъв начин не се засяга функцията на разследване и обвинение. Т.е. създава се фигура, която има независимост и самостоятелност, за да проведе разследването в случай на деяние, извършено от главния прокурор и неговите заместници", заяви още министър Кирилов. 

"И - изслушване на главния прокурор от парламента", допълни премиерът.

Министър Владислав Горанов заяви, че предложението не предвижда допълнителни финансови тежести и одобрява обосновката му. 

"Венецианската комисия ни дава възможност да се съобразим с конституцията. И би трябвало вече и съдиите, и прокурорите да се успокоят, да си гледат работата и да не се занимават с партийни дела. Така че приемаме точка първа и използвам, докато медиите са тук, да направя коментар за партийните субсидии. В парламента се предизвика криза, беше прекъснато заседанието на парламента. Ние не можеше да направим кворум да приемем бюджета. Оказа се, че партийните субсидии могат да попречат да се приеме бюджетът. За мое най-голямо съжаление, в момента, в който се гласуваха партийните субсидии, 30 точки ги минахме само за един час Сиреч - другите партии са се интересували само от партийните субсидии", заяви Борисов.

Премиерът заяви, че бюджетът за него е по-важен - защото става въпрос за цяла година как ще се разпределят парите на държавата - в общините, в производството. "Но това не значи, че темата за партийните субсидии ще я сваля от нашето внимание. На практика, чухме обидни думи - нито съм говорил с Корнелия Нинова (ако тя се е срещала с Валери Симеонов, нека си кажат), но пред мен стоеше само едно нещо - или приемаме бюджета, или си търсете мнозинство. Защото пък другата теза, че предложението на ДПС за финансиране с дарения поставя под риск по-малките политически партии или другите субекти да не могат да намерят финансиране за нормален живот. Затова аз възлагам на финансовия министър да ми направи анализ. Защото ние на сляпо подкрепихме БСП, за да приемем бюджета. Откъде дойде тази цифра 8 лева? На базата на какво, на какви сметки?! Второ - този див популизъм - оставете партиите без финансиране, води рано или късно до диктатура. Демокрацията е доказала, че с работеща многопартийна политическа система дава най-добрите резултати и е най-полезна за хората. Но ние трябва да решим - не само за сумата на субсидията, а и за какво да се харчи тя. Субсидията трябва да бъде регламентирана - за какво ще се дават тези пари. Ние например много харчим за църкви, манастири, джамии, за хора с увреждания, за болни деца. Имаме ли право или не. Всичко това трябва да се регламентира. С тази партийна субсидия можеш ли да правиш телевизия И тук - моето предложение - БНТ и БНР да станат безплатни за всички партийни мероприятия по време на избори. За нас е важно да има правила - за какво могат да се харчат парите, да има рамка. Така че тези, които говорят за брак... Нека разберат, че ние се съгласихме заради бюджета, но сега ще диктуваме ние правилата", подчерта премиерът.

"Така че, Горанов, говорете с колегите от Обединени патриоти и да върнем темата отново за разискване. Благодаря ви и на вас. Пожелавам ви хубава събота. Ако бях такава неправителствена организация за правата на животните, вчера щях да организирам бурни протести. Убиха шараните! Иначе по Дискавъри - показват как хващат шараните, погалят ги по главата и ги пускат във водата... А на мен ми беше мъчно за рибите като ги дават по телевизията - едвам дишат", пошегува се накрая премиерът Бойко Борисов.

Сподели:
свързани новини
Кристиан Вигенин за партийните субсидии: Няма никаква договорка с ГЕРБ Кристиан Вигенин за партийните субсидии: Няма никаква договорка с ГЕРБ
Омръзна ми от интригите на ДПС. Внушават някакви сделки,...
на 06.12.2019
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 10606
архив

Двама непознати пътуват във влака. Единият гледа през прозореца и няма желание да говори. Другият се прокашля и казва: - А-хъм... казвам се Иванов. А вие? - А аз не - казва мълчаливецът и продължава да си гледа през прозореца.

няма нови новини
Днес: 7
hot
най-четени новини в момента
сега
2291
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов с въздействаща реч на среща на високо равнище на ООН: Необходима е пълна мобилизация на международната общност (ВИДЕО/СНИМКИ)
x
Фурмите – храна за мъже
x