ПЪРВО В ПИК TV! Ген. Мутафчийски с последни данни за коронавируса - 190 са вече заразените (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Политика

ПЪРВО В ПИК TV! Ген. Мутафчийски с последни данни за коронавируса - 190 са вече заразените (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

99455
на 23.03.2020
ПЪРВО В ПИК TV! Ген. Мутафчийски с последни данни за коронавируса - 190 са вече заразените (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Шефът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса генерал Мутафчийски съобщава последните данни за новите заразени и ситуацията с пандемията в България и по света.

препоръчано

Вчера бройката на хората с COVID-19 у нас достигна 187 души, а ген. Мутафчийски обяви, че пикът на заболяванията се очаква след 3 седмици.

"Регистрирани са 19 нови случая и общият брой е 190. Повечето са в София, един има в Плевен", каза генерал Мутафчийски.

Общата заболеваемост върви нагоре, вече са повече 340 000, каза в световен мащаб цифрите на покосените от болестта.

"Историята му е следната - преди да се знае, че е болен от коронавирус, е имал пневмония. Как ще е под карантина инфекциозно отделение? Не сме получавали такива сигнали. основанта тежест на контролирането на карантината е на МВР и РЗИ", допълни той.

"Разговаряли сме с министъра, ще се вземе отношение", каза още той за мерките, взети с имунизациите на децата.

"В болшинството от случаите са подобряващи се. Остава критично състоянието на интубираните пациенти. Във всички областни градове има такива зали, в резерва има 15 000 легла и те са в готовност", каза още той.

"В момента трябва да се извлекат най-добрите решения, трябва да се спрем на схемите за лечения, доказали своята ефективност. Току-що пристигнаха екипи от болницата в Плевен за обучение. В Бургас минаха такова обучение, в Стара Загора са от Пловдив да обучение. Вчера пристигна голямо количество тестове, това е дарение на народния представител г-н Пеевски, то е на стойност 300 000 лв.", допълни началникът на Националния щаб.

"Внимателно наблюдаваме това. 650 не е много окуражаваща тенденция. Съвсем ясна е тенденцията в Китай и Южна Корея", коментира генерал Мутафчийски за заболеваемостта и смъртността в Италия и по света.

Той обясни и, че ако в едно отделение се диагностицира болен от коронавирус, са необходими 24 часа за дезинфекция, но отделението не спира да работи.

"Нашият стреме е затварянето на лечебното заведение да не продължи повече от 24 часа. Болниците са различни, някои са на павилионен принцип, други са всички в една сграда. Никой никъде по света не може да си позволи да блокира една болница. Този модел, виждате, че беше осъществен, някъде ни трябваше повече време, като "София мед"", съобщи д-р Ангел Кунчев.

Той коментира и въведения в много места вечерен час и похвали кмета на Карнобат, който е демонстрирал адекватни действия и предприети мерки. Вечерният час не е по препоръка на Националния щаб, а решението за него е взето от щабовете по места. Генерал Мутафчийски отчете, че улиците стават все по-празни и мерките работят. Вечерен час за София сега не се налага, отчете той.

"Няма друг начин, по който да се ограничи заразата, хората трябва да си седят у дома", отново припомни той.

"Дайте примерите и веднага ще бъдат взети мерки. Абсолютно се извършват проверки, аз лично не съм видял. За Белодробна болница, лекари, които са имали контакти с тези, които са били контактната група. Лекарите имат контакти във всяка болница. Няма пациент, който да не е обгрижван от лекар и сестра. Нямаме нищо против да има масово тестове, PSR методиката е ограничена, но гледаме да обхванем повече пациенти. Последната видеоконферентна връзка, която беше осъществена вчера, с Израел и страни от ЕС, са че, усилията в Израел са насочени към нови бързи тестове. Сегашните бъзри тестове имат фалшиво отрицателни резултати, които създават измамно спокойствие", коментира още той-

"Тези, които са установени като заразени, за тях важи срока от 21 дни и трябват две отрицателни проби", завърши той.

8000 са пристигналите и завърнали се в България наши сънародници със самолети, а над 15 000 са преминалите границите на страната ни за последното денонощие.

Сподели:
Бомба x
Коя е идеалната възраст за брак? Коя е идеалната възраст за брак?
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Премиерът Борисов с извънредни новини от видеоконференцията на Европейския съвет: Трябва да сме максимално твърди за ваксините (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Премиерът Борисов с извънредни новини от видеоконференцията на Европейския съвет: Трябва да сме максимално твърди за ваксините (ВИДЕО)
ново
Днес: 324
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това