Вход
София
Времето в София 29 o C

ПЪРВО В ПИК TV: Борисов посрещна Вучич в България - полетяха с хеликоптер над магистрала "Европа" и "Балкански поток" (ВИДЕО/СНИМКИ)

ПЪРВО В ПИК TV: Борисов посрещна Вучич в България - полетяха с хеликоптер над магистрала "Европа" и "Балкански поток" (ВИДЕО/СНИМКИ)

на 01.06.2020
32246
0
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов посрещна Вучич в България - полетяха с хеликоптер над магистрала "Европа" и "Балкански поток" (ВИДЕО/СНИМКИ)
Автор: ПИК
01.06.2020
0
32246

Премиерът Бойко Борисов посрещна у нас президента на Сърбия Александър Вучич, който кацна на летище "София" минути преди 10 часа на работна визита. 

Двамата разговаряха във ВИП залата на летището на четири очи и обсъдиха двустранните отношения с акцент транспортна и енергийна свързаност, както и европейската перспектива на западната ни съседка, а визитата е по покана на Борисов.

"Добре е, че вече падна тази карантина, за да отворим пътуванията между нас, а и да видим какво правим по важните проекти. Въпреки коронавируса, не спряхме работата", каза Борисов, а Вучич го поздрави и заяви, че се радва, че най-после се виждат. Той дори се пошегува, че няма нужда от преводач и разбира всичко, което му е казал Борисов, след опитите на преводачката да цитира българския министър-председател, които сръбският президент не дочака.

Премиерът Борисов и президентът Вучуч изразиха увереност, че независимо от трудностите, породени от епидемията от COVID-19, ще продължи ускорената реализация на проектите, които са от огромно значение, не само за двете страни, но и за целия регион. Министър-председателят Борисов изтъкна, че въпреки коронавируса, в България не е спирала работата по изграждането на АМ „Европа“ и на „Балкански поток“. 

„Със завършването на магистралата пътуването между България и Сърбия ще бъде изключително бързо и лесно. Изграждането на АМ „Европа“ е важно не само за нашите две държави, но е и от ключово значение за обмена на стоки между Европа и Азия“, изтъкна премиерът Борисов. Министър-председателят акцентира върху напредъка по изграждането на отсечката между Драгоман и Сливница. „Работим усилено и очаквам близо 17 км от магистралата между София и границата със Сърбия да бъдат готови до края на годината“, посочи премиерът.

АМ „Европа“ ще свързва ГКПП „Калотина“ и Софийския околовръстен път. Тя е с дължина 48 км и е разделена на три части. Строителството на първите два участъка, по които се работи в момента, включва модернизация на съществуващия първокласен път I-8 между Калотина и Сливница. Третият участък от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента е с дължина 16 км и ще преминава по ново трасе.

По време на срещата премиерът Борисов запозна сръбския президент и с напредъка по строителството на „Балкански поток“. Газопроводът е с дължина 474 км и ще премине през землищата на 11 области в страната ни. За цялостната реализация на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската до българо-сръбската граница ще бъдат изградени и две компресорни станции – КС „Расово“и КС „Нова Провадия“. Те ще служат за повишаване на налягането по трасето на „Балкански поток“. „Проектът е от изключително значение за енергийна сигурност на целия Балкански регион. „След малко заедно ще видим мащабите на строителството“, обърна се премиерът Борисов към президента Вучич.

След разговора си в София те ще инспектират по въздух строителството на двата ключови свързващи проекта - автомагистрала "Европа" и газопровода "Балкански поток". Двамата отлетяха с хеликоптер.

Също по въздух Борисов и Вучич ще видят строящия се "Балкански поток". Той ще отвежда руския природен газ до Сърбия, от там до Унгария и Австрия. На сръбска територия са положени над 400 км от газопровода. 20 млрд. куб. м. е капацитетът на Балкански поток на вход от Турция. На изход към Сърбия ще е близо 13 млрд. куб. м.

Строящите се две компресорни станции по трасето на наша територия с най-съвременно американско оборудване ще дават възможност газът да се движи във всички посоки - както руският, така и този от газовата връзка с Гърция от терминала в Александруполис.

От 474-километровото трасе на "Балкански поток" у нас - 270 км е с положени тръби, а 150 км са заварените.

След инспекцията на АМ „Европа“ и „Балкански поток“, премиерът Борисов и президентът Вучич ще продължат обсъждането на теми от взаимен интерес за двете страни във Велико Търново, където двамата ще проведат работен обяд.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого подкрепяте в конфликта Борисов - Радев?
Общо гласували: 4936
архив

Група изгубени в джунглата пернишки туристи бяха открити по псуващи на майка папагали!

няма нови новини
Днес: 242
hot
най-четени новини в момента
сега
2533
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
БОМБА В ПИК TV: Българи на крачка от създаването на лекарство срещу COVID-19! Първи в ЕС стартирахме изследване - медикаментът се казва "Ивермектин" (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
ВНИМАНИЕ, ЖЕНИ! Как да изневеряваш така, че мъжът ти да не се досети
x