Вход
София
Времето в София 12 o C

ПЪРВО В ПИК TV! Борисов и министри на спешна среща с план за действие заради водната криза - захранват Перник от водосбора на Белмекен (ОБНОВЕНА)

ПЪРВО В ПИК TV! Борисов и министри на спешна среща с план за действие заради водната криза - захранват Перник от водосбора на Белмекен (ОБНОВЕНА)

на 18.01.2020
52148
46
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов и министри на спешна среща с план за действие заради водната криза - захранват Перник от водосбора на Белмекен (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
18.01.2020
46
52148

Премиерът Бойко Борисов свиква среща с министъра на околната среда и водите Емил Димитров, на икономиката Емил Караниколов и на енергетиката Теменужка Петкова във връзка с представяне на проекти за решаване на водната криза в Перник.

ПЪРВО В ПИК: Борисов представя проектите и решенията с водната криза в Перник

ПЪРВО В ПИК: Борисов представя проектите и решенията с водната криза в Перник

Министър-председателят Бойко Борисов ще проведе среща с...

на 17.01.2020

Минути преди 9 часа те са пристигнали в Министерски съвет, съобщи на място репортерът на ПИК TV Вероника Янкова.

На работна среща при премиера Борисов ще бъдат обсъдени всички варианти за преодоляване на водната криза в Перник и региона.

На разговора ще присъстват още кметовете на София и на Перник - Йорданка Фандъкова и Станислав Владимиров, областният управител на Перник Емил Костадинов, както и представители на държавната и общинската администрация.

Заседанието стартира в 9 часа и след него бяха съобщени решенията. 

Емил Караниколов съобщи, че както е решено се отбива вода от Белмекен и това вече се прави. В понеделник МС ще предложи на Столична община да разреши възмездно преминаване на обеми вода през тръбите на София до Перник чрез нов тръбопровод.

 Борисов събира министрите заради водната криза

Борисов събира министрите заради водната криза

Министър-председателят Бойко Борисов свиква среща с...

на 18.01.2020

"Възнамеряваме да включим водопровод от Мало Бучино до Перник средно от около 300 л в секунда  и това няма да ощети София, тъй като тази вода е специално насочена от Белмекен. Срокът е до 45 дни за изграждане на тази мрежа", обясни министър Караниколов. По трасето се предвижда да има и пречиствателна станция, като има възможност и за байпас - от София към Перник, но и при нужда от Перник към София. По този начин ще има възможност за водоснабдяване, докато се чака снеготопенето и се възвърнат обемите в Студена.  

Той увери, че в същото време цената на водата в Перник няма да бъде променяна. 

Емил Димитров на свой ред обясни какво е открил по време на проверката в Перник и заяви, че подобни пренасочвания е имало няколко пъти от 1993 г. досега и водата от Белмекен е в добро състояние и през годините този дебит е наличен за обезпечение на Перник, а и няма да има проблеми за дебита на язовир Белмекен. 

Кметът на града Станислав Владимиров благодари за идеята да се ползва подземната водопроводна мрежа на столицата, като обеща, че тази вода няма да изтече, тъй като започват ремонтите на водопреносната мрежа в Перник, както и на пречиствателната станция. 

Борисов му поръча незабавно да се ремонтира, за да не се губи водата по стари тръби и аварии. 

Кметът Йорданка Фандъкова заяви, че още в понеделник ще събере министрите с екипа на общината, за да може гражданите да разберат всички детайли и да са уверени, че няма да бъде засегнато водоснабдяването на столицата. "Говорим само за използване на водопреносната мрежа, ако то бъде одобрено от Общинския съвет", каза тя. А след нея шефът на НЕК увери, че има достатъчно вода във водосбора на Белмекен. 

Петя Аврамова заяви, че МРРБ има готовност бързо да изпълни процедурите по техническата подготовка и стартиране на строежа на допълнителната връзка. "В спешен порядък имаме готовност да осъществим всички процедури", каза тя и стана ясно, че всички територии, през които минава трасето от 13,5 км към Перник са държавни и няма да се налагат отчуждавания. Стойността пък е около 25 мн. лв., които са осигурени. 

Борисов помоли Нанков да съобщи какво се случва в Шумен и Търговище и зам.-министърът заяви, че започват ремонти на язовир Тича и водопровода. Водата в Шумен пък ще потече утре, а в Търговище днес, тъй като е решен проблемът с аварията. 

"Благодаря на министрите, че всеки ден работят по кризата. Уверявам, че през този нов водопровод ще отива вода само от Белмекен и ще се ползва структурата на София, без по никакъв начин да се засяга водоподаването на столицата и да се взима от тази вода. Ще се ползва само трасето на "Софийска вода", увери премиерът и напомни, че и за София се работи по осигуряване на допълнителни количества при нужда и няма да има проблеми в столицата.  

Премиерът допълни, че са разглеждани различни предложения, включително от пещерите да се взима вода, но е преценено, че това може да доведе до екокатастрофа. "Работете бързо и да се реши този проблем. Защото 50 години не са правени тези неща, а сега ние трябва да правим всичко накуп. Кое да правим за Шумен - магистрала Хемус или водопровода? Трябва навсякъде да се решават тези проблеми и да не се допуска изтичане на водата", каза Борисов и после честити рождения ден на Теменужка Петкова, подсетен от Владислав Горанов. 

После премиерът коментира темата с дрехите втора употреба, заради недоволството на Асоциацията за внос на дрехи втора употреба. "Ние не сме разглеждали като боклуци тези дрехи. Ние не сме коментирали тази асоциация за дрехи втора употреба.  Става дума за отпадъци, които влизат в страната и се горят, тях проверяваме. Затова съм наредил в цялата страна МВР, ДАНС да проверяват това и се работи съвместно с прокуратурата", обясни премиерът Бойко Борисов. 

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 11745
архив

Млада двойка на 14 февруари в ресторант:
- Келнер, още една бутилка вино!
- Ама, мило, днес има и друг празник...
- Верно! Келнер... и порция панирани сърчица!

няма нови новини
Днес: 10
hot
най-четени новини в момента
сега
1918
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Голяма трагедия в семейството на Татяна Лолова - рак погуби племенницата на актрисата
x
ЖЕНСКИ НАРЪЧНИК: Вредно ли е да спите с мокра коса
x