Вход
София
Времето в София 10 o C

ПЪРВО В ПИК TV: Борисов с горещи новини от Брюксел - лидерите в ЕС се разбраха за парите! Премиерът ни се пребори за 200 млн. евро допълнително за България, бюджетът ни за 7 години е 29 млрд. евро (ОБНОВЕНА)

ПЪРВО В ПИК TV: Борисов с горещи новини от Брюксел - лидерите в ЕС се разбраха за парите! Премиерът ни се пребори за 200 млн. евро допълнително за България, бюджетът ни за 7 години е 29 млрд. евро (ОБНОВЕНА)

на 21.07.2020
220872
0
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов с горещи новини от Брюксел - лидерите в ЕС  се разбраха за парите! Премиерът ни се пребори за 200 млн. евро допълнително за България, бюджетът ни за 7 години е 29 млрд. евро (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
21.07.2020
0
220872

Бойко Борисов се включи извънредно от Брюксел с горещи новини след срещата на лидерите, която продължава пети ден.

"И в казармата съм бил, но такова нещо... Пети ден, четири нощи продължава срещата за 7-годишния бюджет. Какво ли не се чу, но се надявам всички колеги да са забравили за престрелките. Снощи в полунощ се разбрахме - на 390 млрд. евро паднаха грантовете, на 360 млрд. - заемите. Всичко беше пренаписано", обяви Борисов.

"Преборих се за още 200 млн. евро за изоставащите региони, включително за нас - Северозападна и Северна България. Обсъдихме също какъв да бъде контролният механизъм", продължи Бойко Борисов.

От изказването на Борисов стана ясно, че отпусканите на евросредствата ще са обвързани с върховенството на закона. По думите му той е притичвал до 11-я етаж, за да настоява за средства за най-бедните региони. 

"Общата рамка на бюджета на ЕС аз следващите 7 години ще бъде 1,824 трлн. евро, а 750 млрд. евро е общият таван на фонда за икономическо възстановяване. Дай Боже, нещата да не се усложнят с тази пандемия. Макрон много ме подкрепи и даде за пример моето настояване. Ще се направи оценка от комисията и ще се върви напред с общи решения и по медицинската част", допълни той.

"Щяхме да подобрим рекорда от Ница, но не издържаха. Шведският премиер имаше рожден ден, но не успяхме да счупим рекорда. Аз блокирах към 6 часа. И те помогнаха. Моят рекорд за кафета обаче е непобедим", добави той.

За България общият размер на средствата е близо 29 млрд евро", съобщи Бойко Борисов и уточни, че това са повече пари в новия бюджет. Ние сме една от малкото страни, които ще получат повече, близо 2 млрд. евро по МФР - многогодишната финансова рамка. "И това при положение, че с 62 млрд. евро е общият бюджет. Ето затова заслужавам да ми искат оставката. Нека тия дето днес ще се упражняват, да го знаят", отсече премиерът на България.

Друг много важен момент за България е финансирането по Фонда за справедлив преход – половин милиард евро са предвидени за България по него. За защита на външната граница на ЕС, България ще получи общо над 200 млн евро за миграция и сигурност по МФР. В новия европейски бюджет се потвърждава и ангажиментът на ЕС към страните от Западните Балкани, за което България винаги е настоявала. По Пакета „Следващо поколение ЕС“ България ще може да разчита на над 7,7 млрд евро грантове. Основната част от тези средства в размер на над 6 млрд евро са в рамките на Механизма за възстановяване и устойчивост, чрез който ще се финансират публични инвестиции и реформи с цел възстановяване от кризата и за постигането на устойчива, климатично неутрална, дигитализирана и ниско въглеродна икономика. В допълнение към средствата за Кохезионна политика от МФР, България ще получи и над 650 млн евро по Инструмента REACT-EU, който влиза в Пакета „Следващо поколение ЕС“. Те са предвидени за преодоляване на социално-икономическите последици от кризата. В допълнение към средствата предвидени за нашата страна по Фонда за справедлив преход по МФР, в Пакета „Следващо поколение ЕС“ така са включени и над 600 млн евро за България", продължи Борисов.

"Благодаря на всички, особено на Шарл Мишел. Шарл Мишел е изключителен приятел на България. Меркел много помогна. Огромна подкрепа и от Себастиан Курц, направи изказване пред съвете все едно е премиер на България, че държи да получи България тези 200 млн. Специално да благодаря на премиера на Холандия. Накрая всички се поздравихме, гласувахме и в 7 без 20 българско време, честитихме рождения ден на премиера на Швеция. Имахме торта и свещички, а и сестра ми да е жива и здрава - не можах да я видя, имаше рожден ден на 17-ти юли. Тя одъртя вече, няма да се сърди. Да е жива и здрава! България е в банковия съюз, България е в IRM 2, в чакалнята на Еврозоната и за първи път 200 млн. евро допълнително за нас", каза в заключение Бойко Борисов след тежките преговори в Брюксел, които приключиха след 5-дневен маратон.

Общ размер на средствата по МФР /многогодишна финансова рамка/ и Пакета „Следващо поколение ЕС“- 29 млрд евро.

- Повече пари по новата МФР

България ще получи над 1 млрд евро повече по новата МФР в сравнение с настоящата МФР – и това при положение, че общият размер на новата МФР е с 62 млрд евро по-малък от сегашния.

- Запазване на средствата по Кохезионната политика

- Запазване на средствата по Общата селскостопанска политика

- За Кохезионна политика са заложени 9 млрд евро, с 800 млн повече от настоящата МФР.

- За първи път, в новата МФР за България са предвидени допълнителни целеви средства в размер на 200 млн евро. Те са предназначени за най-слабо развитите региони.

- по Фонда за справедлив преход – половин милиард евро са предвидени за България по него.

- България ще получи общо над 200 млн евро за миграция и сигурност по МФР

- По Пакета „Следващо поколение ЕС“ България ще може да разчита на над 7,7 млрд евро грантове - над 6 млрд евро са в рамките на Механизма за възстановяване и устойчивост,

- над 650 млн евро по Инструмента REACT-EU, който влиза в Пакета „Следващо поколение ЕС“.

- над 600 млн евро по Фонда за справедлив преход

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 33276
архив

Виждайки падаща звезда, водопроводчикът Грую не можа да формулира ясно желанието си, поради което получи петлитрова руса бутилка ракия с големи гърди…

x
САМО В ПИК TV: Моделка на Божков роди тайно от софийски топ ерген
x
Четири типа жени, от които мъжете се срамуват
x