ПЪРВО В ПИК TV: Борисов: Срещу нас има престъпен сговор и оттегляме Ципов. Но няма да им мине номерът! (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Акценти

ПЪРВО В ПИК TV: Борисов: Срещу нас има престъпен сговор и оттегляме Ципов. Но няма да им мине номерът! (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

146705
на 06.05.2021
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов: Срещу нас има престъпен сговор и оттегляме Ципов. Но няма да им мине номерът! (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

ГЕРБ изненадаха с брифинг и навръх празника. На него е и премиерът в оставка Бойко Борисов, който ще говори по горещи теми, докато тече парадът и водосветът на Гергьовден.

препоръчано

"Позволете ми първо да честитя един от най-хубавите български празници - на храбростта. Ние бяхме храбри и затова понасяме и доста удари. Но не случайно на днешния празник иконата е как се пробожда многоглавата ламя", заяви Бойко Борисов в началото на брифинга.

Красимир Ципов заяви на свой ред, коментирайки казуса "ЦИК": "След като разсъждавах в късния следобед на вчерашния ден си позволих да помоля вечерта премиера тази сутрин рано да свикаме заседание на Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ, за да анализираме така създадената ситуация".

"Вчера станахме за пореден път свидетели на това, че всички други партии решиха реално да избягат от отговорност. Единствено ние предложихме кандидатура за председател на ЦИК, защото се отнасяме изключително отговорно към това как да протече изборният процес", коментира още Ципов.

Той допълни, че е сметнал за необходимо да представи своята позиция пред управителния орган на партията, защото не се страхува да поеме отговорност да председателства ЦИК. "Вчера научихме, че изборният ден ще бъде 11 юли. Искам категорично да заявя, че аз не се притеснявам от това, че съм номиниран за председател на ЦИК и че мога да бъда определен като такъв", заяви още Ципов и обясни какви професионални качества има, доказани през годините. 

Красимир Ципов подчерта, че ГЕРБ не трябва да получават през следващите два месеца всекидневни обвинения, че е била единствената партия, която е имала смелостта да предложи председател и да носи отговорността.

Бойко Борисов заяви на свой ред: "Ще направя един малък прочит. Защото ние взехме решение - да оттеглим кандидатурата на господин Ципов. Аз не си причинявам да гледам телевизия, но вчера накарах да ми върнат няколко събития и видях как са се сговорили партиите пред Радев. Ние обжалваме този Избирателен закон, те не предлагат председател на ЦИК, не предлагат и секретар".

"Защо за всичко намериха  сговор,  а за ЦИК не? - Ето го сговора", заяви той. "Вие видяхте - те се споглеждат и чакат. Задавам си и елементарни въпроси - кое налага на 11 юли да са изборите, защо не са по-рано или по-късно? Вече месец и половина ние продължаваме да говорим за "управляващия Борисов". Да, удължихме мерките, осигурихме парите, за да са спокойни всички. Месеци наред чуваме, че президентът е готов, откъде-накъде отива на 11 юли на избори? Утре-вдругиден е Европейският съвет. По тази логика, когато парламентът е приключил, аз утре би трябвало да отида на съвет и да поема отговорности за следващото служебно правителство. Това са безотговорни хора!

Вторият материал, който гледах - провалът на това Народно събрание  - как се объркват, каква некомпетентност, каква ирония! Всяко прилагателно им отива. Те дори в театъра си, който играеха, се държат сякаш има второ четене, сякаш ще работят още. А те вторник си отиват! Какви комисии, какви 5 лева? И отново се връщат да претоплят нещо. Къде им е Планът за възстановяване? Само вкарват предложения за харчене на пари. Ама хубаво, кажете как ще ги съберете - с борбата с контрабандата, ние така направихме. Те трябва да скрият своята некомпетентност, безотговорност. Но те разбраха, че така няма да ни победят. Хората очакват решения. А тези друго не могат - освен да атакуват Борисов.

Нека днес Радев си предложи председател на ЦИК от неговите партии.

Може ли партии с претенциите да управляват да отиват в президентството без председател! Това е престъпен сговор! Само че няма да им мине номерът! Депозираме в президентството, да си правят консултации", заяви Борисов.

"Очаквам днес да ми отговорят по всичките тези теми и президентът за съвета. Толкоз. Парламентът си замина. Има обявена дата на служебно правителство. Какво се разработиха? Нищо от това, което "работите", няма да се случи", подчерта той.

Бойко Борисов заяви, че е очаквал вчера Радев да обяви служебното правителство. "Аз, премиер в оставка, да трябва да ходя да представлявам държавата. Не желая в такава обстановка, само и само да му мине номерът, заяви той. 

Изборният експерт и говорител на ЦИК Димитър Димитров, който бе предложен за зам.-председател, отбеляза, че по закон 11 или 18 юли са двете възможни дати за предсрочните избори - не по-късно от два месеца след обявяването им.

"Ние вчера внасяме жалба за Избирателния кодекс. С вчерашното нерешение на другите партии да председател на ЦИК - те ще ни атакуват един ден: няма видеонаблюдение, има нарушение на изборите. Сговориха се. Само Карадайъ, понеже е с опит, зададе един въпрос. Колегите от втората политическа сила си бяха скръстили ръцете. А беше редно да има и други предложения за председатели или да подкрепят Ципов. Те са против Ципов, не го избират, но и не предлагат свои кандидати", отбеляза Борисов.

"Вие не познавате тези хора, това е капанът! Едните казват - трябват машини за чужбина, ама за колко секции, кой ще ги изпрати, кой ще гарантира за тях... Кой ще си сложи главата в торбата - председателят на ЦИК от ГЕРБ", коментира още Бойко Борисов.

Той отбеляза, че вчерашният финал на парламента е бил доказателство за този сговор: "Като навързах всичкото, разбрах защо Радев бави правителството. Само че аз на съвет искам да бъда оторизиран, за да отида".

"Аз очаквах за месец и половина управление на тези хора, да видя нещо, свързано с управлението. Единственото, което чух, е как ще носят някакви "разследващи документи" на Радев. Ами нека носят! Те и кошаревски свидетели ще намерят. Да ги носят! Една година се занимаваха с това и ги пребихме на изборите. Който е повярвал, повярвал. Който не е, не е. Толкоз. Досега всеки, който ме е атакувал, е загубил изборите. Защото народът има инстинкт. Слуша и си задава въпроси. Резултатът от изборите ги видяхте. От друга страна, започвам да се радвам на машините, защото ще се видят недействителните гласове. А те няма какво да правят, освен да търчат с едни листи по разни медии. Канна, честит рожден ден на патерица!".

"И накрая - освен поздравите за българските военнослужещи, да кажа, че през последните 4 години сме направили много за българската армия. Мога само да съм горд към днешна дата - и като заплати, и като оборудване, купихме най-добрите самолети. Всичко сме направили за тях и продължаваме да го правим. Не мога да не им благодаря, че изпълняват заповедта на Ваксинационния щаб. както идват ваксини, може и по-рано да успеем да се справим с пандемията. Днешният празник е и празник на медиците, защото бяха храбри на първа линия", заяви още Борисов.

"Благодаря ви! Честит празник! Все още мисля като премиера, а трябва да се отърся от това. И като знам колко пари ще похарчат за избори, които имат предизвестен край... След два месеца ще сме в същата процедура, но ще влезем в конституционна криза. Или това е целта - дълго служебно правителство. Това ме притеснява - доколко ще издържи държавата като финанси и икономика. Ако дойде следваща вълна, какво ще стане? Няма парламент, няма кой да реагира. Това ме притеснява", заяви Бойко Борисов.

Вицепремиерът в оставка Томислав Дончев заяви на свой ред: "Аз съм казвал, че демокрацията не може да се предозира. За да внедриш една политика, да я разработиш, да осигуриш подкрепа от парламента, да я финансираш, за някои проекти е необходима година. Ако работим с хоризонти три-четири месеца, в най-добрия случай е да крепим държавата права".

Сподели:
Бомба x
ПРЕДИ ПЛАЖА: Ето я формулата за бързо премахване на мазнините по корема ПРЕДИ ПЛАЖА: Ето я формулата за бързо премахване на мазнините по корема
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Столичен бохем посегна към богаството на Фатик - ето кой се кани да отведе до олтара наследницата на митичния крими бос САМО В ПИК TV: Столичен бохем посегна към богаството на Фатик - ето кой се кани да отведе до олтара наследницата на митичния крими бос
ново
Днес: 157
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това