ПЪРВО В ПИК TV: Ген. Мутафчийски с последна информация за коронавируса у нас - заразените са 163, щабът няма информация за болен в президентството (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Животът днес

ПЪРВО В ПИК TV: Ген. Мутафчийски с последна информация за коронавируса у нас - заразените са 163, щабът няма информация за болен в президентството (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

110560
на 21.03.2020
ПЪРВО В ПИК TV: Ген. Мутафчийски с последна информация за коронавируса у нас - заразените са 163, щабът няма информация за болен в президентството (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Националният щаб за борба с коронавируса у нас дава редовния си брифинг в 17.00 часа, на който разкрива информация има ли нови заразени в страната и каква е ситуацията в международен мащаб. Какво е състоянието на пациентите, които вече са заразени с коронавирус?

препоръчано

Общият брой на заразените у нас е 163. В София са 18 нови случая и така общият брой на случаите в столицата е 103, обяви проф. Мутафчийски.

"В Бургас заразените са още двама, контактни на първите и общият им брой е 4. 75 години е средната възраст на починалите. В момента имаме 8 души между 20 и 50 години, които са със сериозна симптоматика", уточни той.

Нямаме информация за заразен в президентството, добави шефът на щаба за борба с коронавируса.

"Имаме ясни признаци, че започваме да се покачваме в тази крива на заразените. Опитваме се да снижим големината на този пик и плавността на покачването му", каза още проф. Мутафчийски.

"Тревожните симптоми са, когато се появи задух. Дори и тогава чрез личния лекар трябва да се обадят и специален екип да ги извози. Тук е едно непрекъснато движение от пациенти и е създаден непрекъснат хаос. Не можем да го управляваме този хаос по никакъв начин", отсече директорът на ВМА.

"Пикът няма да е в края на този месец. Може да е в края на април или в края на май. Дай боже да не е през септември, защото ако вървим така, много малко от нас ще останат тука да дават брифинг, включително и аз", заяви той.

"Ние имаме надежда, че след като имаме лекарства от една група, може да имаме положителен ефект. Този препарат не е позволен да се използва в нашата аптечна мрежа. Той може да бъде доставен в болниците. Ще го получат пациенти, които са с тежка клинична картина. Това са пациентите, които имат нужда. Току-що получихме дарение от г-н Домусчиев - 100 опаковки по 100 хапчета вътре оригинален препарат хинин", разкри проф. Мутафчийски.

"Има един заразен в болница "Токуда" - млад мъж на около 34 години с двустранна бронхопневмония. Той е с корнавирус инфекция. РЗИ затваря болницата за 24 часа, за да се осъществи дезинфекция, да се установят контактните лица. След 24 часа тази болница ще продължи да работи. Дотогава е осигурен чист коридор за хората на хемодиализа и за спешни раждания", добави шефът на щаба.

"В Бургас е същата ситуация. И там имаме наш колега, заразен с коронавирус", разкри директорът на ВМА. По думите му лице, което е рехабилитатор на деца, е заразен с коронавирус.

"В "Софиямед" има два коренно различни случая - единият е на пациентът, който сам се разкри г-н Домусчиев, а другият е на лекар от болницата. Това са две различни огнища и двата случая нямат общо", категоричен е той.

"Безкрайно учуден съм какво прави хеликоптер в Карнобат и срещу какво пръска. В момента се пръска срещу комари, а тази мярка е разработена от една продавачка от Кирковския пазар. Много се смях", обяви проф. Мутафчийски по повод фалшивата новина, че се пръска от хеликоптер срещу коронавируса.

"Между 20 и 50 години имаме 8 души, които имат сериозна симптоматика. Няма такова нещо, че младите хора не боледуват", отсече шефът на националния щаб за борба с коронавируса.

"Имаме категорични данни, че вносът на коронавируса е главно от Австрия и други западно-европейски държави. Инфекцията беше разпространена у нас от хора, които лекомислено отидоха на екскурзия в чужбина и донесоха заразата у нас", заяви от своя страна проф. Кантарджиев.

"В Италия тежката картина идва от това, че хора в болниците, които се лекуваха заради други заболявания, се заразиха", добави той.

Проф. Мутафчийски обяви, че в болница има техен колега, който е 25-годишен и е с тежка двустранна бронхопневмония.

Сподели:
Бомба x
Това са обидите, изречени от устата на мъжете, които жените за нищо не света не бива да прощават Това са обидите, изречени от устата на мъжете, които жените за нищо не света не бива да прощават
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV: Мистериозен инцидент шашна столичани на Орлов мост (ВИДЕО) ГОРЕЩО В ПИК TV: Мистериозен инцидент шашна столичани на "Орлов мост" (ВИДЕО)
ново
Днес: 10
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това