Вход
София
Времето в София -3 o C

ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ след снощните метежи по улиците на София: Президентът не се разграничи от шпицкомандите на Васил Божков. Радев носи цялата отговорност за това, което се случва (ОБНОВЕНА)

ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ след снощните метежи по улиците на София: Президентът не се разграничи от шпицкомандите на Васил Божков. Радев носи цялата отговорност за това, което се случва (ОБНОВЕНА)

на 11.07.2020
152278
0
ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ след снощните метежи по улиците на София: Президентът не се разграничи от шпицкомандите на Васил Божков. Радев носи цялата отговорност за това, което се случва (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
11.07.2020
0
152278

ГЕРБ с извънредни новини след снощните метежи и провокации из улиците на София.

На брифинга бе подчертано, че представителите на ГЕРБ вчера са изразили своята мирна позиция, ала представителите на опозицията са се опитали да разбият полицейския кордон, подкрепяни от платени провокатори. "Те имат своята подкрепа далеч зад пределите ни, в една много топла страна и бяха мотивирани от всички тези олигарси, които в момента са основните сценаристи и режисьори на бледия техен актьор - президента Радев", заяви Цветомир Паунов.

След приключването на протеста тези шпиц команди започнаха да нападат автобуси, да чупят стъкла. 

Той показа снимки на погромаджиите, които с добра режисура успяха вчера да направят тези издевателства срещу невинни и мирни хора.

"Как можем да обобщим всичко това? Всички ангажирани в този процес лица, които трябва да понесат своята отговорност, са ясни с имената си. Ние вчера ясно и категорично ги назовахме. Тяхното безсилие в случая доведе до едно-единствено обобщение - лицето на Радев, което се изчерпва само в една-единствена снимка", отбеляза той.

Тома Биков заяви на свой ред: "Нашата позиция е, че отговорността за вчерашните безредици се носи лично от господин Радев. Голяма част от протестиращите вчера бяха подведени и се превърнаха във фон на шпицкомандите на господин Божков. Още снощи призовахме господин Радев да отправи призив към хората, които вандалстваха в София. Той отказа да го направи. Той нарече хората на ГЕРБ "страхливи хора". А това бяха членове на ГЕРБ и симпатизанти. Те нито са доведени със страх, нито са принуждавани по някакъв начин да дойдат. Господин Радев носи цялата отговорност за това, което се случва. През целия митинг ние призовавахме нашите привърженици да не се поддават на провокации, да не обиждат хората от другия митинг, защото те също са част от българския народ. В края на митинга и през нощта организирани хора (според мен със съзнанието на Радев, а ако не е - то значи, че не може да лидира един митинг от 4000 души, а какво остава за 8 милиона?)".

Социалният министър Деница Сачева заяви, че в обстановка като настоящата - белязана от пандемията с коронавируса и кризата, последвала от това, проектът на Божков не случайно се нарича "Българското лято". Той прекрасно е знаел, че провокациите му ще имат почва именно през лятото. "Но ние трябва да се подготвим за българската зима. Защото това, което в момента се случва е не само хората да бъдат нахъсвани, мразени, а да бъдат развивани техните низки страсти. Това, което може да разделя хората, се управлява само до един момент. Ние призоваваме да има повече разум, хладнокръвие, хората да не се поддават на провокации. говори се, че е имало бити хора, но полицаите също бяха окървавени. Нека не се използва само едностранната гледна точка. Колкото по-малко се поддаваме на провокации, толкова по-добре за всички нас", заяви Сачева.

"Много е лесно да се разделят хората, много е трудно да се обединяват", заяви вицепремиерът Томислав Дончев. "А каква е нашата политика от вчера? Да си мерим протестите? Аз съм учил навремето, че политиката е състезание, сблъсък на идеи. Тя е състезание на личности. А сблъсъците на улицата не са политика. Ние няма да допуснем гражданска война, дори да имаме шанс да я спечелим! Демокрацията работи, когато е безусловна и перманентна", заяви още той. 

"И едно последно напомняне - обичайно политическият цикъл е такъв. Първо е ентусиазмът, после многото работа и накрая - резултатите и отговорността. Ако някой е останал на първата фаза, значи не се е развил политически", заяви Томислав Дончев.

На въпрос на ПИК дали има точна информация кои са членовете на тези шпиц команди, Тома Биков заяви, че тези хора действително са били отлично организирани и единственото, което ги е спряло, е била много точната полицейска реакция. "Тези хора бягаха към нас. Единственото нещо, което ги спря,беше бързата реакция на полицаите, които затвориха пресечките между "Цар Освободител" и "Дондуков". Това е подготвено! Тези хора това "работят", те са на повикване. И другите хора, които бяха дошли да протестират мирно, е добре още днес да се разграничат от тях и да не говорят за полицейско насилие. Ако полицаите бяха изпуснали напрежението, щеше да има сблъсък между двата митинга и слава Богу, че това не се случи".

Цветомир Паунов заяви, че полицаите не са се поддали на провокации. "Срещу тях бяха хвърляни бутилки, монети. Вие представяте ли си подобна агресия да се беше случила на нашия митинг? Тук никой не поема отговорността за тези хора. А зад тях са се наредили една немалка група от политици и олигарси, които имат претенциите да предлагат политики за управление на страната. Това е по-страшното", заяви той. 

"Само си представете, Борисов вчера да беше стиснал юмрук, и да беше казал: "Да ги изметем!". Защото от другата страна на булеварда имаше това: "Да ги изметем!" и ръчичка в юмрук", коментира на свой ред Томислав Дончев. Той отново подчерта, че въпросът е "Кой носи политическата отговорност за всичко това".

"Президентът не се разграничи от насилието и спомогна тези хора да се превърнат в лидери на този протест. Това е огромният проблем. Не всички от протеста пред президентството тръгнаха да пробиват кордона и да замерват полицаите със стъклени бутилки и камъни. Всеки щеше мирно да си изрази мнението. Но президентът до момента не се е разграничил от шпицкомандата на Васил Божков!", подчерта Томислав Дончев.

"Има линии, които не бива да се минават, каквито амбиции и цели да имаш. Призовавам хората да си изразяват позицията по начин, който не пречи на другите. Контрапротест вчера не е имало. Хората, които се събраха вчера пред Министерски съвет, не бяха против никого. Тези хора бяха дошли "За", не "Против". Полагаме усилия във всички структури да няма организиран марш към София. Какво ще се случи, надявам се да се случи най-доброто", заяви Томислав Дончев.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 18489
архив

Мъж нахълтва разярен в кухнята. Крещи на жена си: - Всичко разбрах. Ти ми изневеряваш! - Не е вярно – отговорила жената. - Вярно е! Изневеряваш ми с някакъв водопроводчик. - Е това пък... въобще не е вярно!

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ГЕРБ дари два апарата за кръвна плазма в Плевен и Стара Загора (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Тези 3 зодии поставят партньора на първо място
x