Вход
София
Времето в София 11 o C

ПЪРВО В ПИК TV: Борисов на инспекция в автомобилно предприятие - разкри каква помощ ще получи бизнесът (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

ПЪРВО В ПИК TV: Борисов на инспекция в автомобилно предприятие - разкри каква помощ ще получи бизнесът (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

на 26.09.2020
26921
0
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов на инспекция в автомобилно предприятие - разкри каква помощ ще получи бизнесът (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
26.09.2020
0
26921

Премиерът Бойко Борисов е на инспекция в автомобилен завод. Той разпита как се прилага мярката 60/40.

А от ръководството му отговориха, че не са съкращавали хора и получават помощ по програмата 60/40 още от началото на пандемията, а общо за всички дружества получават около 800 000 лева на месец.

Той напомни ,че от другата седмица фирмите ще могат да получават средства за детски кътове и забавачки в предприятията - между 50 000 и 150 000 лев. Изтъкна и другите две нови програма за бизнеса. С 68 млн.лев за фирмите, които с над 500 000 лева, както и 80 млн за малките и средни фирми за преустрояване на производствата в условията на коронакриза.

Борисов поясни, че за разлика от други негови колеги бързо вкарали мерките. Всичките усилия са били, за да няма затваряне на производства и икономиката да работи. Напомни, че Великобритания изтеглила 40 млрд. паунда дълг.

Мерките за бизнеса щели да ги вкарат веднага, и да не се "психясат" хората, че няма да има работа.

"Каквото е необходимо, подкрепяме хората. Сега вкарваме две нови мерки за подпомагане бизнеса - заяви Борисов. - Заложили сме, има в бюджета средства. Подготвили сме се и като гледам, може да участвате и вие.

Имам един приятел Хасан тук. С него имаме един бас за прохода около Айкос. Пътя за Люляково е много хубав, но от Айтос насам. Сега ще започнат да пътуват вместо през Рижкия, през Провадия.

На Айтос имаме кмет, на Провадия - също. В цялата долина са на ДПС, отчете още той. 

От фирмата заявиха, че ако преди работниците са работили по 2 часа и половина сега пътуват два пъти по-бързо.

"Нали някой път ни обвиняват в глупости, че сме си помагали с ДПС, ами от 9 кметове като са 10 на ДПС, ние какво да не направим пътища ли. Това е за хората, за семействата им, за работните места", каза премиерът.

От фирмата заявиха, че произвеждат оборудване за линейки, имат допълнителни поръчки и заявки. Нанков добави, че има обществена поръчка за 400 линейки и 20 милиона за медицински хеликоптери. Борисов пък заяви, че ще има нов спешен център в Монтана, където ще има такъв хеликоптер.

"Докато другите само говорят, нашата сила е връзката с хората, има ли работни места и икономиката расте, всичко ще се нареди", обобщи Борисов.

Борисов добави, че у нас има 250 завода в Автомобилния клъстър. "Тук хората да дойдат и да видят какви ливади са били, а днес какво има", заяви още премиерът.

При обиколката на Борисов в завода, се видя, че се спазват всики здравни мерки, работниците са с маски, на достатъчна дистанция, а тези които могат, работят и с ръкавици.

"Допълнителни 68 млн. лв. предвижда правителството за подкрепа на предприятията с над 500 000 лв. оборот и други почти 80 млн. лв. се отпускат за малките и средни фирми, за да имат възможност да адаптират производството си за работа в условията на пандемия". Това обяви още министър-председателят Бойко Борисов в с. Люляково, където посети предприятие за автомобилни кабели и системи, ползващо подкрепата на държавата по линия на мярката 60/40 за запазване на заетостта.

Премиерът Борисов добави още, че от следващата седмица всички фирми ще може да разчитат и на допълнителни средства между 50 000 лв. и 150 000 лв., с които да бъдат изграждани детски кътове, така че да има повече гъвкавост и улеснение за работещите родители. За тази мярка са предвидени 15 млн. лв.

„Каквото е необходимо, подкрепяме фирмите, за да може да работят. Това е важно за хората“, категоричен беше премиерът Бойко Борисов. Министър-председателят посочи, че в условията на пандемия е важно да не се допуска затваряне на производства и икономиката да продължи да работи. Това е и причината правителството да реагира бързо и да въведе навременни и адекватни социално-икономически мерки. „Вкарахме мерките веднага, за да може хем да се работи, хем хората да са по-сигурни“, добави премиерът. „Докато другите говорят, ние работим, силата на правителството е връзката с хората“, каза още Борисов.

Пред министър-председателя Борисов ръководството на предприятието в с. Люляково изрази удовлетворение от подкрепата по мярката 60/40, от която фирмата се ползва още от стартирането й. „За нашите дружества има изключителен социален и икономически ефект. Административната тежест е много малка“, изтъкнаха представителите на предприятието. Те подчертаха, че от техните 1125 служители няма такива, които да са съкратени или да не са получили заплатите си, а помощта на държавата възлиза на около 800 000 лв за всичките им дружества.  

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34785
архив

- Какво ми разправяте, че дрехата е чиста вълна! Вижте какво пише на етикета - 100% памук! - А, това е за да лъжем молците.

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Здравните власти с аларма: За последната седмица е отчетен ръст на смъртността от 50% (НА ЖИВО)
x
САМО В ПИК: Топ астроложката Алена с пълен хороскоп за дъждовния четвъртък - късметът на Лъвовете изневерява, Везните два пъти да мислят преди да направят нещо
x