Вход
София
Времето в София 10 o C

ПЪРВО В ПИК TV! Борисов представи новата система за коронавируса и се ядоса на Радев за разхлабването на мерките: СЗО каза ясно: Да остане изолацията! Слушаме лекарите, не Менгеле. Няма да пусна хората и да кажа кои ще умрат (ВИДЕО/СНИМКИ)

ПЪРВО В ПИК TV! Борисов представи новата система за коронавируса и се ядоса на Радев за разхлабването на мерките: СЗО каза ясно: Да остане изолацията! Слушаме лекарите, не Менгеле. Няма да пусна хората и да кажа кои ще умрат (ВИДЕО/СНИМКИ)

на 04.04.2020
99221
0
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов представи новата система за коронавируса и се ядоса на Радев за разхлабването на мерките: СЗО каза ясно: Да остане изолацията! Слушаме лекарите, не Менгеле. Няма да пусна хората и да кажа кои ще умрат (ВИДЕО/СНИМКИ)
Автор: ПИК
04.04.2020
0
99221

Премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, здравният министър Кирил Ананиев, шефът на щаба за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски и председателят на "Информационно обслужване" представят национална информационна система за борба с COVID-19.

"Преди 10 дни млади момчета дойдоха при нас с предложение за система, която да улесни работата на щаба и да се включи всеки, който иска. Безплатно направиха това", заяви премиерът Бойко Борисов.

Ивайло Филипов от "Информационно обслужване" заяви, че е разработено приложение "Вирусейф", което всеки може да реши да свали и да се включи в събирането на информацията, която ще е в помощ на всички. "Има регистър на всички и заболели лица, който се ползва от здравните власти и МВР. В системата са предвидени множество интеграции с общините, РЗИ, гранична полиция и личните лекари, както и доброволците. Информацията, въведена веднъж, няма да се губи. Тя ще се прехвърля и към софтуер за анализи, който се ползва и в Южна Корея, Италия, Сингапур. Така, че гражданите получават информация, а държавата прави превантивни действия. Има и визуализация по географски карти. Гражданите могат да виждат и собствения си принос в обновяване на информацията", заяви шефът на "Информационно обслужване". 

Пламен Цеков от компанията "Скел Фокус", която е разработила софтуера, заяви, че денонощно са работили, като благодари и на доставчиците на мобилни услуги, които ще разпространят приложението и в понеделник то ще е достъпно. 

"Всеки гражданин доброволно може да го слави, за да информира за своя здравен статус, така че да информира всички власти и те да могат превантивно да вземат отношение. Приложението събира и гео данни, така че щабът да може да прави анализи относно здравното обслужване и нуждата от карантина. Това е важен елемент, за да се знае къде са заразените, къде има легла и къде да се прати линейката", заяви Цеков и отново подчерта, че даването на данни е на доброволен принцип. 

Личните данни, които се вкарват са имена, ЕГН, адрес, както и заболявания, ако има такива. "Данните отиват в Министерство на здравеопазването и МВР. Въвеждат се и симптоми - температура, кашлица, трудност при дишане, гадене, посиняване на устните, виене на свят, ако има такива. Така данните отиват при щаба. Симптомите могат да се обновяват в реално време", разкри още експертът и разкри, че до софтуера ще има достъп само МЗ и то ще бъде собственик на приложението. 

Опцията за локация, така че да се знае къде се намира потребителят, ще бъде по избор. Базата данни ще дава възможност и за анализи по географски принцип, както и ще може да прави прогнози за разпространението на заразата и ще се обогатява, колкото повече данни се вкарват. Достъп до данните ще имат само властите със специален цифров код. 

Премиерът Бойко Борисов обясни, че приложението е много полезно и за тези, които си идват от чужбина, тъй като данните ще постъпват автоматично и вместо да бъде посещаван от МВР, след 14 дни директно ще получи есемес, че му е изтекла карантината. 

"А не да се пише на тефтери и хартии и да се губи време. Направено е, за да е по-лесно за всички - и за хората, и за медиците. А не да имаме случаи, че някой се е прибрал от чужбина, а жена му не знае и се учудва", заяви Борисов. 

Кирил Ананиев заяви, че тази платформа от изключително голямо значение за медиците и системата на здравеопазването, както и се улеснява в пъти връзката между отделните институции. 

Ген. Мутафчийски отчете, че от полза е и фактът, че ще бъде ясна на всички граждани цялата информация за разпространението на коронавируса. "Тук ще е налично всичко и вече напълно обосновано и научно ще могат да се взимат решения за мерките, вместо да се пита кога ще се разхлабят. Ще е видно къде, как и колко се разпространява вируса. Всички държави, които се справят успешно с коронавируса, ползват такива приложения", заяви шефът на щаба. 

"Президентът на Южна Корея ми каза, че именно на база тази апликация там са се справили с изолацията и ограничаване на заразата. В Израел също се ползва, както и в Сингапур и е успешно. Останете си вкъщи и си цъкайте на приложението", посъветва премиерът. На въпрос на ПИК TV той уточни, че може да се ползва и от хора, които се чувстват добре, тъй като те могат да научават от там данни. 

Борисов отговори на Ива Николова, че тази платформа може да е основа за електронната здравна система и бе подкрепен и от Кирил Ананиев. 

"От една страна ни сполетя страхотно бедствие, но дали помним от колко години се борим да направим дигитално обучение и не го направихме, защото се наслушахме на стотици неща. Дори родителите казват, че образованието е по-добро, защото майки, бащи и дядовци споделят че резултатите са по-оптимистични.

Добре че работи, представяте ли си 20 дни децата да не учат. Доста неща сега се правят", отчете Борисов.

На въпрос на ПИК TV дали в крайна сметка ще извади депутатите на ГЕРБ от парламента, ако Радев наложи вето на извънредното положение, той се ядоса и заяви, че не иска да го коментира. 

"Има си съветници и аз няма да коментирам.

СЗО реши спора снощи и ясно каза, че социалната изолация трябва да продължи. Не виждате ли какво се случва в другите страни?! 

Когато след репортажите в България, дадете ужаса в другите страни - погледнете какво се случва. Вчера в Германия въведоха това, което ние направихме с Младен Маринов с КПП-тата. 

Всички разумни хора въведоха маските, на какъв език да го обясним.

От там нататък аз експеримент с хората не мога са си правя! Слушам медиците. Имало е там един Менгеле - на един му вадят окото, сглобяват нов човек. Но аз не мога да кажа - вие четирите ще умрете, за да живеят тези тук или обратното. Това ме кара да направя съседа и да намалим мерките и да кажа на хората излизайте", изригна премиерът по повод искането на Радев за разхлабване на мерките.

За електронната здравна карта и рецептите, министър Ананиев заяви, че те са забавени заради обжалване и тежката процедура за обществените поръчки. 

Ген. Мутафчийски заяви, че лекарите ще могат да попълват данните на приетите пациенти и информацията ще отива директно към личните лекари. Регистрират се смъртни случаи, изписаните и всичко останало, за да е ясна здравната готовност по места. 

Шефът на щаба заяви, че до момента има само трима болни полицаи и това е публично известно, като единият от тях вече е излекуван. 

Томислав Дончев обяви, че личните данни ще се обработват от хора с такъв достъп, както е било и до сега - МВР, РЗИ и здравните органи. 

Премиерът Борисов заяви, че не може да коментира УЕФА, това е работа на БФС. За свободното движение на сезонни работници, Борисов заяви, че в договора с ЕС има свободно движение на сезонни работници. "Но иначе смятам, че не е честно сега да ходят да работят, за да изкарват пари, а после да се върнат да носят заразата и държавата да плаща лечението им - всички ние да им плащаме лечението. Затова считам не е честно и коментирахме с канцлера Меркел", коментира премиерът. Той бе категоричен, че дори да не се хванат всички болни, труповете няма как да се скрият и е ясно, че България е с ниска смъртност.

"След 2-3 седмици може да сме в ада и не е уместно да се говори за сезонни работници", каза Борисов.

Той коментира и казуса с връщането на 45 млн. лв. на бизнеса от намаляване на цената на газа и заяви, че в момента се обсъжда въпросът и до понеделник ще е ясно как ще гласуват депутатите на партия ГЕРБ. 

"Две от най-високо раздвитите европейски държави тестваха всички облекла, които нашите заводи произведоха, тестваха го в лабораториите и поръчват по 10 хиляди облекла, ако може и на ден да произвеждаме. Толкова са качествени и са сертифицирани, затова благодаря на всички които ги правят. Вчерашните очила и шлемове също са пратени за сертификация.

Ще ви издам и една тайна - има два завода, където подобни млади хора, добре образовани, тестват производството на респиратори в България и ако са успешни, по същия начин ще ги пратим да се сертифицират. От това, което изпратихме казаха, че са с отлично качество. Оказва се, че българското е супер качество и дай Боже и респираторите да са така и ще обърнем цели производства!", похвали се още премиерът.

Премиерът Бойко Борисов напусна брифинга, като се извини, че трябва да се заеме с енергетиката и попита ген. Мутафчийски дали тръгва с него. Той се пошегува, че ако иска, може да му направи кабинет в Министерски съвет, но той категорично отказа и остана.

За хининовите препарати шефът на ВМА заяви, че те са само за болнично лечение, а не за аптеките и даде пример с антибиотика доксациклин, който в течна форма се ползва само в болниците, но е забранен в аптеките.

Създателите на приложението обясниха, че е обсъден въпросът приложението да се ползва и вместо декларациите на КПП-тата от МВР и се работи по тази тема. Ако има развитие, през следващата седмица ще бъде съобщено и за това допълване на апликацията. 

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 30490
архив

- Тоя малкия на снимката виждаш ли го? Значи, довечера в шест отиваш да го прибереш от детската градина!

няма нови новини
Днес: 16
hot
най-четени новини в момента
сега
679
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов и Вучич след полета над АМ "Европа" и "Балкански поток": Символично слагаме край на карантината на 1 юни. Стигаме за 3 часа до Белград (ВИДЕО/СНИМКИ)
x
Ето ги сексуалните техники, които радват мъжете тантрично
x