ПЪРВО В ПИК TV: Борисов с извънреден брифинг на Великден: Новите депутати подариха ЦИК на Радев - целта е да продължи да управлява със служебен кабинет още дълго (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

ТЕМА

ПЪРВО В ПИК TV: Борисов с извънреден брифинг на Великден: Новите депутати подариха ЦИК на Радев - целта е да продължи да управлява със служебен кабинет още дълго (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

157233
на 03.05.2021
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов с извънреден брифинг на Великден: Новите депутати подариха ЦИК на Радев - целта е да продължи да управлява със служебен кабинет още дълго (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

ГЕРБ и премиерът в оставка Бойко Борисов дават извънреден брифиниг на Великден, като заявката е да се коментира вътрешната и външната политика.

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

препоръчано

“Аз съм човек, който винаги дава отчет за парите на данъкоплатците. Изборите по време на пандемия са скъпо начинание и ги проведохме пред всички наблюдатели и неслучайно не бяха обжалвани. Преди изборите политическите партии имат своите програми, тактика на действи и е нормално за демокрацията", каза премиерът Борисов, който участва в извънредния брифинг.

"Точно, защото демокрацията е скъпо нещо, партиите са длъжни да направят да има стабилно управление. Има развити държави, които вярват в демокрацията. Аз благодаря на българите, че отново ни поставиха първа политическа сила и тези коментатори, които говорят че ни били отвяли, не знам как го говорят. Отровното трио ни наричат токсични, нима БСП и ДПС не са токсични, "Да, България не са ли токсични, че никой не иска да работи с тях? Айде малко да си мерим думите. Само да напомня че ние само подкрепихме председателя на ЦИК", допълни още Борисов.

"ГЕРБ беше малцинство в ЦИК, защото там бяха представители на ДСБ и "Да, България“ им беше удобно да са там, защото имат евродепутат, ама сега, защото ВМРО изпаднаха под 4%, те побързаха да закрият квотата на ЦИК, само да видите какви демократи са", продължи той.

“Не може уважаемата Нинова да каже по-бързо да връщаме мадата и да закриваме парламента, защото Бойко управлява. А те си направиха мнозинство за да обслужат Радев, неслучайно не направиха план за падемията, не случайно не гласуваха мажоритарния вот“, подчерта Борисов.

“Пак хвърлиха прах очите на хората с мажоритарния вот, някога когато има редовни избори. Как се съешиха в парламента, че отпадна субсидията от 1 лев. на Разпети петък да приемеш закон", изтъкна поведението на т.нар. нови партии премиерът.

“Целта беше една единствена, а именно ЦИК, да се даде в ръцете на президента. ЦИК се назначаа от Радев, но парламентът, за да бъде диктатът пълен, не му направиха методология кой ще бъде председател. Или ще направят същото като в парламента, къде им е методологията. Или, ако не му дадат удобните хора партиите, той ще решава. Абсолютно погазване на всички принципи, като от 20 члена в ЦИК ГЕРБ имаше 7, всички бяха на другите партии", припомни той.

"Има една още по-смутаваща методология в парламента. Какво означава в един закон да напишеш при възможност, какво означава видео наблюдения при възможност? По какъв критерии ще го определят?", попита Борисов.

“Кога ще направят обществените поръчки, къде отива сигналът, а хакерите? САЩ направиха агенция, която да се бори с намесата в изборния им процес. Какво значи 100 процента машинно гласуване? Кога ще направят обществената поръчка и кога ще ги достаят или вече е избраната фирмата, което не ме изненадва, както стана с Грипените? Да питам как ще разнесат машините до Америка, Азия, Австралия, къде ще ги инсталират, кой ще наблюдава, кой чука на тези машини или и там вече има организация за фалшифициране. Ако пък машината се провали тогава на хартия. В първия момент и аз се обърках, но се сетих коя е печатницата на мастит депутат от БСП и ще се печатат бюлетини", продължи темата с машинния вот той.

“Те не могат да знаят къде ще се повреди машина, но както знаем, те са от Венецуела и не са сигурни. Виждам как още десетки милиона пари на данъкоплатците ще изтечат за поредното състезание, за да свършим отново със служебно правителство на Радев. Те не смятаха да правят правителство, харчат парите на хората, няма да има следващо правителство, защото се държат безотговорно, не искат да говорят, но не искат явно и с Трифонов да гоорят, и с БСП не искат да говорят", коментира още Борисов.

"Кой ще ни събере след няколко месеца, като имаме разединител и само след няколко месеца идват президентски избори и пак ще плащаме?", попита премиерът в оставка.

"В нашия регион отношенията между ЕС и Русия миаха в друг етап. За съжаление не е за мир и сътрудничество и то в Черноморския регион и вместо платноходките, влязоха най-мощните разрушители. В събота с ЕС работихме и прие декларация, в която ние участвахме за правата на чоека и инакомислещите. Председателят на ЕП Сасоли му беше наложена санкция, на Вера Юрува има санкция и протестирахме срещу това. Много пъти съм обвиняван за нашата дружба с Русия и продължавам да считам, че това е правилната политика, но не можем да не осъдим санкциите. Крещящо мълчание от Радев и Трифонов, ама как за Македония веднага комисия правите. Ще кажете, че е работа на правителството, но ние ни държите", каза Бойко Борисов.

"Защо вторите не си направиха правителство? Защото не искат да поемат отговорност. Няма ги и четвъртите и петите, за третите знаем, че няма да кажат нищо за Русия, за шестите да не говорим, те имат друга функция, с 4 процента говорят от името на народа", заключи Борисов.

"Народното събрание започна да приема законите бързо, без обсъждане оценка на въздействие. В доклада за върховенството на закона бяха точно в тази насока, а в този парламент видяхме нещо нечувано - Изборен кодекдс, НПК и още бяха приети без да се попитат ресорните министри, без да се поискат мненията на институциите. За първи път видяхме, че нито гражданите и заинтересоаните лица участваха в тези промени", заяви от своя страна Десислава Ахладова - министър на правосъдието в оставка.

Борисов попита как ще може да гласува с хартиена бюлетина ако иска да е модерен като Христо Иванов. Ахладова подчерта, че текстовете в Изборния кодекс са неясни.

Десислава Атанасова заяви, че новите варвари са погазили не само Конституцията и законите, а превъртяха и времето, защото Изборен кодекс не е приеман за два дни, че да се оповести и със задна дата. "Така наречените нови варвари, защото такова нещо правния мир не е съществувал до момента", отсече тя.

"Явно Радев владее и времето вече“, пошгува се Борисов.

"Сигурно и вие като дългогодишни парламентарни журналисти сте видели, а ние се противопоставихме. В крайна сметка получихме закон ако е възможно ще гласуваме, ако е възможно ще ни видеонаблюдават, ако е възможно ще има машини", изтъкна Атанасова.

"Те надминаха и правителството и мнозинството на Орешарски", каза Атанасова.

"Кои са промяната?", попита Борисов на свой ред, като изброи имената на Татяна Дончева и Корнелия Нинова, които се изправяли от името на БСП срещу него.

“Фирмата с машините е дарител на “Да, България“ и то си пише", допълни я Бойко Борисов.

“Очакваме още по-скандални промени направени извън времето и пространството“, заяви Атанасова.

Борисов пък се обърна към нея като председател на парламентарната група на ГЕРБ и заръча да предаде на депутатите от парията, да не се внася жалба срещу Изборния кодекс в Конституционния съд, за да се види от граждани какво са направили с тези промени.

"Коя държава в Европа го прави това с машините, питайте Рюте, аз говорих с него и той ми каза, че са се отказали, защото не може да се защити резултата. Той ми обясни, Холандия която ни е пример за демокрация", продължи Борисов.

"Сега наказваме народа - щом не иска машини - насила. Сега и Христо Иванов иска, не иска, ще гласува на машина", коментира Борисов.

Атанасова заяви, че с промените се погазва тайната на вота и са длъжни да сезират Конституционния съд.

“Радев дори поиска да му актуализираме бюджета, ама оставете ни намира, вкарайте си правителство и си гласувайте“, отбеляза Борисов.

Екатерина Захариева заяви, че ако е вярно, че машините са от Венецуела и едва 24 процента са гласували на машини, не се ли притесняват. "Не се притесняваме ние, че купуаме и гласуваме само на машини, купувани от диктаторска държава. Тези хора няма никаква представа как се организират избори в чужбина, как ще закарат машините, как ще ги охраняат, съхраняват и кой ще ги инстарила?", попита тя.

Борисов пък припомни, че само Радев е подкрепил Николас Мадуро преди изборите във Венецуела. Той заяви и, че конспиранцията е ясна и ще бъде зверска лъжа на тези избори. 

"Да управляваш не е да смениш Фейсбук с парламентарната трибуна, а сега всички се състезават кой да е по-голям критик. Краткият живот на този парламент да е фокусиран върхи изборния кодекс, което е абсурдно. Как от правосъдие за всеки стигнахме до законодателен блиц-криг?", взе отношение Томаслав Дончев.

"Как не ги беше срам да карат хората да работят на Разпети петък вечерта?", възмути се премиерът за извънредния брой на "Държавен вестник", който беше напечатан с указ на Румен Радев на 30 април вечерта.

На въпрос на ПИК дали са направили анализ, защо има спад в гласовете, Борисов заяви, че пожелава след три мандата да ги сложат първа политическа сила, но е нормално да има износване.

"Пожелавам на моите опоненти да управляват три мандата", каза Борисов. Поясни, че още нямат кандидати за ЦИК. По думите му нямало методология за това. "Може да са шампиони по шах, бокс", каза той.

"Българският народ има страшен инстикт и когато не управлявахме както искаха, те ни натиснаха, ние се поправихме и те пак ни дадоха доверие. Дори и Тодор Живков не е имал парламент, премиер, президент и ЦИК, а Радев е точно такъв. Българският народ не иска диктатурата", отсече Борисов.

"Фактът, че водещ журналист пита дали се притесняваме от служебен кабинет, който само трябва да проведе честни избори, от кое да се притесняваме? Мая Манолова се върна след Костинброд, Дончева се върна, Капон се върна, Бабикян се върна, нормално е и той да се върне. Това ще е новото, само след три седмици кортежите ще се върнат на “Червило“?", коментира още Борисов.

На въпрос на ПИК за организираните протести на 5 май срещу Румен Радев, Борисов заяви, че това е оздравително за всеки един управляващ, затова милиони и милиарди са отишли при хората с уврежданията, пенсионерите, учителите, полицаите, пожарникарите.

“Когато синдикат протестира се срещаш и питаш какво искат. Но ще протестираме само заради протеста. Аз съм за стабилна държава, когато едните се прибират, а други излизат, не е добре за инвестициите. Няма да влезем в еврозоната, самият Радев беше против и горчиво ще съжаляваме", предупреди Борисов.

"Един от показателите за загубата ни в София е именно, че им дадохме да затворят София", анализира премиерът.

“Умен, красив, с опит, приет на Запад, с добри отношения на Изток, такъв ще бъде профила ни на президент, категорична противоположност на разединителя", коментира Борисов и с какъв профил би бил кандидатът за президент на ГЕРБ. Той категорично отрече възможността той да бъде кандидатурата на партията за "Дондуков" 2.

Борисов се извини на социолозите, че за първи път са познали, кой ще бъде на първо място. “Само народът може да каже на следващите избори, кой ще бъде първи, народът е мъдър. ИТН може да са първи, те направиха много, направиха правителсто, решиха проблемите на българите, произнесоха се за външната ни политика, смениха изборния кодес, намалиха субсидията на 1 лв.", заяви той.

"Как Ива, да правим протест, като още сме управлявали. Да си кръстиш партията "Отровно трио", а да викаш, че са токсични?", учуди се Борисов.

"Добре, че бяха еничарите, защото един можеше с потури да си тръгне, не само с фес. Воеводите са люти, аз 4 години работих с тях. Не закачайте полицаите, пазиха нас, сега ще пазят и вас", коментира Борисов.

"Бяхме на едно състазение и гледам един французин, с една осанка такъв, като праска едни шутове по една ханбална врата, ама тя кънти цялата зала. Изчаках го, като отидох ритнах и крака ми стана ей такъв, а после го гледам той с кори рита. Затова не гледам чуждите отбори и чуждите партии", сподели той.

"Тревогата ми днес не е да им се подигравам, а защото ми е притеснено за държавата. Спасихме се от пандемията, спасихме се от миграционната криза, от финансовата криза. На фона на затворените държави, ние получаваме хиляди дози от ваксините, а зелените коридори сега стоят празни, българите предпочетоха да отидат да празнуват", допълни премиерът в оставка.

"Пет партии можеше да направят кабинет и да забравите за нас. Нинова казва по-бързо да връщаме мандата, защото Борисов да не управлява, ама те не искат да поемат отговорност, не искат да управляват, ето това е страх!", завърши извънредния брифинг Бойко Борисов.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците
ПИК TV x
Топ конституционалистът доц. Борислав Цеков с важни подробности пред ПИК TV: Радев не може да откаже назначаване на министри! Ако никой не иска да бъде служебен премиер, трябва да ни управлява правителството в оставка (ВИДЕО) Топ конституционалистът доц. Борислав Цеков с важни подробности пред ПИК TV: Радев не може да откаже назначаване на министри! Ако никой не иска да бъде служебен премиер, трябва да ни управлява правителството в оставка (ВИДЕО)
ново
Днес: 3
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК