ПЪРВО В ПИК TV: Ген. Мутафчийски и медиците във ВМА получиха втора ваксина срещу COVID-19 (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Епицентър

ПЪРВО В ПИК TV: Ген. Мутафчийски и медиците във ВМА получиха втора ваксина срещу COVID-19 (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

19441
на 18.01.2021
ПЪРВО В ПИК TV: Ген. Мутафчийски и медиците във ВМА получиха втора ваксина срещу COVID-19 (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Започна вторият етап от ваксинирането на личния състав на Военномедицинска академия (ВМА).

препоръчано

Втора доза от ваксината на Pfizer и BioNTech ще бъде поставена на началника на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS и всички медици, които бяха ваксинирани срещу SARS-CoV-2 в края на месец декември 2020 г.

В първата група, съобразно бройките за ВМА, са включени лекари, медицински сестри и санитари, които работят в десетте COVID-клиники.

Проф. Мутафчийски сподели преди началото на манипулацията, че се чувства добре след първата доза ваксина. Преди втората имунизация му бе измерено кръвното налягане. Поставянето на ваксината премина успешно. С него се ваксинираха доц. Кунчев и доц. Димов.

Проф. Мутафчийски обяви: "Току-що видяхте - започна втория етап на ваксинацията. Изискването на фирмата е минимум 21 дни между двете убождания. Нашето убождане е на 22-я ден. Не сме имали никакви странични реакции. Имаме лека алергична реакция на колега. 717 души са се ваксинирали от ВМА, 491 са ваксинираните на територията на столицата". 

Той заяви, че започва ваксинирането на личните лекари във ВМА и други лечебни заведения. "Имаме договорка вече с директори на столични училища и детски градини с желаещи да се ваксинират. така че, оттук нататък процесът започва да става все по-масов. Предложихме ваксинационните центрове в столичните болници да имат мобилни екипи, а също и да бъде създаден ваксинационен център, който да работи на две смени, минимум до 22 ч.", отбеляза проф. Мутафчийски.

"Аз все още не съм се изследвал дали имам антитела, но доц. Димов има 40, доц. Кунчев има 50.", това обяви шефът на ВМА. Той посочи, че доста хора са се изследвали за антитела и затова е забранил изследването, освен ако не става въпрос за медицински причини. "Няма нужда от това само за да задоволим любопитството си", уточни той.

Той отбеляза, че процентът на разпределяне на ваксини от ЕС е спрямо населението на всяка държава. 

Сподели:
Бомба x
Осем сигнала, че партньорът ви смачква самочувствието Осем сигнала, че партньорът ви смачква самочувствието
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: ДПС с първи коментар за изборните резултати: Програмният кабинет трябва да надмогне нашето партийно политическо его (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV: ДПС с първи коментар за изборните резултати: Програмният кабинет трябва да надмогне нашето партийно политическо его (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 92
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това