ПЪРВО В ПИК TV! Борисов: Събрали се старото БСП срещу мен - Таня, Мая и Корнелия. Целият летен преврат, започнал на Росенец, беше координиран от ДБ с ДПС (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)

АВТОРСКИ НОВИНИ

ПЪРВО В ПИК TV! Борисов: Събрали се старото БСП срещу мен - Таня, Мая и Корнелия. Целият летен преврат, започнал на Росенец, беше координиран от ДБ с ДПС (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)

179875
на 18.04.2021
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов: Събрали се старото БСП срещу мен - Таня, Мая и Корнелия. Целият летен преврат, започнал на Росенец, беше координиран от ДБ с ДПС (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
Автор:   ПИК

ПП ГЕРБ дава извънреден брифинг, на който присъстват лидерът на партията Бойко Борисов, вицепремиерът в оставка Томислав Дончев и министрите в оставка - на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и на финансите Кирил Ананиев.

препоръчано

Пръв говори Бойко Борисов.

"Планът за възстановяване и устойчивост се очерта като ябълка на раздора. Той е правен от над 200 човека, 38 работни сесии с Европейската комисия. На практика не е възможно да се чете в парламента, на практика трябва да им го чета до края на юли. Умолявам колегите най-отговорно – приемете го, той е добре направен. Отхвърлете го, като не ви харесва – дайте си вашия план, но спрете да спекулирате, че няма план. Единственото, което не сме писали, е асфалт. Готови сме във всеки един момент да го представим, но той трябва да бъде четен от хора, които разбират и от експерти", отбеляза Борисов.

Той заяви, че няма да има мажоритарни избори и отбеляза, че ГЕРБ е спечелила доверието на мнозинството от българите, а отговорността на партията пред избирателите ги задължава да не отстъпят от заявената програма и принципите си.

"Не мога да разбера това приповдигнато огромно самочувствие на колегите ни откъде идва. Когато прохождах в политиката, срещу мен бяха кандидатката на БСП Татяна Дончева за кандидат-кмет на София. Там бяха и Нинова, и Манолова. Това бяха на Станишев остриетата срещу мен. Като гледате резултатите, новите партии сборно са далеч от резултатите ни. БСП трета и Мая имат по-малко от ГЕРБ", заяви той.

"Госпожа Нинова, чувайки под прозорците си викове за оставка, ще разберат че с такива викове може да оставиш 20 човека да го направят. Сега сме се събрали да постъпим отговорно и да оборим някои лъжи и интерпретации. И да помолим колегите с това мнозинство, Росенец повече няма да закачаме и няма да има мажоритарни избори", заяви още Борисов.

Той отбеляза, че правителството не е закрило НОЩ "на инат".

"Разпоредих на Ангелов да се възстанови щаба, докато изберат нов", заяви Бойко Борисов. По думите му в момента има Национален оперативен щаб за борба с коронавируса. "Те работят всеки ден", отбеляза той.„

"Моето предложение - ако искате да имате този щаб, Симидчиев, който е вече шеф, избран с реално мнозинство от целия парламент - оглавява щаба и дава указания на министрите, докато има ново правителство как да действа. Само че тука злобата, реваншизмът им стигна до там, че те в петък, в желанието си да се саморазправят, приеха оставката на кабинета", коментира Бойко Борисов.

Той припомни как е приета оставката на кабинета Станишев и заяви, че дори сега неговият кабинет да иска да вкара Плана за управление, ще бъде бламиран от "новото мнозинство".

Той заяви, че целият летен преврат, започнал на Росенец, е бил "координиран от "Да, България" с ДПС".

Бойко Борисов заяви, че управлението на ГЕРБ е постигнало видими, реални резултати - в инфраструктурата, образованието, социалната сфера, европейските проекти. "840 000 гласуваха за ГЕРБ. При това - поставени под огромен натиск. Ние не сме талибани, не сме били фашисти. Сега имат мнозинство в парламента. Искат да ме вкарат в капан. Искат да направят парламента Народен съд. Не ни е страх да ни проверят", категорично заяви Бойко Борисов.

"Ако "опозицията" иска да направят провокация и мен да ме вкарат в словоблудството, няма да стане. Защото в понеделник ще минем 8 милиарда фискален резерв в условията на пандемия. Така че нека видим какъв е бил техният резерв - при Орешарски - без криза, без пандемия. Благодарение на мен, колкото и да е нескромно, вие не разбрахте за миграционна криза. По този начин се справихме и с финансовата криза. И сега като гледам резултатите от вчера, имаме 1078 нови случая - най-ниско може би в региона. А 1026 излекувани, за съжаление 38 починали. Виждате - с много умело управление на пандемията, българите икономически не усетиха кризата. Максимум ги компенсирахме, при всеки удобен случай ги отваряхме да работят", отбеляза още Борисов.

"Днес имаме доставка на "Модерна" 38 400 дози. В понеделник - 62 010 дози на "Пфайзер". През май всяка седмица от ваксините на "Пфайзер" ще идват по 270 000, а юни - всяка седмица по 410 000 от "Пфайзер". Сиреч - само за два месеца ще приключим с ваксинацията и критичната зона", отбеляза още той. 

"Тепърва ще видите колко обещания от "управляващото мнозинство" ще бъдат изпълнени. Имам едно неизпълнено обещание - за скенер на "Св. Анна" и него ще го изпълня", заяви Борисов.

Томислав Дончев отбеляза на свой ред, че в последния месец се чува само - правителството Борисов "е подготвило корупционен план": "Първата ни работа - когато влезем в Народното събрание, е да реализираме план". Аз заявих, че нямам морално право да подавам плана, по който работихме 8 месеца. Уважаеми колеги, дайте вашия план, ревизирайте плана. Какво чувам? - Саботаж. Планът може да бъде изпратен в Народното събрание. Можем да договорим - месец, два да пишете нов план, от ЕК казаха, че ще проявят гъвкавост. А те нито имат капацитет да изработят друг план, нито имат визия, вие знаете ли какво представлява да напишеш такъв план?! Това не е да седнеш да пишеш есе".

"Планът е най-бързият инструмент, до 2026 г. Всичко е разработено, подадено е в ЕК. - Нито един коментар! "Дончев да представи плана - Ами той е представен октомври месец. Не знам какво е това - липса на желание да четеш, да се информираш - и накрая - саботаж. 

Бойко Борисов отново заяви, че правителството му е депозирало Плана за възстановяване.

"Те ме викат в парламента, но аз съм гражданин вече. Квалификациите са ето тука", Събрали се старото БСП срещу мен - Таня, Мая и Корнелия. И използват всяка възможност да ни хулят. Изборите свършиха, те са управляващото мнозинство. Да станат и да работят. Нали беше зор да ме махнат! Не се кандидатирам, да не ги дразня, ето, стоя си в централата. За какво съм им?! Управлявайте! Те искат да правят скандал. Затова е викането, не за плана. Утре след карантината колегата Трифонов трябва да ги събере. Само след няколко дни те ще имат възможност да съставят правителство", заяви още той.

"Само че моят страх е, че те няма да направят правителство. Те ще направят служебно правителство, каквото иска Радев. И нека си решат. Мнозинството е в тях, те не са опозиция. Не искаха Борисов - ето, оттеглил съм от всички места, за да не ги дразня", коментира Борисов.

"Спрете да се занимавате с нас. Вече ние сме опозицията, управляващите са те", допълни той.

Министър Ананиев коментира, отговаряйки на журналистически въпрос, че фискалният резерв към 31.03.2021 възлиза на 7,9 млрд. лв. В началото на следващата седмица фискалният резерв ще надхвърли 8 млрд. лв. Т.е. ние имаме два пъти по-голям фискален резерв от изискуемото по закона. За социално-икономически мерки са изплатени 1 млрд. 350 млн. 100 хил. лв. До този момент от началото на пандемията правителството е платило 5,1 млрд. лв. за социално-икономически мерки: "Мисля, че тези цифри говорят добре, че правителството правилно управлява финансите на държавата. Другият мит - за дефицита по държавния бюджет. Той е отрицателен за първото тримесечие - 644 млн. лв. Но не може да се сравнява първото тримесечие на 2020 с първото тримесечие на 2021 го обективни причини. В края на месеца обаче ние ще се върнем отново на балансиран бюджет. И последната цифра - със Закона за бюджета е предвиден 4,9 млрд. лв. бюджетен дефицит. До този момент правителството е изтеглило само 800 млн. лв.".

Проф. Костадин Ангелов коментира на свой ред: "Уважаеми колеги, моля да прочетете действащите закони в Република България и правомощията на НОЩ - кой носи отговорност за действията в пандемията. Всички коментари, направени от лекари и д-р Симидчиев, ясно и точно показват, че тези хора не познават законодателството в сферата на здравеопезването и не знаят какво правят".

Той отбеляза, че е логично и коректно отиващата си власт да разформирова Щаба и новите управляващи да направят нов, но преди това ще им се наложи да променят Закона за здравето: "Може би сме единствените в Европа, които постигнаха с такива мерки, такива резултати. Да, справихме се и с първата, и с втората вълна. И с третата ще се справим. С ваксинационния план през май можем да ваксинираме 52 хиляди, през юни - 55 хиляди души. Пожелавам успех на всички колеги".

"Да, вече не сме ви нужни. Управлявайте! Управлявайте!", заяви в заключение Бойко Борисов.

Сподели:
Бомба x
САМО ЗА ДАМИ: Как да спечелите сърцето на един мъж САМО ЗА ДАМИ: Как да спечелите сърцето на един мъж
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов контрира Слави: Заял се колко струват изборите, да сметне и ваксините! 100 милиона му се виждат малко (ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов контрира Слави: Заял се колко струват изборите, да сметне и ваксините! 100 милиона му се виждат малко (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 207
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това