Вход
София
Времето в София 15 o C

ПЪРВО В ПИК TV! Ген. Мутафчийски с горещи данни за заразените с коронавирус - 202 са вече случаите, новият е в София. В Банско е имало много болни чужденци (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

ПЪРВО В ПИК TV! Ген. Мутафчийски с горещи данни за заразените с коронавирус - 202 са вече случаите, новият е в София. В Банско е имало много болни чужденци (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

на 24.03.2020
132565
0
ПЪРВО В ПИК TV! Ген. Мутафчийски с горещи данни за заразените с коронавирус - 202 са вече случаите, новият е в София. В Банско е имало много болни чужденци (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
24.03.2020
0
132565

Шефът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски съобщава последни данни за броя на заразените през миналото денонощие. Снощи те вече бяха 201. Починалите до сега у нас са трима.

ПЪРВО В ПИК: Проф. Мутафчийски разкри за още двама заразени - интубираха по спешност мъж в "Пирогов"

ПЪРВО В ПИК: Проф. Мутафчийски разкри за още двама заразени - интубираха по спешност мъж в "Пирогов"

Математическият модел, който е изработен в сътрудничество...

на 22.03.2020

Има още един установен случай в София и 202 са случаите в общо към тази сутрин.

"Проведохме консултации с премиера за обособяването във всяка болница за отделения за инфектирани, както и на интензивни легла. Това е важно за болните, които изискват терапия, включително с кислород. 

Другото предложение е за разширяване на лабораториите и вече има за обучение във ВМА специалисти от Плевен. Ще има и в Плевен, и в Бургас. Има и заявка за София от БАН да се включат, както и от две частни болници", обяви шефът на щаба. 

Ген. Мутафчийски обяви и още дарения от големи банки - ОББ и "Райфайзенбанк". Той обяви, че все още не са закупени тестове за 1 млн. лв., а се чака да има достатъчно надеждни тестове и тогава ще се направи покупка.

Шефът на щаба съобщи, че има съобщения за това, че се наблюдава при коронавирус загуба на вкус, тъй като има сухота в устата. "Има пациенти, които се оплакват от това, че чувстват все едно имат чуждо тяло в гърлото. Но определящи са високата температура, поява на синкави устни, находка със слушалка в дробовете и саторацията, която е много показателна. Ако е около 89-90 трябва пациентът да се приема в болница", обяви генералът информацията, която е получил от свой колега в Италия, който е бил на първа линия. 

Проф. Кантарджиев даде информация за лабораториите и заяви, че има протокол от СЗО само за изследванията с РНК. "Бързите тестове само се казват бързи, но това не е така. Има две групи тестове - едните доказват антиген, което означава наличие на вируса в тъканите на горните дихателни пътища. Там се бърка с тампон и се доказва чрез имунофлоресценция и там се доказва още в първите дни. 

Втората група, които са наречени бързи, са за доказване на антитела. Но ако се заразиш днес, можеш чак след четвъртия ден да отделиш вируса, а чак на осмия да получиш симптоми и едва тогава антитела. Тогава вече лесно се доказва в кръвта. Това обаче е чак след 7-10 дена след контакт с вируса и си развил имунен отговор. Тези тестове по документа на СЗО тъй като са нови и несигурни не стават за надзор на заболяването. По тях не може да се каже колко болни има в държавата", обясни професорът. 

За да е положителен генетичният тест, експертът обясни, че има сложен процес. По около 100 теста на ден се обработват в двете лаборатории на ВМА. Вече има проби и във Варна, а сега ще има и в Плевен и в БАН. Всички те ще работят с валидирани тестове. 

"Лесно е да кажеш ще купим 1 млн. тестове и ще изследваме, но как ще стане това, като не се знае на кой ден. Първите 24 часа ще бъде отрицателен и тогава какво? Ние постигнахме резултати до 24 часа, за да се вземат веднага мерки, а виждате в Италия един футболист колко дни чака", отчете професорът. 

"Антигенни и антителни. Това са двата вида и само единият е сигурен и препоръчан от СЗО", заяви още специалистът. Кантарджиев заяви, че в България още не сме във времето, когато има пик и удвояване на случаите. Именно забавяне на този процес е целта на експертите у нас. 

Най-силният глас на планетата пее от балкона за ген. Мутафчийски (ВИДЕО)

Най-силният глас на планетата пее от балкона за ген. Мутафчийски (ВИДЕО)

Пловдивската певица Смиляна Захариева, която получи...

на 24.03.2020

"От няколко дни се опитваме да докажем, че 7 души са изчистени от вируса, но не можем да го докажем, нищо, че са в перфектно здраве. Но не са изчистени от вируса и стоят в болница, въпреки че са изнервени. И на нас ни трябват леглата, но първо трябва да се докаже.

Около 300 души дневно са възможни към момента за изследване", уточни ген. Мутафчийски. Той заяви, че не е против бързите тестове, но е против хора с фалшиви отрицателни тестове да мислят, че не са заразни и спокойно да се разхождат.  

"Вчера във ВМА са прегледани и насочени 120 пациенти за един ден. Тези хора в близките дни може да се окажат за приемане и ние трябва да предвиждаме нещата. Не може да чакаме да се препълни отделението и тогава да взимаме мерки", уточни ген. Мутафчийски. 

На въпрос на ПИК за това, че има твърдение от бащата на 9-годишното дете от Англия, че не са заразени от коронавирус и няма такива в Банско, Мутафчийски обяви, че това не е вярно. "Това не е вярно. Как може да го казва! Цял самолет с граждани от Израел, били са само в Банско и са заразени всичките. Информацията е от Външно министерство. Ето ви случаи в Дупница, Ловеч, Карнобат – готвачка, случай в Разлог, в Благоевград. Всичко това е от Банско, той да си говори каквото си иска. Доверете ни се, ние говорим с факти", каза шефът на щаба. 

Той обяви още, че няма болници, които да отказват прием на заразени с коронавирус и за това има строго разписан протокол. Затова още отсега се взимат мерки за това да се разкрият отделения навсякъде навременно. 

"По отношение на доброволците той обяви, че във ВМА вече има достатъчно доброволци, но такива са нужни за други болници и затова молбата е всеки, който може да помогне да се запише, тъй като предстои сформиране на екипи", каза още Мутафчийски на въпрос на ПИК. 

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34905
архив

Мъж седи в бараката и вари ракия....
Гледа по едно време водата се нагряла много и отива до кладенеца за вода.
Връща се, а в бараката седят двама полицай, усмихват се иронично и говорят:
- Aхааа, незаконна спиртоварна, сядай и пиши обяснения!
- И кво да пиша?
- Всичко, както си е било, така го пиши!
Сяда човека, пише и след това дава листа на полицайте.
- Кво си написал бе, идиот такъв?
- Както си беше, така го написах: ”Отивам за вода до кладенеца, връщам се, а в бараката двама полицай, седят и варят ракия”.

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Здравните власти с аларма: За последната седмица е отчетен ръст на смъртността от 50% (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
ОЧАКВА НИ СБЛЪСЪК: Астероидът Апофис лети с бясна скорост към Земята
x