Вход
София
Времето в София 7 o C

ПЪРВО В ПИК TV: Висши военни от специалните операции отдават чест пред паметника на героите-парашутисти (ОБНОВЕНА)

ПЪРВО В ПИК TV: Висши военни от специалните операции отдават чест пред паметника на героите-парашутисти (ОБНОВЕНА)

на 18.10.2020
21551
0
ПЪРВО В ПИК TV: Висши военни от специалните операции отдават чест пред паметника на героите-парашутисти (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
18.10.2020
0
21551

Военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции отдават воински почести пред паметника на героите-парашутисти на площад „Народно събрание” в знак на преклонение пред техния подвиг.

В тържествения ритуал участват министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши офицери от Българската армия, представители на военно-патриотичните съюзи, ветерани.

Днес се навършват 76 години от бойното кръщение на българските военни парашутисти.

Парашутната дружина към Военно-въздушните войски е формирана през 1943 година с указ на цар Борис трети.

На 18 октомври 1944 година парашутната дружина от състава на Първа българска армия участва за първи път в реални бойни действия при битката при Стражин на територията на днешна Северна Македония. Дружината атакува  успешно смятания за непревземаем връх Стражин и с цената на много жертви открива пътят за настъпление на Българската армия.

Денят на парашутиста се чества с решение на министъра на отбраната от 1994 година.

След церемонията пред журналисти Каракачанов коментира актуални въпроси. "Аз винаги съм казвал, че конфликтите, които наблюдаваме, нямат нищо общо с конвенционалната война и от тази гледна точка, Специалните сили са първите, които ще реагират, ако някой се опита да създаде подобна ситуация и в България. Виждате, че се полагат усилия за модернизирането. Беше вдигнат рангът на командира на 68-а бригада, бяха направени и ремонти на полигона. Има проект за бронирани машини на Специалните сили, който е одобрен и ще започне да се решава", заяви Каракачанов.

Имаше отправени благодарности към военното ръководство за придобивките в последните месеци.

"Специалните сили имат възможност да се развиват по най-добрите стандарти на НАТО", изтъкнаха представители на армията.

Каракачанов заяви, че военната техника, която може да се изпълнява в България - кораби, бронирани машини, се прави тук. Той изрази надежда, че в бъдеще ще имаме ресурс и за производството на самолети. 

В края на събитието се появи мъж от антиправителствените протести и се опита да провокира министър Каракачанов. Той не влезе в тона му, а събралите се граждани изолираха метежника. Тази неуместна и неадекватна провокация бе поредното доказателство, че "протестиращите" са готови на всякакви безобразни прояви само и само да попаднат в обсега на камерите, предизвиквайки "скандал".

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 19104
архив

– А сега за какво ще пием - за здравето или за късмета? – Нека пием за късмета, щото ей го на - прасето си беше здраво, но нещо нямаше късмет....

x
ПИК TV ПРЕДСТАВЯ: Мегапроектът на българското правителство - ще караме ли по "Хемус" до Варна 50 години след старта на строителството (ЕКСКЛУЗИВЕН ФИЛМ)
x
АСТРОЛОГ: Денят е добър за начало на важни дела. Всичко, което се започне, ще има успех
x