ПЪРВО В ПИК TV: Ген. Мутафчийски с горещи данни за разпространението на коронавируса и болните - 220 са заразените у нас, новите случаи са в Пловдив (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Политика

ПЪРВО В ПИК TV: Ген. Мутафчийски с горещи данни за разпространението на коронавируса и болните - 220 са заразените у нас, новите случаи са в Пловдив (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

86329
на 25.03.2020
ПЪРВО В ПИК TV: Ген. Мутафчийски с горещи данни за разпространението на коронавируса и болните - 220 са заразените у нас, новите случаи са в Пловдив (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Шефът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски изнася последни данни за разпространението на заразата.

препоръчано

Вчера към 18.30 ч новите случаи бяха 16, с което цифрата на носителите на COVID-19 у нас станаха 218. Според Мутафчийски пикът на заразата все още не е достигнат.

"За ден случаите  в света са със 100 000 повече случаите. Италия вече доближава Китай.

В България от вчера има два нови случая, които са в Пловдив. Мъж на 35 години и жена на 60 години са в УМБАЛ "Георги Странски". Общо заразени са 220", съобщи шефът на щаба. 

Той съобщи и други две тревожни новини - след 17 дни от освобождаването на круизния кораб, на борда има все още коронавирус. "Това предполага фанатична дезинфекция, защото показва невиждана устойчивост. Дезинфекция на повърхностите също се налага освен миене на ръцете. 

492 хил. лв. дари ББР за болницата в Плевен, Лом, Видин, Враца, Ловеч и Русе. Там ще има респиратори и тестове, при нас във ВМА ще има окомплектоване с китове. Продължава тенденцията за все повече дарители и показва мобилизацията на цялото общество. Отделно има още много частни дарители", каза Мутафчийски. 

Проф. Кантарджиев съобщи каква е разликата между свинския грип и коронавируса и обясни, че и той е бил нов грип, за който хората са нямали имунитет. "Оказа се една по-тежка епидемия и стана ясно, че здравните власти не са подготвени за това, че този грип е опасен. Тогава 100 000 у нас влязоха в болници, а болните бяха много повече. Усложненията бяха сериозни, но смъртността беше по-ниска от коронавируса - 0,2-0,5. Докато при коронавируса процентът е по-висок и то при хора с имунен дефицит, не само възрастни. Така те се налага да имат дълго лечение, командно дишане и така се натоварва цялата здравна система", уточни професорът. Той отчете още, че благодарение на мерките срещу коронавируса е утихнала и епидемията от грип В. 

Ген. Мутафчийски коментира на въпрос на ПИК дали е излекуван Кирил Домусчиев. "Принципът е 2 отрицателни проби през 24 часа. Знаех за първата проба, но не знаех за втората проба и днес ще го изясним. Научих от неговото съобщение. 

Ние също имаме един пациент с първа отрицателна проба и чакаме втората. Ако се потвърди това, броят на оздравелите ще бъде 5, но довечера ще стане ясно.

За Домусчиев ще направим справка и ако е отрицателен и вторият тест, ще означава, че е оздравял. Някои от пациентите продължават да имат симптоми и след изчистване на вируса, така че не винаги е толкова просто. Ще проверя и ще ви кажа следобяд", каза ген. Мутафчийски. 

На въпрос за тестовете, той отговори: "Колегите в Италия, работят с каквото намерят, включително с маски, каквито намерят. Нуждата им е от 90 млн. маски, а те не могат да достигнат повече от 2 млн. Италия произвежда тестове и ние ползваме също част от консумативите им. Иначе тестове ползват, откъдето намерят.

Ние ползваме испански, немски и английски. На ден в момента правим към 300-350 генетични теста - риъл тайм PCR". 

За военните в различни бригади, ген. Мутафчийски обяви, че няма данни за военни с коронавирус. 

По случая с едномесечно бебе от Пловдив, той обяви, че няма излязла проба. "Не знам бебето дали е посетено от роднини в болница, но ако е така, това е грубо нарушение на карантината", обяви той. Пробата на бебето все още се чака. 

Ген. Мутафчийски обяви още, че лицата с хронични заболявания като астма, вирусът е опасен, тъй като усилва пристъпите. "За хората с диабет също е опасно, казвали сме много пъти, че за всички с хронични заболявания, вирусът е опасен", припомни още шефът на щаба. 

 

Сподели:
Бомба x
ЗВЕЗДИТЕ ГОВОРЯТ: Днес са уязвими половите органи - избягвайте секса ЗВЕЗДИТЕ ГОВОРЯТ: Днес са уязвими половите органи - избягвайте секса
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Харвардските авери Асен Василев и Кирил Петков с общи опорки за финансите и икономиката - гледайте НА ЖИВО ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Харвардските авери Асен Василев и Кирил Петков с общи опорки за финансите и икономиката - гледайте НА ЖИВО
ново
Днес: 206
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това