Вход
София
Времето в София 10 o C

ПЪРВО В ПИК TV! Борисов и министрите с горещи данни за борбата с коронавируса - премиерът обеща помощ от банките до дни (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

ПЪРВО В ПИК TV! Борисов и министрите с горещи данни за борбата с коронавируса - премиерът обеща помощ от банките до дни (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

на 28.03.2020
92684
0
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов и министрите с горещи данни за борбата с коронавируса - премиерът обеща помощ от банките до дни (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
28.03.2020
0
92684

Премиерът Бойко Борисов запозна обществеността с мерките, които ще бъдат предприети за запазване живота и здравето на населението от върлуващия коронавирус, както и тези, които ще бъдат взети за запазване на жизнеността на икономиката и възстановяването й след пандемията.

"В министерски съвет ще се провеждат брифингите, защото тук първо самият щаб изнемогва, освен това сутрин не са достатъчно точни, защото идва в ранния следобед. Защо тук? Защото виждате през колко метра сте, взимат се мерки, сигналът се дава на всички, абсолютно прозрачно. Мисля, че за здравето на самите журналисти и самият щаб това е по-добре, затова така", каза за промяната на мястото и часът на провеждането на брифингите на Националния щаб, премиерът Борисов.

Той съобщи още и, че е приключило заседанието на Тристранния съвет, а постановлението на министерски съвет ще бъде издадено в понеделник.

"Продължаваме да работим. Първата и единствена най-важна грижа е животът на хората. Възложих на щаба още веднъж да прегледат всички лекари, медицински сестри, шофьори на линейки, РЗИ-та, всички, които са работили с коронавирус, да няма нито един пропуснат. Паралелно с това съм възложил на Николов да създаде щаб от доброволци, ние вече имаме над 3000, които главно са по линия на противопожарната охрана. За радост желаещи има. Там, където има необходимост да бъдат взети, утре ще се направят телефони, защото в условия на извънредни мерки, има и мародери, да се взимат адреси и да се подпомагат нуждаещите се. 

Днес в 16 часа водихме един час разговор с шефа на МВФ, защото исках да се запозная с мерките, които се взимат по света. Към този момент България се дава за пример за адекватни, бързи и точни мерки. Светът се готви и реално има пари за три месеца, ако стане шест, девет, тогава нямаме отговор на въпроса. Тестът днес ми е отрицателен, пуша, затова кашлям. Затова разговарях с ръководителите на двата синдиката, освен да защитим и да има пари за хората на първа линия, възложих да се мобилизират курсантите, които не са на училище сега, да помогнат особено на КПП-ата и да помогнат на служителите, които всеки ден са на пътя.

81 държави са заявили за пари, това никога не е било, Кристалина каза, в най-лошия случай са били 3-4 държави. Виждате и в САЩ, президентът Тръмп разпореди на големите корпорации да спрат да работят и да произведат за 1 месец респиратори. В нашата икономика проблемът е в тези предприятия, особено в автомобилния сектор, които са вързани със заводите-майки в Европа. Когато те не работят, не е е необходимо да се произвежда продукцията. Снощи говорих с Меркел и Курц, иснитски всички се молим и този пик, имаме още починали българи, вървим нагоре по кривата, по-бавно от другите, но това е следствие мерките.

Освен здравето, най-важното е след това да запазим работниците, за да може след кризата, дай Боже, да започнат да работят. Реално "Сребърният фонд" и фондът АЕЦ "Козлодуй", резервът не трябва да пада под 5 млрд. Имаме около 5 млрд. буфер. Да, може да вземем заемни пари, но всеки заем после се връща, но ще ги връщат децата ни и следващите поколения. Икономиката в света няма да тръгне стремглаво нагоре. Китай си възстанови около 80% от икономиката. В целия свят се доставят стоки от първа необходимост от Китай. Снощи Меркел ме похвали, че съм реорганизирал производството - шлемове и облекла сами си произвеждаме. 

Да не говорим, че дойдоха и посланици, да вземат мостри и да могат да ги сертифицират. Произвеждаме с хиляди тонове спирт на месец. Проблемът дойде в първия момент, че той трябва да се денатурира. Вие знаете, че има спирт за ракия, който се пие и медицински спирт, в който има още три компонента. Промяната стана в рамките на дни. Нещо повече - имаме да произвеждаме и продаваме спирт и за други държави. Направихме преглед на леща, боб, царевица днес, за да успокоим и животновъдите и как да не понесат щети и в тази сфера да сме готови за подкрепа.

Вижте колко са парите на бизнеса, на физическите лица и колко са в резерва. Трябва ли всеки за каквото се сети да каже държавата да ни плати? Когато си здрав и млад и да нямаш работа, все нещо ще направиш, възрастният човек разчита на пенсиите и този резерв няма да го пипаме. Оставам с впечатлението, че някои хора в тази криза искат да вземат от държавата, сиреч от себе си. Тези пари, в тези постановления, в момента ще ги направим. Така, че и с фонда, и с други колеги, това, което като мерки, финансови, гледаме да сме в същия обем. Аз съм оптимист, ако Господ е с нас, ако в рамките на три месеца... Някои ме обвиняват, но вчера отидох на границата и сега няма опашка от тирове, разбира се, след разговорите, за един ден турската страна спомогна да минат на територията на Турция и днес турският министър на транспорта е уволнен без обяснения.

Монтират се навсякъде най-модерни термокамери. Докато вървят тировете и зелените коридори, икономиката на Европа, а и нашата, ще има живот. Това сме правили днес. Очакваме от болниците, особено за дезинфекция да отменим санитарите и сестрите. Виждате, само преди пет дни, не обичам никога да говоря предварително. Моят приятел Борис Джонсън каза, че не трябва да има карантина, но и него и здравният му министър, ги хвана. Да имаме упованието на Господ. 

Тази драма за бързи и кратки тестове, вчера чехите казаха, че 300 000 дават грешки. Виждам, че има някои, които в кризата дават идеи, които ще струват на държвата половин милиард", каза още премиерът.

"Ако са прави тези хора, ние ще го направим. Мислете, дай Боже да излезем след три месеца, ще дойдат и ще кажат дайте пари да излезем от кризата, но ние ще сме ги изхарчили неразумно. След три месеца, след четири месеца, ще ми задавате въпроса какви ще са мерките сега за възход на икономиката. Турзимът да не говорим, там надали има в света човек, който да каже как ще се балансира този бранш, а почти всички държави имат добри пера от БВП от сектор туризъм. От мен толкова", завърши Бойко Борисов.

"Ние всяка година правим такива ваканции, но сега ще се наложи тази ваканция да е един-два месеца. Всички ваксини могат да бъдат направени в първия възможен момент", отговори на въпрос на ПИК TV главният дъържавен здраве инспектор Ангел Кунчев за забавянето на имунизациите на новородените.

"Всички се реорганизират в движение. Тези, които успяха, други са вързани - кога ще тръгнат фирмите-майки да работят, никой не може да ти каже в момента. Много малки кухни и ресторантчета започнаха да разнасят по домовете. Малкият бизнес по-бързо се преориентира, решаваме ден за ден. Много е важно да се слагат парите на правилните места, за да останат живи. Светът е в изключително тежко положение, такава криза никой не си спомня. Искам да питам колегите от НАТО и аз мога да хейтя, където правим огромни вноски, но се оказа, че кибератака могат да си изкарат някой имейл, да стане скандал и толкова. Харчим милиарди за въоръжение, ние нямаме ли планове за биологична война? Тя е била много по-реална. Много обичам на съвета, на по-големите да им задавам въпроси, много сериозно мълчание по темата. Ако сме се готвили за война, сега да деблокираме резерва на НАТО. Реално ние в момента не може да воюваме, победени сме от вируса.

А иначе, ние много правилно балансирахме финансите последните 4 години, имахме БВП за радост, който растеше. Заплати, пенсии и доходи скачаха с минимум 10%. Истински се моля да издържим три месеца с тези пари, ако сме разумни, ще ни стигнат парите и тогава от фондовете за възстановяване, да теглим пари за ускоряване на производство. На този момент да взимаме пари с високи лихви, правим нещо по темата, сърби ме на езика, за пакета мерки с банките, за всичко, което много хора ги интересува. Обещаха ми до сряда, защото това, което и фонда предупреди - внимавайте какво правите с банките. Ние лесно можем да се направим на добри. България това го изживя, парите станаха вестници, банките през 1997 г. падаха една след една. Просто обещаха ми до сряда да са готови", каза още в пространната си пресконференция Борисов.

"После, ако не се спазват мерките, които щабът даде и по света, видяхте какво стана в Турция, до вчера не ги спазваха и видяхте какво стана днес. И сега колегите излъчват по телевизиите празните Лондон, Париж, това е гледка, която и по филмите не сме гледали. Ти си млада жена, аз влизам в тази възраст над 60. Пак ги умолявам, рискът за тях е голям. Едно време имаше шеги, не е уместно да ги говорим. Умолявам ги да не излизат, да изчакат, да издържат, трябва да го направим, за да не задръстим болниците, за да не умират хората по улиците така, както го гледаме по света, Италия, Испания", обърна се емоционално към възрастните хора премиерът.

"Църквата е Божа работа, не се меся на Господ у работата. Говорил съм с всички владици, да са по-настрани хората, да влезе, да си запали свещичката, да се помоли и да излезе, да влезе другият. И да ми разпореди щабът, няма да го изпълня, няма да затворя църквите, затова си говоря лично с владиците, те са интелигентни и знаят", заяви още веднъж премиерът.

"Аз разчитам на по-младите да въздействат на своите родители, баби и дядовци. Те четат по телефона, да отидат да им кажат стой си вкъщи две седмици, искам да си имам след това пак баба и дядо. Всеки ден и вие го пропагандирате, само благодарност към медиите как помагат. Предложи ли ми щабът, ще приложим и тази мярка, но е много важно самосъзнанието. Моята секретарка е възрастна и не я пускам. Тея, които имаха неползвана отпуска, пуснахме ги да си изкарат отпуската, като свърши кризата, дай Боже, да си работим на макс", завърши Бойко Борисов. 

"В Щаба все повече на брой пристигат предложения за включване на доброволци. Благодарим за техните инициативи. В момента има около 3260 доброволци, обучени преди всичко за пожари. Това са доброволци в 233 общини. Най-активни са хората в Пловдив, Варна, София, Бургас", изтъкна шефът на пожараната главен комисар Николай Николов.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 30490
архив

Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педераси!

Глас от групичката:

- Двама педераси, аз съм преводачът!

няма нови новини
Днес: 15
hot
най-четени новини в момента
сега
1248
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов и Вучич след полета над АМ "Европа" и "Балкански поток": Символично слагаме край на карантината на 1 юни. Стигаме за 3 часа до Белград (ВИДЕО/СНИМКИ)
x
Ето ги сексуалните техники, които радват мъжете тантрично
x