ПЪРВО В ПИК TV: Ген. Мутафчийски с последни данни - заразените с коронавирус у нас са 185, пикът се очаква до 3 седмици (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Животът днес

ПЪРВО В ПИК TV: Ген. Мутафчийски с последни данни - заразените с коронавирус у нас са 185, пикът се очаква до 3 седмици (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

91592
на 22.03.2020
ПЪРВО В ПИК TV: Ген. Мутафчийски с последни данни - заразените с коронавирус у нас са 185, пикът се очаква до 3 седмици (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Началникът на щаба за борба с коронавируса у нас ген. Венцислав Мутафчийски изнесе последни данни за броя на заразените.

препоръчано

"Към днешния ден в София имаме 11 новозаразени. 8 във ВМА са потвърдени, 3 в националната лаборатория. От Стара Загора от лабораторията имаме един случай - от инфекциозното отделение в Карлово. И в Бургас два случая. Общо 15 са новите случая и така стават общо 185", обяви проф. Мутафчийски.

"Не са правени изчисления колко хора ще бъдат хоспитализирани. Към момента 30 души са хоспитализирани. Не мога да отговоря колко ще бъдат хоспитализирани в пика на заразата, но той ще бъде скоро", уточни той.

"Медицинският съвет е орган към правителството и най-вероятно ще се занимава с лечебните алгоритми и обучението на персонала" добави директорът на ВМА, като не пожела да отговори на въпрос на ПИК TV защо от болницата е уволнен проф. Костов, който ще участва в медицинския щаб.

"Защо да се удължава извънредното положение. То е до 13 април. Ситуацията е динамична. Тогава би трябвало да се вземе решение на това каква е ситуацията тогава. Никой не може да отговори на това какво ще се случи дотогава", обясни той.

"Не допускам, че до средата на април ще бъде овладяно това нещо. Ние не сме тръгнали, за да кажем кога ще спре. Математическите анализи, които се правят при нас и в БАН, показват, че се намираме още в дъното на изкачването. Не сме тръгнали да се изкачим и не можем да кажем кога и с каква скорост ще се изкачим", обясни директорът на ВМА.

По думите му математици в САЩ са потвърдили анализите на нашите учени в БАН и са установили, че бавното изкачване е в резултат на мерките, които са предприели от щаба.

"Пикът най-вероятно ще бъде до 2-3 седмици, когато трябва да бъде прекратено извънредното положение. Тези неща се решават в ход", разкри проф, Мутафчийски.

"Ние имаме сега гнезда от заразени пациенти. Не бива да се разпространяват в различните градове. Затова е и цялата тази превантивна мярка с КПП-тата, защото освен установените случаи, има и много други, които не са установени и имат лека симптоматика. Ние прилагаме тези мерки, за да не изтървем ситуацията", отсече той.

"Когато се оформи щаба, нямахме нито един заразен. Първото нещо, което се направи, е 8000 костюма да се разпределят в болниците, които трябваше да постъпят първите пациенти", категоричен е шефът на щаба.

"Правим целево разпределение. РЗИ вече е в Карлово, където има установена положителна проба. Всички лекари трябва да работят със защитни костюми - те трябва да работят по определените протоколи за лечение, които са от гайдлайните, които ни предлагат китайските колеги и ги препоръчва СЗО", обясни директорът на ВМА.

По думите му в Щатите се прие тази сутрин лечението, което се прилага в България.

"Премиерът днес спомена, че Италия се нуждае от 90 милиона маски месечно. Няма такъв производител в Европа. Премиерът успя да организира производството на 1 млн. маски. Прави се облекло, което ще надхвърли нашите нужди. Правят се очила и страхотни шлемове, по 200 на ден. Днес се раздадоха и хапчетата на болниците по китайската схема. Всичко се случи в безпрецедентни срокове", категоричен е той.

"Пръскане за дезинфекция е абсолютно неефективно. Кметът ми се обади да каже, че поема цялата отговорност и това е негово решение. Ние не можехме да допуснем, че се прави такова нещо и си мислехме, че е пръскане за комарите, защото сега трябва да се пръска за комарите. Приех го комично, защото не можехме да го допуснем", заключи проф. Мутафчийски.

Сподели:
Бомба x
ПРОБИВ: Коктейл от антитела намалява риска от COVID-19 ПРОБИВ: Коктейл от антитела намалява риска от COVID-19
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Социалдемократът Георги Анастасов разбива мераците на Манолова и Капон да управляват държавата (ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV! Социалдемократът Георги Анастасов разбива мераците на Манолова и Капон да управляват държавата (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 198
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това