ПЪРВО В ПИК TV! Главният прокурор Иван Гешев с последни разкрития: Васил Божков е най-богатият и най-опасен българин. Собствениците на ТЕЦ-ове да си продадат яхтите, Майбаха и вилите и да си сложат филтри на централите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Темида

ПЪРВО В ПИК TV! Главният прокурор Иван Гешев с последни разкрития: Васил Божков е най-богатият и най-опасен българин. Собствениците на ТЕЦ-ове да си продадат яхтите, Майбаха и вилите и да си сложат филтри на централите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

142211
на 13.02.2020
ПЪРВО В ПИК TV! Главният прокурор Иван Гешев с последни разкрития: Васил Божков е най-богатият и най-опасен българин. Собствениците на ТЕЦ-ове да си продадат яхтите, Майбаха и вилите и да си сложат филтри на централите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Free Bet Бонус за специалистите в Спортните Залози на efbet.com (18+)

Главният прокурор Иван Гешев дава брифинг в Бобов дол за горенето на нерегламентирани продукти в ТЕЦ-а и за замърсяването на въздуха. На място е и шефът на МВР Младен Маринов. Министърът на екологията Емил Димитров също инспектира ТЕЦ-а, където лично следи проверките. 

препоръчано

Обект на проверката, наредена по-рано днес от главния прокурор на министъра на екологията са: ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“, ТЕЦ „Сливен“ и ТЕЦ „Перник“. "Извършването на проверката се налага предвид голямата обществена значимост на проблема и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората в населените места в непосредствена близост до визираните инсталации.

Предмет на проверката следва да бъдат издадените разрешителни по реда на Закон за опазване на околната среда (ЗООС) и Закон за управление на отпадъците (ЗУО), включващи изгаряне на отпадъци; съответства ли към настоящия момент дейността на ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“, ТЕЦ „Сливен“ и ТЕЦ „Перник“ по обезвреждане или оползотворяване на отпадъци в пълна степен на разрешената им такава по реда на ЗООС и ЗУО", съобщиха от прокуратурата по-рано.

Малко след 14,30 главният прокурор Иван Гешев и вътрешният министър Младен Маринов пристигнаха и влязоха в община Бобов дол за среща с хората. След тях в сградата пристигна и екоминистърът Емил Димитров. 

Има данни, че се горят материали, които не са пригодни за това. Най-вероятно не са спазени изискванията. По-лесно е да караш Майбах да имаш яхти, отколкото да вкараш средствата във привеждането на инсталациите на теца в необходимите норми. Ще се прави проверка какво се гори, ако трябва няколко пъти на вечер. Ще има връзка с директора на полицията, прокуратурата и ще имаме данни своевременно, ако има нарушения, а ако има престъпления, ще се търси наказателна отговорност, каза Гешев. Той допълни, че ще се направи и цялостна проверка на ТЕЦ-а, както и на язовира край града.

Има съмнение, че с тежкотоварна техника се изкарват въглища, а не както е декларирано - глина. Г-н Маринов поочи, че ще се извършват проверки съвместно с ДАИ да се види дали съответните камиони са претоварени, за да се установи дали е това, което смятат гражданите на Бобов дол.

Никой не може да забрани на някого да развива бизнес, но този, който развива бизнес, трябва да спазва българското законодателство. Държавата трябва да го накара да го спазва. Ако трябва, ще си продадеш майбаха, яхтата и някоя вила и ще си въведеш пречистватели на теца, посочи главният прокурор.

Всички български граждани са уверени, че голяма част от българския капитал е с криминален произход, с генезис, смързан с трансформация на държавен в частен бизнес. Проверката на приватизацията е с претенция да блъде комплексна и да бъде извършена и с Министерството на икономиката, МВР, Сметната палата, където са правени интересни одити, които ще са много показателни. Целите са две - ако бъдат констатирани данни за престърления, за които не е изтекла давност, да бъдат извършени наказателни производства. Втората цел, не можем да го направим на мига, тъй като сделките са над 10 000, но можем да инфорираме гражданите, да им покажем истината за това, което се случи през последните 30 години. Ще се види каква е съдбата на едно предприятие - как и за колко е купено, нарязано ли е на скрап, къде са банковите гаранции, осигурени ли са работните места. Вчера чух, че има всеобща подкрепа от политическите сили. За мен това не означава нищо, посочи Гешев.

За мен е важно политиците да променят законодателството, ако трябва Конституцията, така, че да даде възможност на прокуратурата да си свърши работата и да има възмездие за хората, които откраднаха активите на българските граждани. тези актниви или бяха обезкостени, или нарязани за скрап, или купени за смешни пари от други хора. Тези активи, доколкото вече съществуват, са в ръце, които са ги придобили по криминален начин. Вероятно има и случаи, когато всичко е протекло по правилата. Но имам съмнение, че процентът за това ще е незначителен, посочи Гешев. 

Божков е най-богатият и най-опасният български гражданин. Моята цел е той да върне обратно тук. Много хора има опасност да избягат, но не мога да кажа за г-н Ковачки, не го познавам, заяви той на въпрос дали има опасност Христо Ковачки да избяга. 

Всеки ден ще има акция за битовата престъпност, в края на годината резултатът ще е съществен, зарече се главният прокурор. 

Налице е резултат по един от банковите обири – има задържан извършител и съвместно с прокуратурата е повдигнато обвинение, заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов в Бобов дол.

Той допълни, че по другите случаи се работи и има заподозрени.

Министърът посочи, че са набелязани и мерки, една от които е засилване на полицейското присъствие около уязвимите обекти, особено в големите градове.

По думите му, вчера са разпоредени на професионалното ръководство няколко задачи, като една от тях е да се дискутира проблемът с отделите по охрана на банките, с оглед на това да се повиши сигурността им, а другата е да се работи по разкриване на извършителите.

Министър Маринов уточни, че по случая във Враца се работи и вече има насоки. Като предупреждение към онези, които искат да вършат подобна престъпна дейност, мотивирани от различни причини, министър Маринов категорично заяви, че МВР и прокуратурата работят изключително упорито, извършителите ще бъдат задържани и срещу тях ще бъде приложена цялата строгост на закона.

Екоминистърът Емил Димитров също взе отношение по наболели теми пред медиите. 

Към момента водата на язовир „Дяково” ще се подава само за питейно-битови цели, съобщи в Бобов дол той. По думите му към момента са установени 29 незаконни бай паса, които са преустановени. В момент язовирът се пълни. Според министъра към момента в София има изграден координационен център, на който излизат съответните ТЕЦ-ове.

„В момента право да гори отпадъци има ТЕЦ-ът в Сливен. Той гори отпадъците от София град, останалите нямат право. За Бобов дол е установено, че от месец май 2019 година е изтекло разрешителното за експериментално горене. Другото е комплексно, но е при наличие на филтри и на други системи за сигурност, но не са поставени. Поради тази причина дейността е спряна. По думите на министъра до десет дни въпросът с РДФ нещата ще се случат.

Смятам да поканя собственика или консултанта, както се нарича, на четири теца и да му кажа какво точно искаме от него, какво точно трябва да се случи, и, ако това не се случи, ще има последствия, отсече Димитров. 

Вижте репортажа на ПИК TV на място в Бобов дол и пристигането на вътрешния министър и главния прокурор: 

Вижте какво разкри главният прокурор на място в Бобов дол във видеото на живо на ПИК TV:

Вижте срещата на главния прокурор Иван Гешев с местната управа в Бобов дол:

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! В парламента гледаха два проекта за промени в НК за сексуалното насилие над деца. ИТН пак скочиха на Асен Василев заради финансови акробатики (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! В парламента гледаха два проекта за промени в НК за сексуалното насилие над деца. ИТН пак скочиха на Асен Василев заради финансови акробатики (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 68
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК