ПЪРВО В ПИК TV! Ген. Мутафчийски с горещи данни за разпространението на коронавируса - заразените са 243 (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Политика

ПЪРВО В ПИК TV! Ген. Мутафчийски с горещи данни за разпространението на коронавируса - заразените са 243 (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

96767
на 26.03.2020
ПЪРВО В ПИК TV! Ген. Мутафчийски с горещи данни за разпространението на коронавируса - заразените са 243 (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Шефът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски съобщава последни данни за засегнатите от заразата. Вчера вечерта бройката им достигна 242-ма.

препоръчано

"От снощи досега има още една положителна проба - пациент от София, който не е настанен в болница. Така стават общо 243 заразените, които са диагностицирани в България. С щаба обсъдихме и ще предложим на министъра на здравеопазването да продължи до 13 април мерките, като ще разширим само по един пункт - за колекторската дейност. Ще поискаме и всеки един, който пристига в България да бъде 14 под карантина", отчете шефът на щаба.

"Ще ми се да няма пик, но колегите епидемиолози казват, че няма шанс. За оздравелите нямаме нова бройка. Има 8 души, които искат да напуснат ВМА, но все още не са изчистени и продължаваме да ги изследваме", отговори ген. Мутафчийски на въпроси на ПИК дали има нови случаи на излекувани.  

"В "Пирогов" има 4 пациенти, които са интобирани и са в тежко състояние, особено един случай е много сериозен. Във ВМА имаме двама, които са на ръба на дихателна недостатъчност", обяви още той.  

"На всеки 11 изследвани сме открили 2 заразени и смятаме, че според математическия модел се открили голям брой лица. Поставил съм задача на нашите лекари, които имат опит в лечението на коронавирус да изработят предложение и стратегия за тези лица, които ви съобщих - които са здрави, но са с вирус. Искам да се изработи стратегия кога няма опасност за тяхното здраве и могат вкъщи да си отидат и там да се донаблюдават. Сега можем да си позволим да стоят в болниците здрави хора, защото няма натиск, но ние мислим в перспектива. 

В Плевен има 7 случая, а в Габрово са двама, затова могат да си позволят да стоят в болница толкова дълго, но трябва да мислим в бъдеще", заяви ген. Мутафчийски. Той бе категоричен, че вече има вътрешна циркулация на коронавируса в България и вчера са изследвани 350 лица, за повечето от които има ясен епидемиологичен път. 

"Призовавам всички лекари да изследват задължително в цялата страна да тестват задължително хората с респираторни заболявания. Това е заповед и тя е изпратена до всички болници", категоричен бе шефът на щаба. "В наръчниците, които сме превели и разпространили, са изпратени до всички, така че колегите в цялата страна в момента имат време да четат", допълни генералът. 

На въпрос за респираторите и легловата база, той даде пример, че в Стокхолм, който е колкото София, има само 50 интензивни легла. 

Ген. Мутафчийски обяви още, че даренията растат и има голям наплив. От вчера има случай и на заявка от физическо лице, което иска да дари 1 млн. лв. "Ще му кажа името, когато се закупят консумативите и стане факт", разкри още шефът на щаба. Той обяви още, че не се е потвърдило съмнението за заразено бебе на 1 месец. 

Сподели:
Бомба x
Разработиха молекула, която предотвратява фатален COVID-19 Разработиха молекула, която предотвратява фатален COVID-19
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Проф. Михаил Мирчев с горещ коментар за датата на вота и уволнението си (ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV: Проф. Михаил Мирчев с горещ коментар за датата на вота и уволнението си (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 221
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това