ПЪРВО В ПИК TV: Ген. Мутафчийски с последна информация за коронавируса у нас - заразените са 163, щабът няма информация за болен в президентството (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Животът днес

ПЪРВО В ПИК TV: Ген. Мутафчийски с последна информация за коронавируса у нас - заразените са 163, щабът няма информация за болен в президентството (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

111430
на 21.03.2020
ПЪРВО В ПИК TV: Ген. Мутафчийски с последна информация за коронавируса у нас - заразените са 163, щабът няма информация за болен в президентството (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Националният щаб за борба с коронавируса у нас дава редовния си брифинг в 17.00 часа, на който разкрива информация има ли нови заразени в страната и каква е ситуацията в международен мащаб. Какво е състоянието на пациентите, които вече са заразени с коронавирус?

препоръчано

Общият брой на заразените у нас е 163. В София са 18 нови случая и така общият брой на случаите в столицата е 103, обяви проф. Мутафчийски.

"В Бургас заразените са още двама, контактни на първите и общият им брой е 4. 75 години е средната възраст на починалите. В момента имаме 8 души между 20 и 50 години, които са със сериозна симптоматика", уточни той.

Нямаме информация за заразен в президентството, добави шефът на щаба за борба с коронавируса.

"Имаме ясни признаци, че започваме да се покачваме в тази крива на заразените. Опитваме се да снижим големината на този пик и плавността на покачването му", каза още проф. Мутафчийски.

"Тревожните симптоми са, когато се появи задух. Дори и тогава чрез личния лекар трябва да се обадят и специален екип да ги извози. Тук е едно непрекъснато движение от пациенти и е създаден непрекъснат хаос. Не можем да го управляваме този хаос по никакъв начин", отсече директорът на ВМА.

"Пикът няма да е в края на този месец. Може да е в края на април или в края на май. Дай боже да не е през септември, защото ако вървим така, много малко от нас ще останат тука да дават брифинг, включително и аз", заяви той.

"Ние имаме надежда, че след като имаме лекарства от една група, може да имаме положителен ефект. Този препарат не е позволен да се използва в нашата аптечна мрежа. Той може да бъде доставен в болниците. Ще го получат пациенти, които са с тежка клинична картина. Това са пациентите, които имат нужда. Току-що получихме дарение от г-н Домусчиев - 100 опаковки по 100 хапчета вътре оригинален препарат хинин", разкри проф. Мутафчийски.

"Има един заразен в болница "Токуда" - млад мъж на около 34 години с двустранна бронхопневмония. Той е с корнавирус инфекция. РЗИ затваря болницата за 24 часа, за да се осъществи дезинфекция, да се установят контактните лица. След 24 часа тази болница ще продължи да работи. Дотогава е осигурен чист коридор за хората на хемодиализа и за спешни раждания", добави шефът на щаба.

"В Бургас е същата ситуация. И там имаме наш колега, заразен с коронавирус", разкри директорът на ВМА. По думите му лице, което е рехабилитатор на деца, е заразен с коронавирус.

"В "Софиямед" има два коренно различни случая - единият е на пациентът, който сам се разкри г-н Домусчиев, а другият е на лекар от болницата. Това са две различни огнища и двата случая нямат общо", категоричен е той.

"Безкрайно учуден съм какво прави хеликоптер в Карнобат и срещу какво пръска. В момента се пръска срещу комари, а тази мярка е разработена от една продавачка от Кирковския пазар. Много се смях", обяви проф. Мутафчийски по повод фалшивата новина, че се пръска от хеликоптер срещу коронавируса.

"Между 20 и 50 години имаме 8 души, които имат сериозна симптоматика. Няма такова нещо, че младите хора не боледуват", отсече шефът на националния щаб за борба с коронавируса.

"Имаме категорични данни, че вносът на коронавируса е главно от Австрия и други западно-европейски държави. Инфекцията беше разпространена у нас от хора, които лекомислено отидоха на екскурзия в чужбина и донесоха заразата у нас", заяви от своя страна проф. Кантарджиев.

"В Италия тежката картина идва от това, че хора в болниците, които се лекуваха заради други заболявания, се заразиха", добави той.

Проф. Мутафчийски обяви, че в болница има техен колега, който е 25-годишен и е с тежка двустранна бронхопневмония.

Следвайте ПИК вече и в Телеграм

Сподели:
Бомба x
ПАЛАВНИЦИ: Тези две зодии мислят нон стоп за секс ПАЛАВНИЦИ: Тези две зодии мислят нон стоп за секс
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! ЦИК с последни новини за изборите на 2 октомври: Във всички подписки има покойници (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ГОРЕЩО В ПИК TV! ЦИК с последни новини за изборите на 2 октомври: Във всички подписки има покойници (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 13
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това