ПЪРВО В ПИК TV: Борисов разкри мощен скандал с документ: НСО на Радев иска военни кораби да пазят Доган (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Политика

ПЪРВО В ПИК TV: Борисов разкри мощен скандал с документ: НСО на Радев иска военни кораби да пазят Доган (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

190764
на 10.07.2020
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов разкри мощен скандал с документ: НСО на Радев иска военни кораби да пазят Доган (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Министър-председателят Бойко Борисов, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и министърът на вътрешните работи Младен Маринов, дават брифинг в Гранитната зала в Министерския съвет.

WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)

препоръчано

Премиерът прочете писмо от НСО и преди това припомни историята на цялата случка в парк "Росенец".

В писмото е казано, че във връзка с пребиваването на лице, което е охранявано в парк "Росенец", се иска затваряне и охрана на акваторията.

"Паралелно с това, само че е засекретено, се получава друго писмо, не мога да го изчета, с него се иска същото и за сушата", отчете премиерът. Срокът за охрана е до 15 септември 2020 г., заяви още министър-председателят по повод искането да не се преминава по вода до "Росенец", което е отправено от НСО. 

"Избран от президента Радев, назначен от президента Радев, е шефът на НСО. Те искат това и ни пращат писмо.

Целта е, след като получат това писмо, всички служби на правителството да изпълняват тези искания - подчинените на вицепремиерът Каракачанов, например. Изкарва военни кораби и ги нарежда там, как звучи това за неговата партия? Съответно министър Маринов изважда лодки на "Гранична полиция", за да изпълнява закона? Росен Желязков е дал координатите, които са му поискани. И какво излиза - че правителството брани имот на Ахмед Доган? Добре ли са го измислили, добре ли са го конструирали? И изпълнявайки закона, ще излезе президентът Радев да ли?", описа схемата Борисов, като стана ясно, че от НСО са поискали флота или МВР да охранява акваторията около вилата на Доган, който се пази от НСО по нареждане на шефа на службата, назначен лично от Румен Радев.

"Българската армия защитава целостта на България. Флотът не защитава акваторията на паркове и други. Нито един съд на военно-морския флот няма да бъде ангажиран с подобни писма. Аз като министър на отбраната, задавам следния въпрос на ген. Станчев. Известно е, че няма войник, който да хвърли българското знаме. Моят въпрос е по този казус, службата НСО няма ли да вземе мерки и въпросният служител да бъде наказан?

Това е един позорен акт.

Флотът няма за задача да охранява някакви акватории като част от някакви паркове. Уведомявам, че в района на Бургас се провежда учението "Бриз" и ако бъдат забелязани кораби в морето, това е част от учение с НАТО и няма нищо общо с охраната и други искания на НСО", заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Вътрешният министър Младен Маринов разказа за съдържанието на секретното писмо. Той заяви, че е разпоредил на професионалното ръководство на МВ, да спазват закона. "Държа всяка служба да изпълнява в пълен обем своите компетентности", допълни той.

Росен Желязков пък каза, че искането на координатите, е постъпило вчера.

"Защо точно вчера НСО реши да наложи ограничения на тази акватория? Дали това не е опит за въвличане на държавни органи в политическа ситуация?", попита транспортният министър.

Премиерът Борисов се обърна към медиите и заяви, че ще им предостави оригинала на писмото, което не е засекретено, а за другото депутатите могат да решат дали да се разсекрети.

"Винаги съм бил човек, който отчита успехите на другите. НСО работи перфектно по време на европредседателството, една кола не им загасна, работят там професионалисти, момчета и момичета като всички нас, на които им е тежко, като видят, че политиците се замерят с тях. Най-младият автомобил там е на 12 г. До ден-днешен с директора на НСО, когато е дошъл при мен, съм им давал цялата подкрепа, включително и финансова по тяхно искане за това, което не им достига. Когато са пожелали, на мига са били приемани от мен и са третирани като всеки един служител.

Пак се обръщам към дългогодишния ми колега министър Христо Иванов, много пъти съм казвал, че става по това време, по постовете му разбрах. Какво общо има правителството, за да ме държи мен отговорен?

Защо вчера не попита за тази заповед?

Съжалявам, че в днешния ден, в който са впрегнати всички сили на българската банка, на външно министерство, на финансовото, ние хабим толкова енергия. Но аз това, което мога да разпоредя на моите министри, МВР да си вземе необходимите мерки, партиите да се пазят от провокациите и да не ги стимулират, и гражданския и етническия мир, няма по-важно от това.

Преценено е, че съпругата на Радев, минава през тази комисия и е преценено, че трябва да бъде охранявана. Един път е добра, един път лоша", коментира премиерът Бойко Борисов.

"Аз мисля, че с днешните решения до 15 септември да бъде охраняван, всичко е било за пред публиката говорено. Навреме ме информираха, службите действат по тертип - получават писмо и го прилагат. Считам, че понеже на вчерашната сбирка, която видях на лидери на различни политически партии, за първи път липсваше ДПС и може би това е начин да бъде върнато там, в двойни и тройни коалиции. Когато са ни подкрепяли, ние сме им благодарили.

Подкрепиха ни за самолетите Ф-16. Самият факт - отразяването, медийната среда, още стоят плакатите. Прави ли ви впечатление, че потрошения и пребит Слави Ангелов, са още в ареста, отсъства от всички медии? Един разследващ журналист, пребит като куче. МВР и прокуратурата работиха няколко месеца, бяхме търпеливи, работи се по поръчителството, но тишината по този случай в медиите, ме притеснява. Прави ми впечатление, може би греша", отговори Борисов.

"Вие пак се опитвате да извъртите към нещо. НСО на 100% се ръководи от президента Радев. Ако беше направила нещо "Гранична полиция", щеше ли да прави нещо? Изпраща ми писмо, добре, че разбрах за него и то разбрах, че като говорих с кмета Николов, ако бариерата е незаконна, да бъде премахната. Ето как действат - идва заповед до тях от НСО и те я изпълняват, писмото е до 15 септември, защо е до 15 септември? С уважение се отнасям.

Когато ни обвиняват, ние приемаме, когато сме виновни. Иво Спиридонов беше шеф на убийствата в Софийско, прекрасен полицай, десетки нощи сме работили, но той допусна грешка в неговата служба. С мъка го махнах, той е добър, отдаден офицер. Тука двама военни хвърлят националното знаме и още не са уволнени. Каква проверка ще му правиш? Министър влизат, извеждат с белезниците. Я погледнете - имаше ли Христо Иванов, от неговата партия, тогава биваха обвинявани от прокуратурата - Трайчо, Симеон Дянков, Ненчев, Нено Димов е също от тази част на обществото, тогава говорихме ли за репресии, имаше ли протест пред прокуратурата, ето, изброих министри, и мене ме разкарват. Разследват чиновници, разбрах, че прокурорите са влезли в министерството на културата. Никой не ме информира, така е правилно, така сме се разбрали", продължи Борисов.

"Етническото напрежение в България става много бързо. Много бързо могат да припламнат тези искри, било е, това е най-страшното и дано всички сме с разума си. От сутринта само това говоря. Днес имаме да свършим много важна работа, ако Господ е с нас, ще е хубаво. Такава атака има по колегите в Европа срещу своята държава, не искат България да дръпне напред", отговори Борисов на въпрос на ПИК TV.

Премиерът Бойко Борисов заяви още, че възлага проверка. Как ще има такова ограничение? По 200-300 души ми се катерихте по дуварите в Банкя, разболяха ми детето, никога! Дойде ли НСО да ви пъди? Определени са местата, в "Евксиноград", когато има такива лица. От 6 юли тече "Бриз", моля жълтите сайтове, до 18 юли е учението, с много кораби", допълни премиерът.

"Когато г-н Доган подкрепи президента Радев никой не излезе да каже защо той има охрана? Когато БСП с ДПС искат вот на недоверие, никой не повдигаше тази тема, сега понеже искат да изсмучат нещо от пръстите, затова го правят. Сценарият е ясен, виден. Затова от обявявам пред вас и моята заповед е да се намери законова форма, включително и среща с директора на НСО и да се оттегли", ядоса се премиерът на сценария и сценаристите на провокацията с НСО.

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 април - успех във всички начинания за Телците, лични проблеми терзаят Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 април - успех във всички начинания за Телците, лични проблеми терзаят Скорпионите
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Кирил Петков: Борисов и Пеевски подвикваха на Желязков от първия ред и той нарушаваше правилата. Те не притежават тази държава (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Кирил Петков: Борисов и Пеевски подвикваха на Желязков от първия ред и той нарушаваше правилата. Те не притежават тази държава (ВИДЕО)
ново
Днес: 67
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК