Вход
София
Времето в София 1 o C

ПЪРВО В ПИК TV: Борисов и министрите с разкрития след спешното съвещание заради хакерската атака - Горанов: Засегнати са 3% от данните и няма опасност от финансови злоупотреби (ОБНОВЕНА)

ПЪРВО В ПИК TV: Борисов и министрите с разкрития след спешното съвещание заради хакерската атака - Горанов: Засегнати са 3% от данните и няма опасност от финансови злоупотреби (ОБНОВЕНА)

на 16.07.2019
78669
32
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов и министрите с разкрития след спешното съвещание заради хакерската атака - Горанов: Засегнати са 3% от данните и няма опасност от финансови злоупотреби (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
16.07.2019
32
78669

Премиерът Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов и министърът на вътрешните работи Младен Маринов излизат с първи подробности след хакерската атака срещу НАП, заради която бе свикан спешен съвет по сигурността, както първо ПИК съобщи. 

Министър-председателят събра около 9,20 ч. тази сутрин на съвет по сигурност шефовете на всички служби, както и министрите, за да видят колко е тежко положението, колко и какви данни са изтекли, както и да обсъдят действията след атаката. 

В 11 часа репортерът на ПИК TV на място съобщи, че изявленията след срещата ще започнат всеки момент и журналистите бяха помолени да приготвят микрофоните си на указаните места до колоните в залата за брифинг в Министерския съвет. Все още не е ясно кой от министрите ще даде повече информация или самият премиер. 

Министър Младен Маринов съобщи, че на срещата са обсъждани установените данни за атаката. "От руски домейн е изпратено съобщението до български медии с линкове, които водят до сървър, на който е качена информация. От проверката на част от нея, която продължава, става ясно, че информацията съвпада с данни на сървърите на НАП. Това потвръждава, че е извършен нерегламентиран достъп до сървърите на НАП.

Екипите продължават работа за минимизиране на щетите и укрепване на сигурността. По заповед на премиера се проверяват и сървърите на всички държавни институции", заяви Маринов. 

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че е установено, че информацията е част от базата данни на НАП. "Около 3% от информацията от базата е засегната. Има изтекла и данъчно-осигурителна информация, но тя не е достатъчна, за да се направи цялостен извод за финансовото състояние на дадено лице. 

НАП е една от най-достъпните от гледна точка на комуникации, тъй като 114 услуги се извършват онлайн за гражданите. На ден има хиляди справки, които се извършват.

Една от услугите, въведена през 2012 г. е установено, че е по-уязвима. Това е такс рефънд система, която се ползва за възстановяване на ДДС от български граждани, които са извършвали сделки от чужбина.

Проверяваме дали злонамерените действия са извършени от вътре, тъй като не изключваме никакви варианти. 

Ще поискаме съдействие и от европейската служба по киберсигурност, тъй като подобни мащабни атаки са сериозни. 

Сега сме ограничили достъпа до тази услуга, която се счита за по-уязвима от аналатиците. 

Стараем се обаче да запазваме и развитието на електронното управление и да предлагаме онлайн услугите за гражданите. 

Не ми се иска да търся връзка, както в думите на министър Маринов, с придобиването на изтребители, тъй като атаката е осъществена по-рано и още анализираме защо данните са разпространени сега. Не искаме да се правят спекулации по темата преди анализите да са готови. 

Тъжният извод е, че светът е в кибер война и кибер сигурността е тема, която ще става все по-важна и виждате, че тя е актуална във всички държави", заяви Горанов.

По думите на финансовия министър няма опасност за българските граждани, чиито данни са изтекли. "Наивно помолихме тези, които са качили информацията да я свалят, но не получихме отговор. Колко граждани засяга, няма точни данни. Записите са милиони, но те може да се отнасят за едно и също лице. Тепърва установяваме точния брой лица. 3% от базата е изтеглена, както ви казах. Но това не са класифицирани данни, а са качени от самите граждани в декларациите им и от тях не могат да се направят заключения за финансовото състояние на определено лице", съобщи още той. 

На въпрос на ПИК кога ДАНС са съобщили за атаката и щом данните са източени отдавна, не се ли е знаело това по-рано и медиите или ДАНС са съобщили първи, Горанов отговори, че това е станало вчера, след като информацията е изпратена от хакерите на медиите. "Никой не е защитен от подобно посегателство и тепърва ще се произнесе за това и комисията за личните данни", каза още той. 

На въпрос на медията ни дали ще има оставки в НАП или ДАНС, Горанов заяви, че специалисти в публичния сектор се намират трудно. "В частния сектор тези специалисти получават в пъти повече и затова е трудно ние да си позволим да сме конкуретноспособни. Говорихме на съвета за това, но въпреки всичко едва ли можем да си позволим много кадри. Ще работим обаче за изграждане на специализирано звено от специалисти. Финансовата сигурност на държвата към момента не е застрашена, но е неприятно репутационно да се уязви най-развитата онлайн агенция и може би това е целено. Но виждате, че това се случва и в Германия, и в много развити сържави. Тук идва въпросът за отворените системи за отдалечено административно обслужване и балансът със сигурността. Десетки милиони запитвания има към сървърите на НАП за година и няма гаранция, че едно от тях или няколко няма да са зловредни. Такива неща са се случвали досега, но ние сме се справяли", заяви Горанов и коментира, че и Мария Габриел е уведомена и тя съдейства за помощта на експерти от ЕС по киберсигурност. 

Припомняме, че от снощи ДАНС, МВР и Националната агенция за приходите (НАП) проверяват сигнал за изтичане на данни от масивите на приходната агенция, както ПИК съобщи.

По-рано вчера на електронната поща на определени медии е получен линк, от който може да се изтеглят файлове, за които се твърди, че принадлежат на Министерството на финансите. В момента се извършва проверка дали данните са реални. По първоначална информация атака е станала преди година, тъй като данните са от тогава. Не е ясно защо се пускат едва сега и експерти коментираха, че вероятно става дума за хибридна война, заради закупуването на американските изтребители Ф-16.

В писмото си хакерите заявяват, че е бил „пробит” един от сървърите на Министерството на финансите и през него е източено съдържанието на над 110 бази данни. „Над 5 млн. български и чужди граждани са засегнати”, пишат те. За доказателство е приложен линк към част от задигнатата информация. Проверка в съдържанието на архива показва голям брой файлове с имена, сходни с тези на институции като НЗОК и Агенцията по заетостта. Те поне на пръв поглед съдържат експортирани данни от масиви.

Някои от колоните са нечетливи или са свързани със системни кодове, но други съдържат, например, низове, които приличат на ЕГН и ЕИК номера на физически и юридически лица. Минути преди 17 ч. вчера на сайта на НАП е публикувано съобщение, според което „НАП и специализираните органи в МВР и ДАНС проверяват сигнал за потенциална уязвимост на компютърната система на Националната агенция за приходите”. Разследващите проверяват дали данните са реални.

Мотивите на хакерите са неясни, но съобщението им приключва с призив създателят на „Уикилийкс” Джулиан Асандж да бъде освободен. "Правителството ви е умствено изостанало. Киберсигурността ви е пародия", пишат извършителите на кибератаката.

 Вижте изявленията на министрите след съвета във видеото на ПИК TV:

Сподели:
Напиши коментар »
(32)
1
..........БАЦО СААБРА ПРАСЕТАТА......ГАНЬО БЕЗ ГАШТИ......А ТЕ С КАСКИ !......
2
..................ТЕКСТ............ПРАВИТЕЛСВОТО ВИ Е УМСТВЕНО ИЗОСТАНАЛО !......ТАКА ПИШЕ !............ ........................................ВААПРОС.......БАЦО......ШО .....ПРАВИТЕЛСВОТО ВИ Е УМСТВЕНО ИЗОСТАНАЛО ?........
3
А В ТЪРГОВСКИЯ РИГИСТЪР,КАТО ВЛЕЗНЕШ И ВИЖДАШ СВОБОДНО ЕГН,РЕШЕНИЯ И КАКВО ЛИ ОЩЕ НЕ - ХАКЕРСКА АТАКА НА СВОБОДНА ПРАКТИКА ЛИ Е!!!! ИЛИ ТОВА БЕЗОБРАЗИЕ МОЖЕ!!!АМИ ДАЙТЕ ДА СИ ВЛИЗАМЕ СВОБОДНО И В НАП И ВСЯКЪДЕ ДРУГАДЕ,КАКТО Е В ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР И НЯМА ДА СЕ БРОЙ ЗА ХАКЕРСКА АТАКА!!!ВСЯКА МИНУТА,А ЗАЩО НЕ И СЕКУНДА ИМА "ХАКЕРСКА"АТАКА В ТЪРГОВСКИЯ-БОЛ ДАННИ!!!
4
Ро.сен Гео.ргиев Ди.митров ---LZ1RGD--ЕГН 73 09 29 66 64-- Е бан Рош ко--Е БАНИЯ.. // бивш шофьор на ТИР,напиван и е бан от двама руски тир-аджии преди 9 години в Холандия // ... София кв Лозенец ул Кричим №3 вх В ет 4 ап 32 .. тел...087 7 58 38 45....088 9 67 66 78..http://roshko vip.snimka.bg/.....Единственият трол разкрит в нета..От А до Я..!!!!
5
Искам Премиерът и министрите да коментират това.
6
demek ako e imalo takava ataka chres nap tova nali beshe nacionALNA AGENCIA PO PRIHODITE ZNACHI NESAME LICHNO ZASEGNALI SHTOTO NEMAM U BGTO PRIHODI E OPRAVIAITESE TIA SAS PRIHODITE
7
Най-изостаналият умствено е добичето от Банкя. Му-у-у-у-у . . .
8
Ро.сен Гео.ргиев Ди.митров ---LZ1RGD--ЕГН 73 09 29 66 64-- Е бан Рош ко--Е БАНИЯ.. // бивш шофьор на ТИР,напиван и е бан от двама руски тир-аджии преди 9 години в Холандия // ... София кв Лозенец ул Кричим №3 вх В ет 4 ап 32 .. тел...087 7 58 38 45....088 9 67 66 78..http://roshko vip.snimka.bg/.....Единственият трол разкрит в нета..От А до Я..!!!!
9
Очаква се Румен Тъпото да изкаканиже поздравление за руските хакери!Дали са му публикували доходите от рушвети в момента и за 15години назад,когато е отговарял за доставките на ВВС!
10
Абе,ПИК,вашата медия получи ли въпросня линк,или хакерте не ви броят за живи ?
11
Какво стана с руската версия и световна конспирация на Малоумник Маринов? Управляващите ни малоумници, заради орални дейности към презокеанските си господари, изобщо няма да разберат, че ще ни вкарат в брутален дипломатически скандал!!! Ама, прави са хакерите - от умствено изостанали плодове и зеленчуци и цялата им свита от гадинки и калинки, какво да очакваме?
12
За този знаехме, че е малоумник и днес го доказа за N ти път! Кой ги монтира на този пост, другия отдавна доказал се малоумник. А ако се докаже, ме не е от там, какво правим? Ум царува, ум робува, ум патки пасе!
13
Мутренската кочина не представлява интерес за никой,освен за местните управляващи,да заличават кражбите,чрез дългове,подобно на аферата с Агенцията по вписванията. Другото е дрън-дрън-дрън.
14
за "машинно" гласуване.
15
Във война сме ама кибер а ние купуваме изтребители вместо компютри за нанасяне на удар срещу агресорите
16
Атаките са поръчани от Посрано
17
Защо си мисля, че тази атака е поръчана от тези, които разбиха, имотния регистър, за заличаване на кражбите през последните 10 години. През тези години управлява ГЕРБ. Ние сме феодално владение на Вожда.
18
Маринов казва 5 милиона а Горанов казва 3 процента българи ееее оставка и съд с тези лъжи
20
Б. Б. - Бай Баньо на извънредното заседание на съвета за сигурност е оборил категорично обидните думи на хакерите, че е изостанал умствено... Напротив - признал е, че той лично е умствено ИЗБЪРЗАЛ, защото още преди да стане умен, вече е станал милиардер...
21
Незабавни оставки в ДАНС!!!! Пак са си бъркали в носа тия и са проспали всичко!!!
22
Spoko другари гербари какво толкова. Първия партиен и държавен ръководител ще оправи теча с малко кълчища.
23
отговор на коментар
съдете държавата и в Страсбург
24
Който лъже аут. Така правят в белите държави..
25
2012 г. е закупен и инсталиран уязвим софтуер. Кой беше тогава на власт, че не се сещам? Как така са знаели, че е уязвим, но са допуснали да бъде ползван за толкова чувствителна информация? Защо е закупен уязвим софтуер, икономии ли са правили? Сещам се за един човек в държава, който казва какво да се прави, значи той има пръст в тази работа. Същият е отговорен за всичко, което се случва и трябва незабавно да подаде оставка, а ако не го направи, ще трябва принудително да бъде отстранен от поста. Има и друго - 2012 Цецо е бил вътрешен министър, имал ли е достъп до информационния масив на НАП? Мисли ли се в тази посока и правят ли се проверки?
26
Орешарски пак е виновен, но по скоро някои хакери от Марс са издебнали задрямалото МВР и са направили тази беля с цел свалянето на изключително високият рейтинг на управляващите.
27
Браво на Владко Финснсистчето, как правилно изчисли, ме 5 000 000 са само 3 процента!!! Защо учих Висша математика, Владко веднага изчисли правилно. Така правилно изчислява и Вожда Винету, той никога не греши, освен когато спи! Му-ха-ха!!!
28
А ТИКВАТА знае ли изобщо какво е това СЪРВЪР?! Та той не може дори PC-то да си включи, чак бил "разпоредил"...Хахахахаха EБATИ МАЛОУМИЕТО.
29
По това време Бойко беше взел на ръчно управление електронното правителство, сигурно е смятал, че електронното правителство е по-доходно от строежа на магистрали... Цвъцко и той раздаваше акъл, например на административния съд по-бързо да приключва делата за собсвеност върху технологията, с която Сименс направи паспортите.
30
Ако сме 7милиона, 5000000 са над 70%, а не 3%. Изтекли са данните на всички активни хора.
31
Някой представял ли си е, че е възможно за 10 г да бъдат гушнати десетки милиарди обществени средства и държавата да се превърне в територия, благодарение на шепа неграмотни престъпници, за които нац.сигурност, народ и държава са едно голямо нищо
32
Прилича на политическа поръчка цялата сага!Стил Кучкови!Все едно някой трол пише коментар!На какво ли не са способни червените идиоти за едни избори!А може и прокопиевите откачалки да са в играта!Дори и данните на хората не им дреме!Като цяло не е чак такъв проблем,а и възможност да си увеличат защитата!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас арестът на Нено Димов е:
Общо гласували: 5197
архив

– Да знаеш, мамо, никога няма да изляза с мъж, който хърка нощем. – Добре, дъще, но все пак бъди внимателна при изпитанията!

 

няма нови новини
Днес: 173
hot
най-четени новини в момента
сега
3581
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: СЕМ избра Андон Балтаков за шеф на БНР (ОБНОВЕНО)
x
ЗВЕЗДИТЕ ГОВОРЯТ: Нищо не е случайно, денят е изпълнен с мистика
x