Вход
София
Времето в София 11 o C

ПЪРВО В ПИК TV! Ген. Мутафчийски: 379 са заразените, вече има и в Силистра. Понасяме всякакви обиди, но по-важен е човешкият живот. Шити маски има почти навсякъде - гратисният период за тях е до събота (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

ПЪРВО В ПИК TV! Ген. Мутафчийски: 379 са заразените, вече има и в Силистра. Понасяме всякакви обиди, но по-важен е човешкият живот. Шити маски има почти навсякъде - гратисният период за тях е до събота (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

на 31.03.2020
82629
0
ПЪРВО В ПИК TV! Ген. Мутафчийски: 379 са заразените, вече има и в Силистра. Понасяме всякакви обиди, но по-важен е човешкият живот. Шити маски има почти навсякъде - гратисният период за тях е до събота (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
31.03.2020
0
82629

Шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски изнася последни данни за разпространението на коронавируса. 

"Заразените са 379, 113 са в болница, а 13 са интубирани. Починали няма. 57% са мъже, средната възраст е 46 години. Най-младият пациент е 3-годишен. Средната възраст на починалите е 66 години. 18 медици са заразени. 

За деня има 25 случаи и има една нова област - Силистра. Там е заразено семейство от 70-годишни. Общо изписани с две отрицателни проби са 17 души. 

Заповедта на министър Ананиев е в резултат на обсъждане с нас, което е доста продължително. Болните задължително трябва да носят маски, а за здравите лица са противоречиви мненията и СЗО не препоръчва. Ние не измисляме никакви неща, които да не са в следствие на добри практики в света. Основните ни източници са Китай, Корея, Израел и големите държави в ЕС. От снощи е задължително носенето на маски в Израел и в Австрия. Има остър недостиг на маски в цял свят и това изправя населението пред труден казус. 

В тези седмици обаче доста предприятия от текстилната промишленост вече произвеждат маски и такива има в България почти навсякъде", каза по повод новата заповед ген. Мутафчийски. Има ушити маски.

"Аз си купих от нашия квартален магазин за 3,50 лв. Гратисният период за закупуване на маски е до 0 ч. в събота. От РЗИ ще има детайлизиране къде точно да ги носим - основно ще бъде на обществените места и това е обяснено в Закона за здравето. Там е обяснено кое точно е обществено място. Тв студио например не е, тъй като там има контролиран достъп. Местата с неконтролиран достъп са обществени места - транспорт, болници, банка, магазин, аптека, административни служби. Навсякъде, където няма контролиран достъп", обясни още той. 

"Поставянето на рестриктивни мерки е продиктувано в следствие на тенденциите. Когато се говори за България по отношение на коронавируса изпадаме в изместване на фокуса, а когато отразявате събития в света, тези дребни теми не съществуват. Там има сериозни проблеми, които с тревога наблюдаваме и се стремим да посрещнем в по-приемлив вариант тези предизвикателства, въпреки че са свързани със смъртта на хора. Всички сме изправени пред големи предизвикателства.

Ясно е, че много хора приемат субективно тези мерки, някои са недоволни, а други искат много по-строги мерки. Младо семейство с две деца си стои на терасата и оттам ми пишат как виждат, че отстрани другите не ги спазват. Ние обясняваме на всички защо го правим и вашата роля е важна - да убедите гражданите, че макар да има големи щети в икономиката, мерките се правят именно, за да се ограничат тези щети. Видяхте какви трансформации претърпяха и много държави, които нямаха никаква концепция, а сега се отказаха от този стаден имунитет.  

Този вирус не се държи като познатите досега и дори тези, които препоръчват всички да се заразим, защото рано или късно ще умрем, ние не можем да последваме това и имаме отговорност да опазим живота и всеки да може да получи медицинска грижа. Ясно е, че ако се отпусне края, системата няма да понесе това и много хора ще загинат без шанс за лекарска помощ. Затова понасяме всякакви обиди и хейтове, но не се поддаваме и удържаме позицията си. 

С всеки изминал ден в цивилизования свят се потвърждава, че следват нашите мерки, което означава, че са добри", заяви още ген. Мутафчийски. 

"В България са направени над 7000 проби в държавните лаборатории, над 2000 в частните. Това са контактни лица от първа група или медици. Това се препоръчва от СЗО и се прави в пълен обем. В Банско са взети проби на всички контактни лица. 

Към днешния ден за последното денонощие има три лица, върнали се от чужбина, а предишното денонощие бяха 4 човека, като един беше дошъл от САЩ. 

Шефът на щаба заяви, че във всички болници има вече хлорокин и се лекуват с тях пациентите. "Тези лекарства са болнични и е разрешено само лечението там с тях. Спазваме предписанията на СЗО оносно лечението", заяви още той. 33 хиляди опаковки хинин има във ВМА, като износът е забранен. "Предстои и произвеждане на хлорикин в България", разкри ген. Мутафчийски. 

"Броят на заразените медицински лица е тревожна статистика. Тя се преповтаря във всяка държава. В София и Пловдив става дума за неразпознати лица с коронавирус, които са заразили медиците. Това е основният акцент в момента. Да се навакса с този дефицит за осигуряване на маски, костюми, очила и шлемове за медиците. Те вече се произвеждат в България, защото това е важно за предпазване на медиците. В Китай имаше над 1700 заразени медици, в Италия и Франция също има много. Ние се опитваме с всички сили да намалим този ефект. Защото това е част от подготовката на системата за понасяне на удара и да не се допуска деморализиране на персонала, ако има много заразени. Зорко следим точно тази статистика и РЗИ реагират относно нуждите по места. Трудно се решават проблеми с ограничен ресурс. 

Рано е да се дадат изводи относно лечението с тези препарати. Ще поканя доц. Попов да дойде и да сподели своите впечатления, защото ние имаме над 100 пациента и няма по-компетентни хора от тези, които пряко се занимават с лечението", отговори на въпросите на ПИК ген. Мутафчийски относно резултатите от лечението с хлорикин, както и въпросът със заразяването на медици. 

Относно службите в църквите, шефът на щаба сподели, че полицията ще се старае да бъде спазвана дистанцията, но решението е на Св. Синод. От там са обещали да бъдат взети всички мерки, предписани от щаба.  

"Със сигурност всеки болен трябва да носи маска", категоричен бе накрая ген. Мутафчийски, обобщавайки данните и припомни, че за много от болните не се знае, че са заразени и затова има смисъл всички да носят маски. 

 

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 30489
архив

Викам на шефа:
– Шефе, ще ми повишиш ли заплатата със 100 лева?
– Не! - отговаря ми той.
– Ми добре, тогава ще кажа на всички, че си ми я повишил с 200...

няма нови новини
Днес: 12
hot
най-четени новини в момента
сега
1473
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов и Вучич след полета над АМ "Европа" и "Балкански поток": Символично слагаме край на карантината на 1 юни. Стигаме за 3 часа до Белград (ВИДЕО/СНИМКИ)
x
Ето ги сексуалните техники, които радват мъжете тантрично
x